2023.12.16 22:30 jake_green Olvasottság: 1872x
0

A történelemhez legkevésbé hű magyar film, ami még jó is lehetett volna a téma miatt

Nagyon vártam ezt a filmet, úgy voltam vele, hogy mivel a téma is érdekelt, és Semmelweis munkásságát is jól ismerem, szívesen megnézem a filmet.

Megbántam!

A történelemhez legkevésbé hű magyar film, ami még jó is lehetett volna a téma miatt

Alulteljesítenek a színészek, a főszereplők tekintetében Gálffi Lászlón kívül nem tudok értékelhető színészi munkát felsorolni.

A cselekmény annyira klisés, hogy még ha nem is tudod a háttértörténetet, akkor is tudod, hogy mi fog történni, és mi miből következik. Elég rossz az, hogyha nem a főszereplővel egyszerre jössz rá, hogy mi a megoldás. :(

Ha viszont tudod a történelemhű hátteret és hogy mi történt pontosan valójában, akkor MÉG FÁJDALMASABB MEGNÉZNED EZT A FILMET, mivel akkor tudod azt is, hogy NEM EZ LETT A VÉGE, de végképp NEM ILYEN FORMÁBAN A TÖRTÉNETNEK.

Nem, nem volt katarzis a felfedezést követően. Nem, nem volt valós elismerése Bécsben, csak miután hazajött. Nem, valójában nem kapott feloldozást a kollégáitól.

És nem, nem ő jött el Bécsből, hanem úgy rúgták ki, mint macskát ****ni.

Ráadásul egybemossa a film a '47-es és '50-es történéseket, csak közben volt ám egy szabadságharc, amiben ő speciel részt vett.

Olyan történelemhű ez a film kb., mint ahogy a Fidesz a nevéhez. Se nem demokraták, se nem fiatalok.

Újabb szutyok. Azért fájdalmas ez, mert az elmúlt években nagyon jó magyar filmek is kijöttek, már igazán kezdtem belelkesülni... de ez most csalódás.

Az elhalálozás-jelenetek botrányosan gyengék, aki látott embert kórházban meghalni, az tudja, hogy hát, barátom... ez nem ilyen, hogy elalszik. Főleg egy ilyen fertőzésnél... hagyjuk már.

A szerelmi szál abszurd, és minél inkább túljátszott, annál kevésbé hihető.

Indokolatlan jelenetek is vannak benne (mi értelme volt, hogy 2x megverték, főleg a halpiacos jelenet, ilyen kontextus nélküli szutyok volt, ezért a fél percért meg sem érte volna berakni).

Oké, hogy piros szemet kellett szerencsétlen főszereplőnek csinálni, mert benn alszik, node miért kellett ennyire túltolni a glicerint, hogy a moziba az okozza az egyetlen feszültséget, hogy mikor csöppen ki a szeme sarkán a műkönny?

A személyes konfliktusok nem átélhetőek, inkább jó magyarosan gyengék.

De nem akarom ekézni a színészeket, mivel a gyenge teljesítmény minimum ugyanennyire volt a rendező érdeme.

Egyáltalán nem javaslom megtekintésre, hogyha izgulni szeretnél bármiért is. Mert nem fogsz. Nem fog egy olyan feszültséget okozni, mint mondjuk az Oppenheimer személyes karakterdrámája. Pedig ezt abban a stílusban kellett volna elkészíteni, nem pedig konzum közönség játékfilmként.

73 Semmelweis  (2023)

dráma | romantikus | történelmi

Történetünk 1847-ben játszódik a forradalom kitörése előtt, ezt a korszakot a reformtörekvések és számos küzdelem határozza meg, nincs ez másként egy bécsi szülészeti... több»

0