2023.09.21 20:33 F79 Olvasottság: 2701x
5

Drága idő!

Nincs szerencsém mostanában a német sorozatokkal. Legalábbis az a kettő, amit az elmúlt években láttam, pont kettővel volt több, mint amit feltétlenül látnom kellett volna. Mind a Sötétség, mind pedig a Drága gyermek alaposan próbára tette a türelmemet. Pedig egyikről sem tudom azt mondani, hogy csapnivalóan rosszak lennének. Sőt. Az alapötletük nagyon is érdekes. Nézzük most az utóbbit.

Adott egy fogságból kiszabadult, súlyos sérülésekkel kórházban fekvő nő. Egy talpraesett, értelmes, de traumatizált kislány. Egy kisfiú, aki még mindig a rejtélyes helyen tartózkodik. És az elrablójuk, akiről kezdetben semmit sem tudunk. Se azt hogy él, se azt, hogy meghalt. Az ügy kusza szálait egy jól bejáratott klisé szerinti, össze nem illő nyomozópáros igyekszik kibogozni. Ebből akár egy nyomasztó atmoszférájú, feszült történetet is ki lehetett volna hozni. Én legalábbis erre számítottam az első rész után.

Drága idő!

Az alakításokban semmi kiemelkedőt nem sikerült felfedeznem. Tipikus német sorozatszínészek játszák rutinból a karaktereket, akik akár a Rex felügyelő bármelyik epizódjából jöhetnének. A gyerekszereplők sem lógnak ki a sorból, láthatóan végig fegyelmezetten követik a rendező instrukcióit.

A történet lassan, vontatottan halad, de tisztességesen hozza a megfelelő pontokon a fordulatokat. Mégha e fordulatok innen-onnan ismerősek is lehetnek. Anélkül, hogy bárkiben kioltanám az érdeklődés szikráját, annyit talán elárulhatok, hogy a történet nyomokban Hitchcockot tartalmaz. Pont annyit, amennyitől a fináléban megértjük az elkövető motivációit, de a mester jól működő, bevált eszközeinek jelentős részéről lemondtak az alkotók. Így marad ugyan a rejtély, a kukkolás, a fokozatosan adagolt információ morzsák, de a feszültséget teljesen kioltja a felesleges időhúzás.

Mindezek ellenére mégsem mondanám a sorozat egészét unalmasnak, és ez a legbosszantóbb az egészben. Ahogy játszik (vagy inkább visszaél) a néző türelmével. Mert azzal, hogy takarékon, de mindvégig fenntartja az érdeklődést, a befejezés végül nem ütős, csak simán megnyugtató. Ahhoz pont elég, hogy ne bánjuk meg, hogy végignéztük, de ahhoz kevés, hogy az élmény hosszabb távon velünk maradjon.

dráma | krimi | misztikus

Egy rejtélyes nő szökése a kínzó fogságból a nyomozókat egy 13 évvel korábbi, megoldatlanul maradt eltűnés sötét igazsága felé tereli. több»

5