2022.07.26 11:01 Solo Olvasottság: 637x
10

A szürke ember: John Wick és Bourne filmek matiné változata

Örültem A szürke ember című filmnek, mert végre egy szinkronos kém-akció mozinak ülhettem neki, ami a James Bond, Jason Bourne, John Wick, Ethan Hunt filmek után egy új megközelítést jelenthetett. De sajnos nem jelentett.

Inkább a John Wick és Bourne filmek felhigított matiné-változata lett. Ryan Gosling ugyan szakállat növesztett, de így sem lett kőkemény akcióhős, mert valahogy túl jófiús maradt a karaktere. Van akció, meg villámgyors verekedések, de mégis sekély marad a téma. Egy túlkapásokra hajlamos, kegyetlenkedő CIA-vezetőt akarnak megfékezni, de az istennek sem sikerül. (A film legvégére sem.) A főg onosz, Carmichael (Regé-Jean Page) túl fiatal és sima modorú a minden hájjal megkent CIA-főmufti szerepéhez, Chris Evans pedig nevetséges a homokosnak látszó (valójában macsónak beadott) ultra-kemény és kegyetlen hitman karakterében.

A szürke ember: John Wick és Bourne filmek matiné változata

Egyedül megint a női főszereplő nyújt színvonalas alakítást, Dani Miranda CIA-ügynök szerepében Ana de Armas. Meg talán a jó öreg Billy Bob Thornton, akit viszont alig lehet felismerni (bizony jobb napokat is látott Angelina Jolie oldalán). A rendezést a Bosszúállók filmeket készítő Russo testvérek vállalták, de ezúttal valahogy matiné verziót hoztak össze. A központi karakter, Court Gentry (Ryan Gosling) valóban megy előre mint John Wick, de meg sem közelíti keménységben. Amellett simán lenyomja egy másik ügynök, egy indiai vérprofi hitman (Dhanush).

A végkifejlet egy vicc és egyébként is nagyon sok a túlzás a filmben. Például, teljesen feleslegesen irtják ki a CIA-ügynökök a fél prágai rendőrséget, amikor simán is átvehetnék tőlük az elfogott célszemélyt (Goslingot). A CIA és a cseh állami szervek már együttműködnek napjainkban. Az is furcsa, hogy két ember bármit megtehet a CIA-val. A túlkapásokat generáló fő gonosz, és a neki dolgozó bérgyilkos. Sehol a szervezet virginiai központja és igazgatósága. Túlzások sokasága kíséri a cselekményt, nagyon gyenge alakításokkal. Egyszer nézős a dolog, ha csak nem akció-mániás valaki, és csak a verekedésekre fókuszál. Nálam a végső értékelés közepesnél alig jobb, maximum 60%.

akció | thriller

Egy Európában élő volt CIA ügynök megpróbálja megmenteni azoknak az életét, akik az ő kilétéről valójában nem is tudnak. több»

10