2022.04.08 14:10 Artúr Olvasottság: 180x
4

Meghalt, nem halt meg; egy laza horror margójára

Röviden azt mondanám, hogy mindenkinek ajánlom a filmet, aki esténként nem retteg attól, hogy valaki áll az ajtó mögött, leselkedik az ágy alól, guggol a sarokban arc nélkül..., szóval ilyen közepesen normális humanoid. Minthogy újfent egy folytatásos filmről van szó, így nem fecsérelnék tarka szavakat arra, hogy milyen kidolgozott volt a karakter, összefüggő történetszál, kontextus stb., blablabla. Az előzmények azt is bizonyították, hogy itt azért egy horrorszakiról van szó James Wan személyében. Patrick Wilson alakítása pedig éppen a Moonfall esetében volt tragikusan meglepő, itt nem vártam tőle kevesebbet. Inkább a tekintetben fejteném ki a véleményemet, hogy ez a film minikarakterisztikákban volt ügyes, és talán ettől volt tartalmas. 

Arne Cheyenne Johnsonról persze vészesen sokat nem tudunk meg, de a szerelmi szál ettől még éppen elég erős volt, hogy elvigye a hátán a mellék/fősztorit. A főszereplő Warren házaspár dinamikája szerintem ebben a filmben már nagyon jól működött. A "megmentések" nem voltak túlságosan felnagyítva. A trailerben is látható szakadékos jelenet, a kisebb "harci" jelentek kifejezetten valóságosnak tűntek, félelmetesen hétköznapinak.  Ha belegondolunk, ez azért is roppant ijesztő, mert egy alapvetően természetfeletti környezetbe nagyon hétköznapi és emberi jeleneteket plántálnak, amitől számtalanszor ötlik az eszünkbe, hogy "...de hiszen ez velem is megtörténhetne...".

Meghalt, nem halt meg; egy laza horror margójára

A félelemnek egy teljesen más dimenzióját hozta nekem a film, ami kicsit bőr alá hatolt, kicsit megdöbbentett. Visszatérve az előző gondolatmenethez pedig azt mondhatom, hogy örömteli volt nem hiperbolikus katarzisokat és szerelmes pillanatokat látni a digitális "vásznon". A Marvel-univerzum galaktikus allűrjei, már azt hittem, hogy ki is kezdték az érzékeimet. Annyiszor láttunk málnaszörppel leöntött sors- és időfordító, multiverzumot telibeverő szerelmes csókokat, robotok és űrlények viadalát csillámpónis Odin szakállát tükröző CGI-remekműveken. Nekem jól esett egy kis nyers dinamika, egy pici szürkés tónus. Ha valami negatívat kellene kiemelnem a történetből, az a sámánizmus szegényes bemutatása. Játékidővel is lehetne magyarázni, de biztosan lett volna még lehetőség pár könyvet, nevet, helységet stb. beletuszkolni. Mindent összefoglalva, ajánlom!

horror | misztikus | thriller

Egy hátborzongató történet egy nem e világi gonoszról, mely még a sokat látott és tapasztalt, paranormális ügyek felderítésével foglalkozó házaspárt, Ed és Lorraine Warrent... több»

4