A bámulatos Nicole Kidman 10 legjobb filmje

Nicole Kidman filmjei az elmúlt évtizedekben kiemelt helyet foglaltak el a popkultúrában, műfajok és stílusok széles skáláján mozogva. A színésznő filmjei 1983-as debütálása óta egyre népszerűbbek és sikeresebbek, de mi az, ami ennyire kedveltté teszi filmjeit? Filmográfiája a legkülönbözőbb műfajok széles spektrumát öleli fel, a vígjátékoktól kezdve a horrorokon át a musicalekig.

Az ausztrál színésznő az, akire a közönsége mindig számíthat, ha egy lenyűgöző és egyedi alakításról van szó. Nincs két egyforma filmje, és gyakran választ olyan darabokat, amelyek nagyon különböznek attól, amit korábban csinált.

#10

88 Más világ  (2001)

(52) (7)

horror | misztikus | thriller

Grace (Nicole Kidman) férje nem tért vissza a második világháborúból, így a nő egyedül él két gyermekével, akik különös betegségben szenvednek – nem érheti őket... több»

Nicole Kidman egyik első horrorszerepében a kétségbeesett anyát, Grace Stewartot alakítja, aki két gyermekét egy látszólag kísértetjárta házba költözteti Jerseyben. A Más világ a 2000-es évek egyik meghatározó horrorfilmje volt, amely a 90-es évek rövid szünete után visszahozta a természetfeletti műfajt.Kidman kiemelkedő alakítást nyújt a főszerepben, tökéletesen érzékelteti a félelmet és a szorongást, amikor arra kényszerülsz, hogy megvédd a gyermekeidet egy látszólag gonosz szellemtől. Ez a film nem hagyja a nézőknek, hogy levegőhöz jussanak, és azóta is híres sokkoló fordulatáról.
#9

85 Moulin Rouge!  (2001)

(27) (30)

dráma | musical | romantikus | szatíra

Disney+

A századfordulós Párizsban egy tehetséges fiatal író, Christian belecsöppen Toulouse-Lautrec bohém körébe. A festő vezeti be a Montmartre művésztársaságba, ahol Christian... több»

A Baz Luhrmann rendezésében készült Moulin Rouge! az angol költő Christian és a kabarészínésznő Satine történetét meséli el, akik romantikus kapcsolatba keverednek. A film nem meglepő módon a Moulin Rouge-ban, Párizs legnagyobb kabaré éjszakai klubjában játszódik.Sokan a 2000-es évek egyik legjobb filmmusicaljeként emlegetik a filmet, valószínűleg a stílusosság iránti töretlen elkötelezettségének köszönhetően. Ez egy rendkívüli film, amely élénk színekkel és dörzsölt operatőri munkával meséli el történetét, amelynek középpontjában egy mindent elsöprő szerelem és igazán különleges karakterek állnak.
#8

64 Csábítás  (2017)

(25) (21)

dráma | thriller

Az amerikai polgárháború idején járunk. A fogságba esett, sebesült északi katonát a konföderációsok egy bentlakásos leányiskolában tartják bezárva. A fogoly megpróbálja... több»

A Sofia Coppola által rendezett Csábítás egy sérült polgárháborús katona történetét meséli el, akit egy bentlakásos iskola diákja befogad. A férfi érkezése azonban a vágy és a féltékenység hullámát hozza magával a lányiskola növendékei között. Kidman alakítja az iskola igazgatónőjét, Martha Farnsworth-ot, és rendkívül intenzív és egyedi alakítást nyújt, ami tökéletesen illik a film feszültséggel teli és gótikus hangvételéhez. Ez egy olyan film, amely semmi máshoz nem hasonlít, a színészek mindegyike mindent belead ebbe az intenzív történetbe.
#7

76 Az órák  (2002)

(15) (8)

dráma | romantikus

Az egyetlen nap alatt játszódó filmben három különböző időben élő nő életét ismerhetjük meg, ám sorsuk összefonódik… 1923-ban Virginia Woolf (Nicole Kidman), angol... több»

Az órák három nő története körül forog, akik mély értelmet keresnek az életükben. Az egyikük az írónő, Virginia Woolf, a másik kettő pedig - hozzá képest - a jövőben él és az írónő Mrs. Dalloway című regényének szavaiban talál vigaszt. A filmnek rengeteg mondanivalója van a nőiességről és az autonómiáról, mindezt pedig teljesen friss és egyedi módon meséli el. Sikerül teljesen természetesen összefonnia két modern nő célt kereső fiktív történetét egy ikonikus nő életrajzi történetével.
#6

86 Oroszlán  (2016)

(37) (15)

dráma | életrajzi

HBO Max

Az öt éves Saroo egyszer csak arra ébred, hogy rossz vonattal utazik egyes egyedül, egyre távolabb észak-indiai otthonától. A megrettent és megzavarodott kisfiú másfél ezer... több»

Az Oroszlán egy szívszorító életrajzi dráma, amely Dev Patel karakterének, Saroo Brierlynek a történetét meséli el, aki fiatalon elszakadt a családjától, és elindul egy útra, hogy újra kapcsolatba lépjen velük. Kidman az örökbefogadó édesanyját, Sue-t alakítja, egy rendkívül érzelmes mellékszerepben. Az Oroszlán nagy áttörést jelentett Patel számára, aki addig leginkább a legjobb filmdíjas Gettómilliomos és a Skins című brit kultikus vígjátékban játszott gyerekszerepeiről volt ismert. A színész fantasztikus munkát végez az Oroszlánban, és az ő utazása minden bizonnyal minden nézőt megnyer.
#5

73 Halálos nyugalom  (1989)

(6) (8)

horror | thriller

Egy békésnek induló tengeri kirándulás rémálommá változik, amikor a látóhatáron feltűnik egy elhagyatott hajó. Ingmar és felesége, Rae egy tragikus autóbalesetben... több»

A Halálos nyugalom egy intenzív pszichológiai thriller, amely Kidman karakterének, Rae Ingramnek az életét meséli el. Rae-nek egy nyaraláson szörnyű élményben lesz része, ami emberrabláshoz, egy tönkrement házassághoz és egy olyan ponthoz vezet, ahonnan soha többé nem tér vissza korábbi életébe. Ez az egyik utolsó film, amelyen Kidman Ausztráliában dolgozott, és sokan a korszak egyik legjobb pszichológiai thrillereként emlegetik.Sam Neillel alakítja Kidman férjét, John Ingramet, akivel a nő karaktere rendkívül feszült és bonyolult kapcsolatban áll. Ezt az összetett dinamikát sikerül teljesen magával ragadóvá és lebilincselővé alakítaniuk, ami miatt a filmet kétszeresen is szórakoztató nézni.
#4

55 Majd megdöglik érte  (1995)

(4) (5)

dráma | krimi | szatíra | thriller | vígjáték

Suzanne mindent megkaparint magának, amit csak akar. Egyetlen vágya van, tévésztár akar lenni, de a helyi "macsó", Larry Maretto azt akarja, hogy kedvese csak anya és nagyszerű... több»

A Majd megdöglik érte című filmben Kidman Matt Dillon és Joaquin Phoenix mellett szerepel ebben a Pamela Smart életén alapuló vígjátékban/drámában. Nicole Kidman karaktere, Suzanne híradós akar lenni, és szinte nincs olyan, amit ne tenne meg céljai eléréséért. A film rendezője Gus Van Sant, aki a 90-es években inkább olyan csendes drámáiról volt híres, mint a My Own Private Idaho és a Good Will Hunting - így némileg meglepő volt, hogy ez a film minden idők egyik legjobb mockumentary vígjátékává vált. Kidman fergetegesen csavaros alakítása Suzanne-ként minden bizonnyal a film csúcspontja.
#3

83 Túl az óperencián  (1992)

(4) (2)

dráma | kaland | romantikus | western

1892, Írország nyugati partvidéke. Joseph Donnelly, a szegény ír földműves bosszút akar állni a családját sanyargató gazdag földbirtokoson. De a sors úgy hozza, hogy a bosszú... több»

A Túl az óperencián egy újabb Cruise/Kidman 90-es évekbeli romantikus dráma, ezúttal az Amerikában élő ír bevándorlók, Joseph és Shannon kapcsolatát követi nyomon. A film a western és a romantikus műfajok elemeit ötvözi, története az 1890-es évek déli részén játszódik. Kidman és Cruise természetesen remekül játszanak a filmben, karaktereik kapcsolata pedig rendkívül hihető és meggyőző. A történet e karakterek útkeresésén alapszik, mindig a köztük lévő mély kötelékre és a köztük keletkező belső törésekre összpontosítva.
#2

86 Tágra zárt szemek  (1999)

(19) (19)

dráma | erotikus | misztikus | thriller

HBO Max

William (Tom Cruise) és Alice (Nicole Kidman) Hartford minden szempontból tökéletes házaspár, sikeresek a szakmájukban, szépek és gazdagok, minden ajtó nyitva előttük. Egyetlen... több»

Stanley Kubrick ikonikus thrillere, a Tágra zárt szemek Arthur Schnitzler 1926-os "Álomtörténet" című novelláján alapul, és Tom Cruise karakterét, Bill Hartfordot követi, aki megpróbál beszivárogni egy titokzatos álarcos társaságba, hogy megpróbálja visszaszerezni kudarcba fulladt házasságának varázsát. Akárcsak Schnitzler eredeti történetében, a filmnek is rengeteg mondanivalója van a házasság, a szerelem és az emberi kapcsolatok természetéről - Kubrick precíz és megfontolt rendezése pedig mindezeket a témákat értő módon mutatja be. Az ekkoriban még valóban egy párt alkotót Cruise és Kidman között kiváló a kémia a filmben, és mindketten nagyszerű alakítást nyújtanak.
#1

65 Géniusz  (2016)

(2) (3)

dráma | életrajzi

Minden idők leghíresebb könyvszerkesztője, Max Perkins olyan kiváló szerzők műveit felügyelte a Scribnernél, mint Thomas Wolfe, Ernest Hemingway vagy F. Scott Fitzgerald. Az ő... több»

Bár talán nem ez Kidman eddigi leghíresebb vagy legismertebb filmje, a Géniusz egy izgalmas dráma a híres könyvszerkesztő, Maxwell Perkins és a regényíró Thomas Wolfe bonyolult kapcsolatáról, akiket Colin Firth és Jude Law alakítanak. A film igaz történeten - vagy legalábbis valóban élt személyek életén - alapul. Perkins valódi szerkesztő volt, aki a 19. században élt, és leginkább arról vált ismertté, hogy olyan híres szerzőket fedezett fel, mint Ernest Hemingway és F. Scott Fitzgerald. Firth remekül alakítja őt a filmben, Kidman mellékszereplése Wolfe szeretőjeként szintén dicséretet érdemel.