2021.09.15 20:53 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 269x
4

Ez lenne James Wan visszatérése? Nagyon halovány

Ripoff ez a javából. És bizony a tolvajoknak metsszék le egy ujjukat, ha a máséhoz nyúlnának, valahogy így szóltak az ősi magyar törvények. Mielőtt mindenki elítélné a mondandómat, azért hadd említsek meg Wan (jó) filmjeiből egy néhányat...

A Saw kezdőfilmje, Démonok között író-producere, Insidious, Annabelle... Ó, és persze rosszakat is. Például az Aquaman, Halálos iramban 7, Insidious- 3 fejezet. Egyszóval a maláj fickóról nem tudom eldönteni, hogy zseni, vagy jól tud lopni? De a srácra ráférne egy új Sandokan film is, hátha ettől a kis kalandtól erőt gyűjtene egy igazán jó horrorhoz.

Ez lenne James Wan visszatérése? Nagyon halovány

Manapság, amikor már úgymond divat lett sz.r filmeket csinálni, és megmagyarázni a böszme kezdő és záró képsorokat, egyből öregszem tíz évet. A letisztult slasher és giallo filmeket én már eltemettem, helyette a béna színészekkel és maníros játékukkal, a mozit és a történetet túlkomplikáló rendezőkkel és CGI-vel telefröcskölt filmeket gyártanak le sorozatban. Sajnos Wan is beállt ebbe a sorba, és kijelenthetem, hogy elfogyott a puskapora. De kövezzetek meg, nem tudom, valaki emlékszik-e még 1993-ra! George A. Romeróra? Netalán Stephen Kingre? Halálos árnyék, ha mondok még ezzel valakinek egy kósza támpontot? Magyarul ezt a patront már 28 éve ellőtték. Jó, persze, valamit változtattak a sztorin, de azért mégis.

Ott egy Timothy Hutton és egy Robert Joy, na meg persze Michael Rooker tolta élesben. Itt? Szegényes a felhozatal, de hát ezt már előre sejtettem. Mikor leültem megnézni a filmet, az első 15 perc után azt hittem, hogy ez egy csúnya vicc, és most kezdődik az igazi mozi. Hát nem így történt. A gagyi sztori és a béna jelenetek folytatódtak. Tobzódtunk az unalmas és semmitmondó dialógusokban, valahogy mintha egy dokumentumfilmet néznék amatőr szereplőkkel. Sajnos nem lett nyilvánvaló a zsáner, és nem is értettem a film mondanivalóját. Ráadásul operatőrünk valami fura okból kifolyólag mintha arra törekedett volna, nehogy lássunk valamit a filmből. Michael Burgess nagyon rossz beállításokat használt.

Madison (Annabelle Wallis) rémálmai inkább egy számítógépes játékra hajaznak, semmi személyes, olyan igazi jump scare, ami a Péntek 13-ra vagy a Halloweenre jellemző volt. Persze ilyenkor jön a bömbölő sound, és egyből halláskárosult leszel, de attól még amit nézel, silány és üres. Wallis, Jake Abel, Ingrid Bisu nem képernyőképes színészek, és Wan úr sikeresen castingolta őket. Dübörgő taps a maláj harcosnak. Egyfajta krimi-thriller némi gore utánérzéssel, egy pár (béna és egyben furcsa) jump scare jelenettel megtámogatva, horrormázzal leöntve. Egy hibrid kotyvalék, ami sokat akar, de keveset ad. Wan mester, ez nagyon nem jött be.

Persze lesznek, akik rajongani fognak érte, de abban biztos vagyok, hogy nekik a komplett hetvenes-nyolcvanas évek horror mesterművei egy az egyben kimaradtak, így persze már egyszerűbb a rosszat is felhúzni. Vagy annyira fiatalok, hogy nekik még a kilencvenes évek valahol a kőkorszak határán leledzett. A film kommersz és sablonos, tele összelopkodott jelenetekkel, sőt megpróbált Wan egy kis body-horrort is belecsempészni, de innen üzenem neki (bár nem hinném, hogy elolvassa), a műfaj a Légy című filmmel kezdődött és végződött is egyben.

Összegezve még mindig maradok legnagyobb tisztelettel a klasszikusok iránt, és kis kezit csókolom, ez pedig egy "midnight black joke". Jöhet a következő. Még álmodni sem akarok róla.

74 Eleven kór  (2021)

dráma | horror | krimi | misztikus | thriller

Madisont különös és rémisztő víziók kezdik gyötörni. A fiatal lány mintha két világ között lebegne, borzalmas haláleseteket lát, és azt is látja, ahogy az áldozatok... több»

4