2022.08.15 11:50 BRANTON Olvasottság: <100x
0

A r*bi, a hippi, a baltaképű és a kartell

Lehetne akár ez Oliver Stone 2012-es, Vadállatok című filmjének a címe. Stone korábban olyan nagysikerű mozikat rendezett, mint A szakasz, Született gyilkosok. Direktorunkra jellemző, hogy elég egyedi képi világgal dolgozik, melyhez egyedi hangulat párosul.

Jelen mozijához sikerült nagyszerű színészeket szerződtetnie, (melyik mozijához nem?) akik mindent megtesznek, hogy ne egy felejthető szösszenet legyen a végeredmény. Olyan színészek vannak itt, mint Benicio del Toro, Aaron Taylor-Johnson, Salma Hayek, Blake Lively és John Travolta, csak hogy a legjobb neveket említsem. Nézzük, hogyan sikerült a film!

A r*bi, a hippi, a baltaképű és a kartell

Történetünk három főszereplője Ben (Aaron Taylor-Johnson), Chon (Taylor Kitsch) és Ophelia (Blake Lively), akit egyszerűen csak O-nak hívnak. Ben egy buddhista hippi, Chon leszerelt tengerészgyalogos, O pedig csak tengődik a két férfi között. Ők hárman szeretik egymást, élik könnyed, fűvel és szexszel teljes életüket. A két férfi viszont drogüzleteket bonyolít, amely egy ideig zökkenőmentesen megy. Na de csak egy ideig! Társulniuk kell a mexikói Baja-kartellel, minek vezetője az egzotikus szépségű, de könyörtelen Elena (Salma Hayek). Elena csapatában ott van Lado (Benicio del Toro), a behajtó, aki egy Elenánál is könyörtelenebb ember. A két férfi és a kartell közötti megállapodás nem jön össze, ezért brutális háborúba kezd egymással a két fél. Téglák, ártatlan áldozatok keresztezik útjukat. A balul sikerült üzlet miatt már nem csak Ben és Chon élete a tét, hanem Opheliáé is. Elindul a háború, röpülnek a töltények, folyik a vér patakokban, de vajon ki kerül ki nyertesen ebből a mocskos bizniszből?

Augusztus 12. napján két filmet néztem. Az első filmet reggel néztem, ez volt Oliver Stone, Vadállatok című filmje. Készültem rá, hogy egy jó kis thrillert fogok látni, hiszen a műfaji besorolás ez, illetve Stone nevét garanciának tartottam erre. Nagyobb melléfogásom nem is lehetett volna, ugyanis nem jó film a Vadállatok. Az unrated verziót láttam, tehát semmiféle kurtítás nem volt, tömény 142 perces mozi tárult elém. A 142 perccel nincs problémám, hiszen ha van egy olyan történet, ami kitudja használni ezt a játékidőt, akkor nem gond. A történetünk itt egyébként nem rossz, leginkább következetlen pár ponton. Ugyanez igaz az egymásra nem épülő jelenetekre is, sokszor csak lestem, hogy ide azért még jöhetett volna minimum egy olyan képsor, amely hiányzik.

A színészek tényleg megpróbálnak mindent kihozni a látottakból, különösen Benicio del Toro, akit élvezet nézni minden egyes filmjében, de itt aztán pláne. Remekül alakít, ahogyan Blake Lively is, de van valaki, akit sajnos negatív jelzővel illetnék. A történet szerint Chon egy leszerelt tengerészgyalogos, aki szereti Bent és szeret Opheliával kettyinteni. Ben az érzéki szerető, Chon az érzéketlen. Itt jön a képbe az a dolog, amit és akit problémásnak tartok. Taylor Kitsch szerintem egy baromi rossz színész, aki körülbelül Steven Seagal szintjén van. Semmiféle színészi játékot nem látni rajta, olyan, mint aki véletlenül berepült a forgatásra és azt sem tudja, hogy mit keres itt. Persze a szerep valahol azt kívánja, hogy lelketlen legyen az egész karakter, de azt is el kell játszani. Nem elég az, hogy valaki csak néz rezzenéstelen arccal és kész. Tudni kell az érzéketlen, leszerelt tengerészgyalogost is eljátszani. Kitschnek ez nem sikerült, de szerencsére csak éppen annyira zavaró, hogy pár mondatban reflektáljak rá. A John Travolta által játszott karakternek, Dennisnek a történetszála egy abszolút felesleges része a filmnek, amely úgy vélem, hogy szimpla időhúzásnak jó csak. A drámája oly nagymértékű, de oly kevés snittel van bemutatva, s hirtelen a semmiből előrángatva, hogy totál hatástalan az egész úgy, ahogy van.

A negatívumokhoz képest én kifejezetten bírtam a Vadállatokat, hiszen ha Stone sokat nem is hozott a legjobb tulajdonságai közül, de az vitathatatlan, hogy a mozinak van egyfajta stílusa, hangulata, ami miatt valamennyire maradandó marad. Két befejezés van bemutatva a filmben, amit egy gyengécske csavarral próbálnak feldobni, ettől függetlenül ennek is stílusa van. Nem sült el jól, de legalább valami egyedi dolgot próbált hozni. Ezt becsülöm, ez nálam jó pont. Összességében viszont rengeteg hiányérzetem van, jobb, koherensebb filmet vártam Oliver Stonetól, aki azért nem egy kutyaütő. A színészek egy kivétellel nagyon jól hozzák a szerepüket, hangulatos az alkotás, de körülbelül ennyi. A trancsír egyébként tisztességes módon van ábrázolva és van pár szexjelenet, szóval nem véletlen az a vörös 18-as karika. 2 csillagot adok, lehetett volna ez egy bitang jó film is.

63 Vadállatok  (2012)

dráma | krimi | thriller

Ben (Aaron Taylor-Johnson) egy békés buddhista hippi, legjobb cimborája Chon (Taylor Kitsch) pedig leszerelt tengerészgyalogos. Ők ketten elválaszthatatlanok, mindketten szerelmesek... több»

0