2022.02.14 19:15 Vesco Olvasottság: <100x
2

Alzsánerelemek zavartalan vegyítése

Peele több interjúban nyilatkozta, hogy a film ihletője a The Twilight Zone „Mirror Image” című epizódja volt, amelyben egy nő meglátja a hasonmását egy vasútállomáson, és megszállottja lesz annak, hogy a gonosz oldala a helyébe akar lépni. Az „Us”-nál ezt a gonosz hasonmás alapötletet gondolta tovább és bővítette ki. A legtöbb horrornál zavar az alzsánerelemek vegyítése, itt teljesen passzolt a cselekmény menetéhez a home invasion, a slasher és az apokaliptikus hangulattal megspékelt szál is.

Nekem a filmnek többféle olvasata is lejött. Van egy önmagunkkal és belső démonainkkal való szembenézés és legyőzés. Egy szocializációs értelmezés is: a közeg formálja a jellemünket, ergo aki a kultúrából a priMitivizmusba taszíttatik le, megreked egy alacsony értelMi szinten, aki viszont utóbbiból kerül a felszínre, kiművelődik. És nem utolsósorban a társadalMi megosztottság és különbözőségek szimbolikája, a haszonélvező és a nélkülöző réteg egymásnak feszülése. Előbbinek a jóléte az utóbbi rossz sorát eredményezi. Ez az összetett üzenetcsokor horrorisztikus hatáskeltéssel és olykor feszültséget oldó (de a cselekményt nem kizökkentő) humorral van elmesélve. A végső magyarázatába nem kötnék bele, Mivel ahogy pl. a Ház az erdő mélyén c. filmnél is másodlagos volt, hogy

Alzsánerelemek zavartalan vegyítése

(SPOILER)

a föld alatti komplexumba hogyan kerültek a szörnyek, úgy itt is csak a szimbolikarendszer Miatt kellettek a klónok.

(SPOILER VÉGE)


A Tűnj el egy könnyebben értelmezhető darab, viszont a Mi számomra szintet lépett, mert a társadalomkritikája egyetemesebb, sokrétűbb. Így számomra 8,5/10.

63 Mi  (2019)

horror | misztikus | thriller

Egy család nyaralni indul a tengerparti házukba, hogy néhány napot pihenéssel és kikapcsolódással töltsenek barátaik körében. Az anyát régi, gyermekkori traumái kísértik az... több»

2