2022.07.12 08:39 BRANTON Olvasottság: 225x
3

Hogyan forgassuk ki a zombihorrorokat?

Ruben Fleischer rendező neve hallatán, nekem mindig a Zombieland jut eszembe. Sokaknak talán a Venom, vagy éppen a nemrégiben bemutatott Uncharted. 2009-ben Fleischer megrendezte Zombieland című filmjét, melyet első megtekintéskor azon nyomban megszerettem. Miről is van szó?

A világot ellepték a zombik. Columbus (Jesse Eisenberg) egy főiskolai hallgató, aki Ohioba tart, hogy felkutassa szüleit, illetve kíváncsi, hogy szülei élnek-e még. Az út során megismerkedik Tallahasseevel, aki kissé fordítva van bekötve, de szerethető. Neki az a küldetése, hogy felkutassa a Twinkie nevezetű édességet, illetve a túlvilágra szeretne küldeni rengeteg élőhalottat. Egy jó ideig ketten utaznak, majd találkoznak Wichitával (Emma Stone) és Little Rockkal (Abigail Breslin). A két fiatal hölgy felbukkanásával bonyolódik a helyzet, de végül egy szép kis családdá válnak útjuk során.

Hogyan forgassuk ki a zombihorrorokat?

Mikor első alkalommal tekintettem meg ezt a mozit, rögtön megfogott a hangulatával. Tökéletesen prezentálja a kipusztult világot, meglehetősen kilátástalan a helyzet. Ennek ellenére mégis egy vígjátékról van szó alapvetően, mert a horrort igazából csak az apokaliptikus helyzet és a zombik szolgáltatják. A színészek közül Woody Harrelsont és Jesse Eisenberget emelném ki, de Emma Stone és a nagyon-nagyon fiatal Abigail Breslin is remekelnek. A film, brutalitást tekintve nem fogja vissza magát, viszont szerencsére a humor-faktor még magasabb fokozatra van kapcsolva. Tökéletesen keveri Fleischer a kaland-horror-vígjáték, de még a road movie elemeket is. Pazar egyveleg, melyet bármikor képes vagyok megnézni, unalom nélkül.

A másfél órát alig tapossa a film, egy rövid, de annál tartalmasabb szórakozást nyújt. Sosem felejtem Columbus szabályait, Tallahassee tragikus, de annál röhejesebb előéletét és aranyköpéseit. Nagyon egyben van ez az alkotás. Nemrég, mielőtt megjelent volna a második epizód, aggódtam, hogy nem hozza majd az általam elvárt szintet. Szerencsére nem igazolódott be az aggodalmam, de a második lövésről majd később írok. Piszok zseniális mozi ez, mely egyébként telis-tele van beszólogatással és kiparodizálással, de közben szalutál is a nagy klasszikusok előtt. 5-ből masszívan 5 csillag. Nagy kedvenc.

84 Zombieland  (2009)

horror | kaland | road movie | sci-fi | vígjáték

Columbus és Tallahassee egymás szöges ellentétei, mégis együttes erővel próbálják túlélni az egész világot ellepő zobmi hordák támadásait. Útjuk során megismerkednek két... több»

3