2020.03.29 23:12 Shelby07 Olvasottság: 974x
6

Jussát várja a vaják, a nézők pedig a folytatást

A Vaják című sorozat egy könyvsorozatból készült, amely Andrzej Sapkowski lengyel író fejéből pattant ki, és nekünk nézőknek milyen jó, hogy nem csak megfogalmazódott az íróban a történet, de azt papírra is vetette. A könyvnek akkora sikere lett, hogy megihlette a videojáték készítőket is, most pedig érdemesnek látták, hogy meg is filmesítsék a remek történetet. Mert tényleg remek!

Személy szerint nem olvastam a könyvet, és a videojátékkal sem játszottam soha, csak hallásból ismerem, ezért nem igazán tudok arról nyilatkozni, hogy ezekhez képest mennyire sztori követő a sorozat és, hogy jobb-e vagy rosszabb-e bármelyiknél. Mi több, még színpadi darab is készült belőle, valamint képregény is van, és más filmes feldolgozások is készültek, szóval nagyon sok embert megihletett a történet. Egy viszont biztos, ez a sorozat nagyon jó!

Jussát várja a vaják, a nézők pedig a folytatást

INNENTŐL SPOILERVESZÉLY!

A színészgárda ideális a szerepekhez, mindenkinek jól áll az a karakter, amit ráosztottak. A legfőbb karakterek Ríviai Geralt és Vengerbergi Yennefer, akik viszik előre a történetet mindaddig, amíg végül egy szálon fut mindkettejük idővonala. Attól a perctől pedig már nemcsak azon izgulhatunk, hogy vajon milyen kalandokba fog keveredni a jóképű Geralt, hanem, hogy rátalál-e a szerelem.

Ríviai Geralt joggal minden női néző kedvence. A sokak által supermanként ismert Henry Cavill ismét egy férfias karakter bőrébe bújt. Bár némi átalakításon esett át a kinézetét tekintve, mindez csak tovább növelte a vonzerejét. Vengerbergi Yennefer pedig egy igazi hollywoodi átalakuláson esett át a sorozat első felében, akárcsak egy átalakító show-ban, bár némileg fájdalmasabb körülmények között, de ez úgyis kiderül a sorozatban. A lényeg, hogy ideális karakterek egy jó kis románchoz. A jóképű szörnyvadász és a gyönyörű boszorkány.

A történet elején, az első részben már belelátunk Geralt világába, ahogy éppen egy hatalmas szörnyet intéz el. Ebből a jelenetből már tudjuk, hogy ha nem szúrják el a rendezők, akkor egy igazán élvezetes kis történet lesz. Bár sokan úgy állnak hozzá, hogy annyira nem is lehet jó, mert Netflixes (és hát néha a Netflix mellényúl), de most tényleg nagyon odatették magukat, nem spóroltak semmivel. Látványilag nagyon élvezetes, az akció jelenetekkel sem spóroltak, és persze nem maradhat el egy kissé bugyutább, humorosabb figura sem, akit Kökörcsin karakterében kapunk meg.

Ami talán egy kissé negatívabb a sorozatban, hogy a más fajba tartozó élőlényeken a szemfülesebb nézők észreveszik, hogy bőven volt munkája a maszkmesternek, és nincs is olyan hatásuk, mintha ténylegesen valódi lények lennének, de ez abszolút nem zavaró; amikor az embert magába szippantja a sorozat izgalma, fel sem tűnik, szóval ez a legkevésbé sem ront a nézhetőségen.

Még a sorozat elején, amikor megismerjük Ciri hercegnő történetét, nem tűnik olyan fontosnak, unalmasabbnak hat, mint a jóképű és izmos szörnyvadász Geralt, de szép lassan egyre többet és többet meg fogunk tudni róla is, így válik az ő története is egyre érdekesebbé. Végül eljutunk arra a szintre a sorozat végén, hogy elkezdi az ember fantáziáját izgatni, hogy vajon ki is lehet ő. Sokkal több rejlik a karakterében, mint ami elsőre megmutatkozik, szóval mindenképp érdekes lesz a következő évad, mert biztosan fontos szerepe lesz a továbbiakban.

Nehéz bármi negatívat mondani a filmről, mert tényleg magával ragadja az embert. Az egész világ, amiben játszódik, képes az embert kiszakítani a valóságból, és egy kis ideig elfelejtetni mindent. De azért sikerült negatívumot is találnom, hisze nincs olyan film és sorozat, ami szeplőtlenül tökéletes lenne. Számomra ami zavaróbb volt, azt Yennefer történetében tapasztaltam. Még az elején a karakter egy teljesen normális, már-már szánalmat érdemlő személyiségű lány volt. Bár nyilvánvaló, hogy a karaktereknek fejlődniük kell, és fejlődtek is, de Yennefer inkább hisztisebb irányba változott, és az évad vége felé volt, hogy kicsit zavart az a viselkedés, amit el kellett játszania. Ez számomra zavaró volt, de van, akiből abszolút nem vált ki ilyen érzéseket, szóval ez teljesen ember függő. Ez sem olyan, ami magában a sztoriban csorbát ejtene.

Szóval összegezve az elmondottakat, egy nagyon élvezetes és magával ragadó sorozat apróbb hibákkal, amik azonban nem változtatnak az élvezhetőségén. Nagyon várom a következő évadot, hogy mit fog hozni, milyen új kalandokba vezérel minket. Abszolút ajánlom, hogy aki szereti az efféle történeteket, az nézze meg, nagyon könnyen bele lehet feledkezni az időbe, és az ember csak azt veszi észre, hogy már mindjárt a végére is ér. Szóval remek sorozat, le a kalappal előtte!

88 Vaják  (2019)

akció | dráma | fantasy | kaland | misztikus

Riviai Geralt, a magányos szörnyölő nehezen találja a helyét egy olyan világvan, ahol az emberek gyakran átkozottabbak, mint a bestiák. több»

6