2023.01.19 18:51 Crystaldeer Olvasottság: 1063x
2

Igaz történetek és hazugságok alapján

Mindegyik rész ezzel a mondattal kezdődik, és nem emlékszem, hogy valaha láttam volna ilyen formában utalást bármely igaz történeten alapuló filmnél. A legtöbben mindig úgy hivatkoznak, hogy „megtörtént események alapján” vagy „igaz történet alapján”. Így én se tudtam hova tenni így ezt, de aztán magyarázatot találtam rá. Ha egy film igaz történet alapján készült, az azt fejezi ki, hogy megtörtént eseményen alapul, de nyilván ebbe is raknak fikciós elemeket, hiszen egy film attól lesz igazán eladható – bár én ezt sose értettem, hogy egy életrajzi film esetében miért kell belenyúlni a történetbe –, de a fenti mondat ellenben arra utal, hogy maga a rendező sem tudja, hogy az elmesélt történet, amire a sorozat forgatókönyve alapszik, igaz volt-e vagy sem, mert hát ilyen szempontból mesélhet bárkit bármit, ami nem biztos, hogy mindig a valóságot fedi. Hozzáteszem még, lehet maga a főszereplő is szerette kiszínezni az életét a siker érdekében, tehát a fenti kijelentés teljesen szilárd talpakon áll, hogy ezáltal a produkció semmilyen formában ne legyen perelhető az esetleges személyiségi jogok megsértése miatt. Így mindenki saját maga döntheti el, mit talál belőle igaznak vagy hazugságnak.

Mikor ezt megírtam, még nem láttam az utolsó, azaz a tizedik részt, de úgy gondoltam ,az már nem igazán változtatott volna úgyse a véleményemen. Hozzáteszem, én teljesen laikusan álltam neki megnézni a sorozat, hiszen se Jimmy-rajongó nem vagyok, és nem is lettem ezután sem, másrészt Jimmyt én csak legfeljebb a médiából ismertem, hiszen mikor elhunyt, én még csak gyerek voltam. Szóval elsősorban az alkotást szeretném most véleményezni, és elállok minden jellegű személyeskedéstől.

Igaz történetek és hazugságok alapján

Azonban úgy gondolom, senkinek nincs könnyű dolga ezzel a sorozattal, hiszen minden rész legalább 45 perces. Még az alkotók is több mint öt éven keresztül dolgoztak a sorozat háttérmunkáján. Ezért, hogy valamennyire hiteles tudjak lenni, én is utána jártam a történetnek egy kicsit, aztán, ahogy telt az idő és egyre több részt láttam, azt vettem észre, hogy már nem csak azért, hogy megtudjam írni ezt, és nem is csak azért, mert egyre kíváncsibbá tett a történet, hanem közbe elkezdtem Jimmy dalait is megszeretni. Ha egy alkotás ilyen hatással van, akár csak egy nézőre is, azt hiszem, akkor már sikeresnek mondható, hisz ezzel elérte a célját. Így ennek tudatában írom most a véleményemet, mely esetében most kizárólag az alkotásra fókuszáltam, és minden formában elvonatkoztatok a valóságtól.

Az első két rész számomra túlzottan tömör volt, kicsit úgy éreztem, túl sok mindent akartak belerakni egyszerre. A történet folyton ugrált az időben, és őszintén nekem volt, hogy meg kellett állnom a film nézése közben, hogy fejben összerakjam a dolgokat gyorsan, különben itt-ott már követhetetlen volt, hogy akkor most mikor és mi történt. Hiszen már az első részben benne volt szinte minden lényeges esemény, az ismeretlenségből kiindulva a felfedezésén át, és végül Jimmy halála is.

A harmadik résztől kezdve láttam azt, hogy minden rész egy fontosabb szereplő vagy cselekmény köré épül, így sokkal követhetőbbé vált a történet. Itt külön szeretném kiemelni Bíró Panna Dominika színésznőt, akit korábbról még nem ismertem, de nagyon megtetszett a színjátéka, és szerintem tökéletesen tudta megformálni az adott karaktert. Persze minden egyes színész nagyon jó volt. Ami viszont kevésbé tetszett, hogy a már említett időbeli ugrálások mellett a főszereplőket ugyanaz a színész játszotta végig a fiatalkortól kezdve körülbelül 10-15 éves idősávban, miközben a színészeken az idő mit sem fogott. Szerintem a sminkeseknek erre jobban kellett volna figyelni, valahogy jobban érzékeltetni az idő múlását, mert így túl erős átmenetet éreztem Edit és Jimmy karakterében, de legfőképp Jimmynél. Amit viszont nagyon jól sikerült szemléltetni, az a 80-as és 90-es évek megjelenítése. Nagyon hitelesnek találtam, és én mint néző teljesen úgy éreztem, mintha visszarepültem volna az időben, ezt nagyon jól sikerült megcsinálni.

A legnagyobb hatással az Interpop, azaz a 4-dik rész volt rám. Nem én vagyok az egyedüli, aki ezután a rész után úgy érezte, hogy villámsebesen rá kell keresnie az eredeti felvételre és megnézni azt. Bár én a sorozat kapcsán hallottam először ezt a dalt, de utána napokig ezt dúdoltam és hallgattam újra és újra, bármerre jártam. Ellenben, amit ezzel a résszel kapcsolatban nem értettem, hogy itt több olyan szereplő is volt, akit nem a valódi nevén raktak be a sorozatba. Ez vajon miért volt így, ha a többi szereplőt mind az eredeti nevükön neveztek meg?

Voltak olyan részek, ahol a 45-50 percet is kevésnek éreztem, és úgy voltam vele, hogy szívesen nézném még tovább is, vagy éppen annyira magával ragadott, hogy észre se vettem, hogy már eltelt ennyi idő. Találtam benne én is olyan jeleneteket, amikről úgy éreztem, hogy leminősítik akár Jimmyt, akár a családját, de ebbe nem szeretnék bele menni, döntse el mindenki saját maga. Jimmy legkisebb fiának szavaival élve: csak hátra kell dőlni, és élvezni a sorozatot, nem kell mögé gondolni annyi mindent.

Összefoglalva, szerintem egy nagyon jól összehozott, minőségi alkotást láthatunk, zseniális színészekkel. Úgy gondolom, 4 csillagot adok rá. Köszönettel tartozom mindenkinek, aki időt szánt rá, hogy elolvasta a véleményemet!

84 A Király  (2022)

életrajzi

Az ikonikus magyar zenész, Zámbó Jimmy életén alapuló 10 részes sorozat. több»

2