2024.02.14 09:51 Zoe Tailor Olvasottság: <100x
0

A

Van egy olyan jó-rossz szokásom, hogy bizonyos idő után (általában sok év kihagyással) újranézek egy filmet! Ez több szempontból is nagyon izgalmas! Elsősorban azért, mert az ember személyisége, érdeklődése, az értékrendjeiben való átrendeződések folyamán teljesen mást, vagy teljesen máshogy tekint már dolgokra, akár egy év eltelte után is!

Itt konkrétan 15 év telt el, amióta nem láttam a filmet (nem esik egybe a hivatalos vetítés idejével, csak mellékesen közlöm), és egész egyszerűen teljesen ismeretlen filmet láttam, hiába tudtam a lényegét a cselekménynek.

A

Elsősorban nagyon meghatódtam, amikor ilyen szépnek láttam Tom Hankset, mert mostani filmjeiben rendesen látszik, hogy az idő vasfoga könyörtelen... Persze, melyikünkkel nem bánik el, tehetném fel a kérdést, ám minek?! Azért, mert mindannyiunkat frusztrál és dühít valahol az elmúlás, még akkor is, ha ez oly annyira „természetes”!

Míg régebben az izgalmas és magával ragadó akciókat, a zseniálisan átszőtt művészettörténeti fejtörőket élveztem, úgyhogy csak pragmatikusan tudtam gondolkodni, ma már nagyobb mélységekben éltem meg mindezt!

Nyilvánvaló, korom előre haladtával sokkal jobban érdekel a művészet, a tudomány, és jóval holisztikusabban is szemlélődöm. Ennél fogva megdöbbentett az a sok katartikus rádöbbenés a dolgok miértjére, a megdöbbenés, hogy mennyivel másabb vagy több lehet a valóság, mint azt belénkerőszakolták azok, akik gyermekkorban tanítottak minket, és ezzel most nem a tanredszer ellen szerettem volna álláspontot foglalni, bár tudnék, igencsak velősen! Hagyjuk is ezt inkább, viszont tény, hogy régebbi kondicionálásaink eredményeképpen látunk aktuálisan úgy és annak bármit, ahogy a jelenben azt képesek vagyunk felfogni!

Tény, hogy a film megértéséhez egy alapvető műveltséggel rendelkezni kell, ezen kívül nem árt egy kis szociális érzékenység, főként egy elrendezett, feloldott múlt, ahol a sérelmeinket már nem dédelgetjük tovább!

Összegezve: Egy nagyon értékes filmet láthatunk, ami mélyen elgondolkoztat, és ha alázattal figyelünk, akkor fel is nyitja nem is sejtett „szemünk” előtt az „igaz valóságot”! Hálám jeléül...

misztikus | thriller

Robert Langdon professzor (Tom Hanks), a jelképek és szimbólumok neves kutatója álmában sem gondolta volna, hogy egy nap egy gyilkossági ügybe keveredik. Egy éjszaka azonban, mikor... több»

0