2020.08.11 18:31 Fortress Olvasottság: 122x
7

A sci-fi - akció műfaj egyik klasszikusa: Fortress

Sok bírálatot kapott az elmúlt 27 évben Stuart Gordon és Christopher Lambert 1993-as sci-fi - akciófilmje, a Fortress, melyet gyakran a "B" kategória tipikus tanpéldájának tekintenek. Ezzel többé-kevésbé muszáj is egyetértenem, de azzal a kitétellel, hogy bár valóban "B" kategóriás a film, mégis a sci-fi-akció műfaj nagy klasszikusának tekinthető.

Pozitívum számomra az alapsztori, az a fantáziavilág, amit bemutat, pozitívum a script, a rendezés és még valamilyen szinten a látványvilág is. Ami az alaptörténetet illeti: adott egy disztópikus világvége-jövő, melyben a diktatúra a jellemző, és szigorú születésszabályozás tiltja a több gyermek vállalását. John Brennick, a felkelők kapitánya azonban megszegi ezt a szabályt (mondjuk már eleve azzal is, hogy a lázadók egyik vezetője, de mindegy), és el is kapják feleségével, Karennel (Loryn Locklin) együtt. Büntetésének helyszíne a Fortress, ahol 33 emeletnyi mélységben található a világ legdurvább börtöne.

A sci-fi - akció műfaj egyik klasszikusa: Fortress

Az igazgató, Poe (Kurtwood Smith) nem elégszik meg azzal, hogy high-tech cuccokkal őrizteti a rabokat, még a fejükbe, álmaikba is bele akar tekinteni speciális gépeivel. Brennick azonban fellázad, és közben arra is rájön, hogy miként lehet megszabadulni a rabok mindegyikébe beleépített fájdalomkeltő ketyerétől. Szökése izgalmas, ügyes és látványos egyszerre.

A film szerintem jó kis sztorit mutat nekünk, és bár nagy színészi teljesítményeket nem láthatunk, valahol igenis szórakoztató és fantáziadús az egész. Az értékelés: színészet: 50%, látvány: 75%, rendezés: 75%, alapsztori: 85%. A végeredmény nálam: 70%, "B" kategória ide vagy oda.

akció | krimi | sci-fi | thriller

2013-ban az Egyesült Államok már korántsem a szabadság hazája. Az országot egy végletekig diktatórikus kormány irányítja, amely az élet minden lépését szabályozza. A világ... több»

7