2023.08.23 11:46 Juki-onna Olvasottság: 779x
3

Ha elveszik, ami a miénk, a harc nem arról szól, ki milyen erős, hanem arról, ki nem adja fel!

Nekem nagyon tetszett a film. Na, jó! A film végén volt egy kis Indiana Jones érzésem, de ettől eltekintve azt mondhatom, végre egy film 2023-ban, amit végigizgultam. Kicsit véres, de ez ne riasszon el senkit! 1944., Finnország. Egy katona, Aatami Korpi (Jorma Tommila), akinek elege lett a háborúból és a vérontásból, aki mindenét elvesztette, egy lóval meg egy kutyussal elindul Finnország kietlen zord tájain (valahogy a szabadság érzését éreztem a csendben és a végtelen tájban), hogy aranyat találjon.

A jóisten letekint rá, de amíg nincstelenül bolyongott, nem volt féltenivalója, de már van. Már tudja, hogy nem lesz veszélytelen a további útja, főleg, hogy a visszavonuló vesztes német csaptokkal bármikor találkozhat útja során, és találkozik is. Az ereimben megfagyott a vér, ahogy a német, vad parancsnok, Bruno Helldorf (Aksel Hennie) és Aatami egymásra néztek. És a zene! Annyira intenzív és félelmetes volt a jelenet, és mindenki tudta, hogy ebből a találkozásból semmi jó nem fog származni.

Ha elveszik, ami a miénk, a harc nem arról szól, ki milyen erős, hanem arról, ki nem adja fel!

(Többször meg kellet néznem ezt a jelenetet, annyira tetszett.) Annak ellenére, hogy Aatami majdhogynem halhatatlan, és golyóálló, mégis voltak olyan jelenetek a filmben, amiket feszülten néz az ember. A rendező egyben a forgatókönyvíró is (Jalmari Helander) (megdöntötte azt az elméletemet, miszerint ha egy ugyanazon személy, akkor nem lehet jó a film), az operatőr (Kjell Lagerroos), számomra ismeretlenek, de szuper munkát végeztek. A színészi teljesítmény zseniális minden színész részéről (talán egy kicsit a női vonal volt gyenge). Sok negatív kritikát olvastam, ettől függetlenül nekem nagyon bejött, és nem is tudtam, hogy finn film. (Ha tudtam volna, hogy finn, lehet, hogy meg sem néztem volna. Valahogy kerülöm az abból a régiókból származó filmeket, mióta a barátnőm megnézette velem Az osztály című filmet, csak azt felejtette el mondani, hogy előbb írassak fel antidepresszánst.) Csak ajánlani tudom, nagyon izgalmas és szórakoztató mozi forró nyári estékre.

akció | háborús

A sisu finn szó. Azt jelenti, hogy nem az a lényeg, ki milyen erős, hanem az, hogy nem szabad feladni. Aki nagyon akar valamit, az nem hal meg. Nem azért mert halhatatlan, hanem mert nem... több»

3