2021.10.08 15:05 Képkockák Olvasottság: 1250x
2

„Én vagyok a világ legnagyobb ateistája”

"Én vagyok a világ legnagyobb ateistája" – szoktam mondani. Mégis a megjelenést követő 1 év alatt 3x néztem meg a filmet, annyira tetszett. Úgy gondolom, hogy a vallás és a hit kérdése az utóbbi évtizedek alatt annyira szoros lett, hogy sokak szerint nincs hit vallásosság nélkül. Ezzel nem tudok egyetérteni, hiszen az egyén döntése lesz, hogy miben hisz, mit fogad el, és milyen útmutatás alapján éli az életét.

Mi tetszett annyira mégis ebben a filmben, ha nem vagyok vallásos, és a hitem az, hogy a halál létezik, az élet utáni sötétség, és nem a jószívű Isten? Először is szeretek vallásról és hitről vitázni, beszélni, filozofálni, hiszen sok ember életében jelen van, és befolyásolja gondolkodását és az életét.

„Én vagyok a világ legnagyobb ateistája”

A két pápa, XVI. Benedek (Anthony Hopkins) és Jorge Mario Bergoglio bíboros, a későbbi Ferenc pápa (Jonathan Pryce) hitvitái annyira élesek, elgondolkodtatók és érdekesek, hogy egy ateista is szívesen hallgatja a nyugodt séta közbeni heves vitát az angyalokról. Mindkettejüknek vannak jogos felvetései, és bár a szimpátia mérlege Ferenc pápa irányába dől, megmutatja nekünk az ő negatív tulajdonságait is, ahogyan XVI. Benedek pozitív tulajdonságait, mint például az önfeláldozást és az önzetlenséget.

Sokszor tettem már ajánlást, hogy eredeti nyelven vagy szinkronosan élvezhető-e jobban az alkotás, azonban jelen esetben nem tudok dönteni, mindkét változat jó, elgondolkodtató, és a modern képi világ és vágások jó dinamikát adnak a történetnek. A történet mindenképpen tanulságos és élvezhető azok számára is, akik nem vallásosak vagy hívők. Roppant megindító történet, ha teheted, legalább egyszer mindenképp nézd meg!

"A közöny globalizációjának lehetünk tanúi. Terjed a konfliktusok kultúrája, ami arra buzdít, hogy csak magunkra gondoljunk, hogy szappanbuborékban éljünk, ami, bármily bájos is, elrugaszkodik a valóság talajától. Hozzászoktunk mások szenvedéséhez." "Ez engem nem érint. (...) Semmi közöm hozzá. Majd megoldják. Nem az én dolgom." "De ha senki sem hibás, akkor mindenki hibás."

dráma | életrajzi | vígjáték

A Vatikán falai mögött a konzervatív Benedeknek és a kissé haladóbb szemléletű Ferenc pápának közös nevezőre kell jutnia, hogy biztos útra terelhessék a katolikus egyházat. több»

2