2021.11.03 21:41 Dorkateo Olvasottság: 268x
4

Szívfájdítóan jó  - minden hibája ellenére

Dűne, 2021. Családi mozizásra készültünk. Milyen film lenne alkalmas, amire a felnőtt gyerekeimmel együtt beülhetek? Hát egy híres sci-fi, mi más. Jöhet a Dűne!

Olvastam a könyvet még kamaszkoromban és természetesen láttam az 1984-es filmet is. Leginkább a kék szemekre emlékeztem, amit anno kézzel kellett a sok ezer képkockán megfesteni. Meg is néztem gyorsan újra, hogy biztosan képben legyek. Ma már hosszúnak tűnik, bár nevezzük inkább eposzinak. Én még a "Csillagok háborúja-nemzedék" vagyok. Az a korosztály, aki gyerekként tágra nyílt szemekkel bámulta az űrlényeket a moziban. A régi Dűne látványvilága nemes, bár nyilván nem tudtak merőben újat alkotni a Star Wars után. Érzésre az Űrodüsszeához hasonlítanám, csak sokkal emészthetőbb. Nem hibátlan ez a film sem, mégis megmaradt a korosztályom emlékezetében. A lebegő Harkonnen vezér ikonikus jelenete a fröcsögő vérrel... nehezen felejthető. Kíváncsi voltam, hogyan oldják meg az új filmben. Sehogy. Bölcsen kikerülték. Felülmúlhatatlant nem lehet felülmúlni.

Szívfájdítóan jó  - minden hibája ellenére

Denis Villeneuve rendező dolga nem könnyű. Remake-et készíteni sosem egyszerű: ne csak majmoljon, mégis maradjon hű az eredetihez. A film eleje jól indult. Ügyesen modernizálták a látványt. A szövevényes regényt jól adaptálták, érthetőbb lett a történet, a fűszer, a Hang, a Galaktika politikai viszonyai. Talán meglepő a CGI világában, de a 84-es féreg jobban tetszett, mint az új. Tulajdonképp alig látunk belőle valamit.

A szereplők játéka eléggé vegyes. A főszerepet alakító Timothée Chalamet korábban a Káosz karácsonyra c. vígjátékban csókolózott - rosszul. A Dűnében viszont jól játszott. Nekem nagyon átjött a kákabélű királyfi figurája, mintha az ‘Így neveld a sárkányodat’ Hablaty királyfija lenne, szerethetően ügyetlen, idővel mégis sikerre viszi a dolgait. Az anyát alakító Rebecca Ferguson kifejezetten irritált. Teljesen hiteltelen volt számomra, hogy a Hang erejével bíró nő ilyen rettegő jeleneteket adjon elő. Sokkal hihetőbbnek tűnt, amikor a parancsoló arcát mutatta meg.

Jason Momoát még sosem láttam (ebből nyilván kitűnik, nem vagyok egy akciófilm-fan). Úgy tűnik, csak addig jó színész, amíg jópofizva haverkodik. Amint pofozkodni kezd, elvész az illúzió, hogy valódi izmai vannak. Ami jól állt Bud Spencernek, az nem való egy kultikus eposzba, nagyon lassú és erőltetett a mozgása.

Élvezetesen haladt a történet, bár kétségtelen, az eposzi jelző nagyon is igaz - valójában lassan hömpölygött a mese. Egészen addig, míg az Arrakis inváziós jelenetnél a producer sárga zászlót nem lengetett a forgatáson és bejelentette (mintha Harkonnen vérből származna) - márpedig több pénzt és több folytatást akarok! És ezt nem kellett volna. A film vége innentől szenvedő és elnyújtott, túlmagyarázott jelenetekkel teli. Nagy hiba volt megtörni a mese ívét. Vajon a kezdő Dűne-néző látni akarja mi következik majd, egyszer …. hiszen katarzisnak ez édeskevés, ki a frász hiszi el a vékonydongájú úrfiról, hogy szörnyen jól tud lovagolni?!

Amit megtehetett Holivúd a Csillagok háborúja 7-ben, azt nem lehet megtenni egy első részben. Csak felvezetni … Nyilván szándékosan, de befejezetlen, hiányérzetet hagyó film lett így az új Dűne.

82 Dűne  (2021)

akció | dráma | kaland | sci-fi

Paul Atreides (Timothée Chalamet) egy zseniális és tehetséges fiatal férfi, aki hatalmas tettek véghez vitelére hivatott. Paulnak el kell utaznia az univerzum legveszélyesebb... több»

4