2022.12.15 01:04 Timon Olvasottság: 701x
5

Legjobb filmhez legjobb folytatást. Vagy jobbat...

James Cameron 2009-ben elkészítette élete egyik legsikeresebb és leglátványosabb vívmányát. Elsősorban a sikerének köszönhette, hogy folytatást kapott, amit később követni fog több is, de egyenlőre erre összpontosítanék. Először is: ennek a látványa, technológiai erőbefektetése minden filmet – beleértve az MCU-t és az előző részt is – felülmúlja. De ez csak az alap volt. Sokat tett hozzá az, hogy a mozgásrögzítéstechnikával a színészeket víz alatt is vették fel, ami nagyon feldobta a minőséget. Ott pedig nem volt abszolút semmi, ami nem lenne káprázatos. Itt még el kell gondolkodni, mi is volt ezen kívül még erőssége az előzőnek. Elsősorban az, hogy környezetvédelmi üzenete erős, és görbe tükröt tart az emberiség kapzsi oldala elé, és hogy (szerencsére) a gonosz mindig veszít, de a jó biztos győz. Ez a film nem sokkal onnan folytatja a sztorit, ahol abbamaradt. Sok utalás van az első filmre, néhány régi helyszín előjön, többek között a végső csata helyszíne. Na meg a zenéje.

Aki csak egy kicsit is szereti, fel fogja ismerni. Nagyon tetszett, ahogy az új szereplők kapták gyakorlatilag a legtöbb időt a vásznon. Persze a régieket sem tették félre, csak itt sokkal érettebbek, főleg Jake és Neytiri, akik aggódnak a családjukért. Tetszett, ahogy most is Jake narrációja kísérte több helyütt a filmet. Elsőként Kiri volt érdekes, akinek a születése érdekes volt egy kicsit, és részéről már most izgalmas lehet, milyen lesz a folytatásokban. Sigourney Weaver merész volt, hogy őt játszotta el, és jól tette. Utána ott van Jack Champion szerepében Spider avagy „Gekkó”. Talán ő a legérdekesebb benne az újdonsült Quaritch mellett. Nagyon sok izgalmas részlet van kettejük kapcsolata között. Ha már Quaritch: az első előzetes óta nem tudtam az ő „visszatérését” hova tenni. És olyat sem láttunk még filmen, hogy valaki tulajdonképpen a saját koponyáját roppantja össze. Néhány éve, amikor egy főgonoszt egy másik filmben visszahoztak a halálból, ott még úgy ahogy el tudtam fogadni, itt viszont, ha az ő avatárját megölték volna, azt már végképp nem tudnám sehova se tenni. Már ha az ittenit lehet visszahozásnak nevezni. Örülök, hogy fogjuk még látni őt. James Cameron pedig különösen tudja, hogy mit csinál és mit akar.

Legjobb filmhez legjobb folytatást. Vagy jobbat...

Forgatókönyv részéről a film nagyon felszabadult az előzőhöz képest. Igaz, 13 év alatt sok trend változik, de itt a szokottnál is szembetűnőbb volt, főleg ami a nyelvezetet illeti néhol. Összességében eléggé friss lett, jóval több poént raktak bele, ami még illik is hozzá, épphogy belefér. Ki merem mondani, hogy ez a film az előzőnél is jobb lett. Mármint korához képest, hiszen az is örökérvényű. Abban az erdőírtás, itt a vízi világ pusztítása kerül a központba. Na meg az emberi butaság, hogy a főszereplőn bosszút akarnak állni, csak mert helyesen döntött, és ezért veszélyesnek kiáltják ki, így háború lesz. Aki még különösebben érdekelt már a film előtt, az Ardmore tábornok. Kicsit többet vártam tőle, szinte csak a film első felében bukkan fel, biztos fogunk még vele találkozni a folytatásokban. Egyenlőre csak annyit, hogy nagyon erős szerepe lehet.

Filmzenéje nagyon lenyűgöző, várom, hogy külön is hallgathassam. Remélem, magas kitüntetést fog nyerni, a The Weekend számával együtt. Vizualitása felől pedig minimum Oscar-esélyes. Nagytévén sem lesz rossz nézni, de a nagyvásznon még legalább egyszer meg fogom nézni.

Hatalmas tapsot Jimnek és mindenkinek, aki csak dolgozott a filmen! Igazából elkészítették azt a filmet, ami iránt a lelkesedésem sosem apad. Legalábbis a mostaniak közül ez az. Végül még annyit írnék, hogy már sok jó filmet láttam, kedvencem közülük ennek az első része volt. Eddig. Ez lett az abszolút kedvencem. Ha lehetne, legszívesebben 10-ből 11-12-őt is megadnék neki. Mindazok után, amit mutat, adott, értékes erkölcsi tanulságokkal is rendelkezik elődjéhez hűen, majd azt tiszteletben tartva kiterjeszti Pandora világát, sőt filmes univerzummá válik, most már tényleg tudom, hogy ez számomra a legjobb film mind közül. Nagyon sok minden forog e film körül. Folytatásai pedig nagyon izgalmasnak tűnnek eddig, derűsek a kilátások, majdnem az évtized végéig lesz kétévente folytatás. Még ezen sorok írása közben is a film hatása alatt állok. Még egy valami, nagyon örültem, hogy az eredeti magyar hangok tértek vissza.

Nem túlzás azt mondani, hogy ez a film az egész filmtörténelem számára hatalmas ajándék. Izgatottan várom a folytatásokat. Ez a film nagyon magas elvárásokat hozott velük szembe. Addig is: Eywa ereje legyen velünk! Oel ngati kameie (Látlak téged.)

akció | fantasy | kaland | sci-fi | thriller

Közel 13 évvel az Avatar első részének bemutatása után James Cameron elkészítette a folytatást, amely Pandora rejtett vízi világába kalauzolja a nézőt. Jake és Neytiri... több»

5