2021.08.01 15:46 Anti007 Olvasottság: <100x
1

Az American Crime Story második évada, a The Assassination of Gianni Versace a címmel ellentétben nem Versaceról szól. Valójában a történet központi figurája Andrew Cunanan, aki attól lett igazán ismert, hogy ő végzett a divatikon Gianni Versaceval 1997. július 17-én Miami Beach-i villája kapujának lépcsőjén. A második évadra szintén jellemző, hogy nem fél tabukat döntögetni. Átélhető emberi sorsokon keresztül mutatja be, mit jelentett melegnek lenni a kilencvenes években, hogyan állt hozzájuk a társadalom. Mit jelentett Gianni Versace számára, aki a divatvilág egyik ikonja volt, és mennyire mást egy kisvárosi srác számára, aki soha nem érezte, hogy tartozik valahova, illetve mennyire mást egy haditengerészetnél szolgáló katona számára.

Egy picit zavaró eleinte, hogy ugrálunk az időben, de a végére mint egy puzzle, minden darab a helyére kerül, és választ kapunk arra, hogy Andrew Cunanan (Darren Criss), a fiatal meleg srác miért gyilkolt meg 5 embert, és végül saját magát. Attól még, hogy tudni, hogy beteg személyiségről, egy zavaros, nehéz sorsú srácról van szó, tele komplexussal, ügyel a film arra, hogy ne tudjunk rokonszenvet érezni iránta. Cunanan végig számító, hátborzongató és kíméletlen. Darren Criss zseniálisan alakítja a homoszexuális, szociopata karaktert (Andrew Cunanant). Versace nevét azért is tartalmazza a cím, mert sajnos egy ilyen híresség kellett ahhoz, hogy ezzel a gyilkossal is komolyan kezdjenek foglalkozni, és hajtóvadászatot indítsanak. Ugyanis, amíg “csak” meleg gyilkosságok voltak, a rendőrség passzivitása volt jellemző erre a korszakra.

Ami nagyon tetszett ebben a minisorozatban, hogy stílusos. Végigmehetünk a tökéletesen lemásolt Versace villán (éles kontrasztot teremtve a gyilkost körülvevő környezettel), Gianni és Donatella mindig ismert, ikonikus Versace ruhadarabokat visel, és itt meg kell említsem Edgar Ramírezt (Versace), aki szerintem kiváló választás volt külsőleg. Viszont Penélope Cruz már kevésbé hasonlít Donatellára, de a temperamentumos testvér karaktert ő is egész jól alakítja. Ricky Martin mint Antonio (Gianni párja) is meglepően jól hozta, amit kellett. Gianni Versace nemcsak tehetséges volt, de jó ember is.

Van egy jelenet, amikor egy modell áll a tükör előtt, Versace a háta mögött (miközben igazgatja a ruhát) azt mondja: “Nem, nem drágám. Nézz magadra! Ne rám nézz, a tükörbe! A ruha beállításához a legfontosabb dolog az, hogy az arcodat nézzem. Lássam az arckifejezésed. Édesanyámtól tanultam, aki Calabriában volt varrónő. Ott volt egy kis üzlete. Az anyám úgy állt az ügyfelei mellett (akiket a barátainak tekintett), a tükör előtt állva, figyelte az arckifejezéseiket. Nem a szövetet, nem a ruhát, az arcukat. Akkor ért véget a munkája, amikor boldogok voltak. Mosolyogtak, ellazultak. A ruháim téged szolgálnak, drágám. Neked dolgozom, nem én vagyok fontos. Csak te. Minden rólad szól. Érted? “ ...tehát ez az alázat és profizmus jellemezte őt, többek között. Sajnálom, hogy ilyen méltatlanul hunyt el.

A Versace család – ahogy utánaolvastam – elhatárolódott a film készítőitől. Pontatlannak és giccsesnek tartják a filmet, legfőképp a még jelenleg is élő Donatella, aki szerint a történet "pletykák és koholmányok sokasága". Annyi bizonyos, hogy nagyon sok kérdőjel fedi az esetet és Versace életét. Vajon a híres divattervező tényleg HIV-pozitív volt? Vajon volt köze a gyilkoshoz korábbi életében? De ettől függetlenül perelni sem pereltek, szóval annyira mégsem zavarta őket a végeredmény. Persze sajnos már sosem tudjuk meg, hogy a gyilkos és Gianni közti szálban mi a fikció és mi a valóság, mivel már egyikük sem él. Viszont a 90-es évek korszakát, hogy milyen volt akkor melegnek lenni, azt néha már szinte fájdalmas őszinteséggel mutatja be a film. Ez biztos. Mindent összegezve egy elegánsan tálalt film, ami nagyon jól mutatja be azt a korszakot, emberi sorsokat, melyeket egy tragikus eseménysorozat fog össze.

dráma | életrajzi | krimi

Gianni Versace egy szép reggelen kilépett villájából és a lépcsőn agyonlőtték. A tettest a hatóságok minden erejükkel keresik, ezen kívül még négy élet szárad a lelkén. több»

1