2024.01.27 23:03 F79 Olvasottság: 2838x
2

Nem középiskolás fokon

Vannak emberek, akik – bár többre hivatottak – megelégszenek a középszerűséggel. Életük derekán belekényelmesednek mindabba, amit addig elértek, és komfortzónájukból még egy kisiklott házasság sem tudja őket kirobbantani. Aztán vannak az ifjú titánok, akik előtt még ott az élet, a lehetőségek, a siker ígérete. Mégsem találják helyüket a világban. A Csábító leckék ebből az ígéretes alaphelyzetből indul. Eresszük össze a kapuzárási pánik előtt álló középkorú tanárt egy kapunyitási pánik elején járó fiatal felnőtt tanítvánnyal. Ez a felállás számtalan lehetőséget rejt magában egy izgalmas, feszült, netán elgondolkodtató történet felépítésére. Sőt, a cselekmény mellett az érintett felek is – egymásra hatva – egy komoly fejlődésen mehetnek keresztül. Én legalábbis ezt vártam ettől a filmtől. De sajnos valami egészen mást kaptam.

Amint a középkorú tanár és a fiatal diáklány viszonya abba a szakaszba ér, ahonnan már nincs visszaút, a sztori úgy kezd el szalajtani, mint nagymamám öreg kerékpárja. Számtalan kihagyott lehetőség, kioltott feszültség és szájbarágós megmagyarázás vezet egy silányságba forduló, közönséges bosszútörténethez. Ismét egy nagyszerű ötlet veszett kárba a vásznon.

Nem középiskolás fokon

A két főszereplő között nem igazán érződött semmiféle vonzalom. Ezt először a Jenna Ortega és Martin Freeman közti nagyobb korkülönbségnek tudtam be. Aztán eszembe jutott Lauren Bacall és Humphrey Bogart kettőse egy szebb korból (és a túlságosan is jól sikerült castingról), és ezután csak a szerencsétlen szereposztásra tudtam gondolni. Gideon Adlon azonban kellemes meglepetés volt a provokatív barátnő szerepében. Talán egyedül ő tudott néha-néha igazi érzelmi reakciókat közvetíteni, és nem csak eljátszani. A feleséget alakító Dagmara Dominczyk játéka néha zavaróan sok volt, amellett, hogy a karaktere sem volt annyira kidolgozva, hogy elhiggyük, mennyire sanyarú a főszereplőnk házassága. Bashir Salahuddin hozta a kvótát a történet szempontjából teljesen semleges jó barát szerepében.

Aki a Wednesday című sorozat után Jenna Ortega kiemelkedő drámai alakítására kíváncsi, az még várjon egy kicsit, mert azt nem ebben a filmben fogja meglátni. Aki pedig egy tanár-diák közti tiltott viszony kibontakozását várja, hiába vár. Ez a film nem biztos, hogy megér egy mozijegyet, de valamelyik streamingszolgáltatónál a későbbiekben még lehet sikere.

dráma | vígjáték

Miller tanárként többre vágyik az élettől. Eredetileg írónak készült, de egy kisvárosi középiskolában irodalomtanárként éli mindennapjait. Élete akkor vesz fordulatot,... több»

2