A Die Hard 12 sztárja, akik már nem lehetnek köztünk

A Die Hard/Drágán add az életed! szinte mindenki által úgy ismert (és elismert), mint a valaha készült egyik legeredetibb és legjobb akciófilm.

Roderick Thorp elfeledett regénye alapján John McTiernan rendezésében készült, és Bruce Willis-t állandó A-listássá és akcióhőssé tett, mivel tökéletes színész volt John McClane szerepére, aki egy okoskodó, bájosan önbizalomhiányos (inkább talán túlzottan is magabiztos) New York-i rendőr, akinek az a feladata, hogy a Nakatomi Plaza-i rajtaütés során megmentse a feleségét és egy csomó túszt a terrorista Hans Gruber és aljas csapatának karmai közül.

A több mint két évtizeden át több folytatást hozó Die Hard-sorozat az amerikai filmtörténet egyik legkedveltebb franchise-a. De olyan régen kezdődött, hogy a világ kezdi elveszíteni azokat, akik annyira különlegessé tették. Íme a Die Hard filmek összes - kisebb-nagyobb szerepekkel rendelkező - színésze, aki meghalt az elmúlt években.

#nonumbers

Clarence Gilyard

szül. 1955. 12. 24. - elhunyt 2022. 11. 28.
Moses Lake, Washington, USA
Clarence Alfred Gilyard Jr. Moses Lake-ben született Washington államban 1955. december 24-én. Apja Sr. Clarence Gilyard US Air Force tiszt, anyja Barbara Stanwyck. 5 testvére van. Apja munkája miatt légierő bázisokban nőtt fel Hawaii-n, Texasban és Floridában. Ezután Rialto-ba költöztek, ahol 1974-ben kitűnő bizonyítvánnyal... több»
Gilyard karrierje 30 évet ölelt fel, legismertebb szerepe a Die Hard című sikerfilmben volt, melyben a számítógépes hackert, Theót alakította, míg a Top Gunban ő játszotta Marcus "Sundown" Williamst.1989 és 1993 között Conrad McMasters-t - Ben Matlock ügyvéd jobbkezét - alakította a Matlock című sikersorozatban, és még az 1990-es években a Walker, a texasi kopó című bűnügyi drámában is láthattuk. Halála előtt színházi professzorként dolgozott a Nevadai Egyetemen, Las Vegasban.Nancy Uscher, az UNLV Művészeti Főiskola dékánja a Las Vegas Review-Journalnak így nyilatkozott: "Nagylelkűsége határtalan volt - mindig kész volt hozzájárulni a projektekhez és előadásokhoz, ahogy csak lehetett". 66 éves korában hunyt el. A színész a hírek szerint hosszú ideje betegeskedett.

Tony Halme

szül. 1963. 01. 06. - elhunyt 2010. 01. 08.
Helsinki, Finnország
Akárcsak fivére a Die Hard című filmben, Simon Gruber Az élet mindig drága című filmben sem egyedül dolgozik. A Szövetségi Tartalékbank elleni terrorcselekményét egy nagy csapat csatlós segítségével hajtja végre. Köztük van Roman is, aki a New York-i rendőrség tisztjének öltözik, hogy elvegyüljön és bejusson. Roman mégis mutat egy kis félelmet és vonakodást a bűnözői élettől, amikor nem hajlandó egy John McClane által hatástalanított bomba melletti autóban utazni. A túlterhelt gengszterként megjelenő Roman csak egy Tony Halme életének és karrierjének érdekes ráncai közül. A 180 cm magas Halme testőrként és bokszolóként (becenevén "A Viking"), valamint MMA harcosként és birkózóként is dolgozott, akit a Ludvig Borga ringnév alatt ismertek. Miután a 2000-es évek elején felhagyott a küzdősportokkal és a színészettel, Halme visszatért hazájába, Finnországba, és négy évet töltött az ország parlamentjében. Az MMA Fighting szerint a hatóságok 2010 januárjában találtak rá Halme-ra, elhunytan a finnországi Helsinkiben lévő lakásában. Az Independent szerint a vizsgálók később megállapították, hogy a színész és sportoló halálát önkezűleg okozott lőtt seb okozta. Halme 47 éves volt.

Stephen Pearlman

szül. 1935. 02. 26. - elhunyt 1998. 09. 30.
Brooklyn, New York, Egyesült Államok
Stephen Pearlman 1935. február 26-án született New Yorkban, az Egyesült Államokban. Gyermekkorát a New Jersey állambeli Jersey Cityben töltötte. A középiskola elvégzése után a Dartmouth College-ben tanult tovább, ahol 1954-ben végzett. A filmvásznon 1973-ban debütált az Eljő a jeges című drámában, melyben Chuck Morelót... több»
Az élet mindig drága című filmben Simon Gruber, Hans Gruber fia, a megagonosz, akinek a Nakatomi Corporation elleni tervét John McClane hiúsítja meg, bosszút esküszik apja riválisa ellen. A New York-i rendőrség törvényszéki pszichológusának, Dr. Fred Schiller-nek kell kidolgoznia a fiatalabb Gruber profilját, megállapítva, hogy egy irányításvágyó megalomániás, aki valódi fenyegetést jelent McClane-re és rendőrtársaira. Stephen Pearlman hajlamos volt sok átlagos fickót és kötelességtudó közszolgát és szakembert játszani a képernyőn, rendőrként és orvosként bukkant fel a Law & Ordertől a Kojakig mindenben. Valószínűleg a leghíresebb filmszerepe, Dr. Schiller mellett: Cohen rabbi Darren Aronofsky 1998-as Pi című filmjében. A The New York Times szerint Pearlman egyenesen színházi legenda volt, fellépett az Amerikai Shakespeare Fesztiválon, valamint a Second City társulatában, amelynek alapító tagja volt. Pearlman 1998 októberében halt meg manhattani otthonában, halálát a Buffalo News szerint ráknak tulajdonították. 63 éves volt.

Fred Thompson

szül. 1942. 08. 19. - elhunyt 2015. 11. 01.
Sheffield, Alabama, Egyesült Államok
Fred Dalton Thompson 1942. augusztus 19-én született az Alabama állambeli Sheffieldben, az Egyesült Államokban. Ruth Inez Bradley és Fletcher Session Thompson gyermekeként látta meg a napvilágot. Szülei révén angol és holland felmenőkkel büszkélkedhetett. Még középiskolai évei alatt kezdett el a helyi postahivatalnál dolgozni,... több»
Valahogy John McClane ismét egy kemény szituációban találja magát a Die Hard folytatásában, ezúttal egy volt különleges alakulat egykori tagjaiból álló gazember-csoporttal kell szembenéznie, akik átveszik az irányítást egy repülőtér légiforgalmi irányító rendszere felett, és pusztítást akarnak végezni. A béke és a rend helyreállítása érdekében McClane-nek együtt kell dolgoznia a helyi hatósági személyiséggel: a hibázásra hajlamos Ed Trudeau-val, a Dulles Nemzetközi Repülőtér légi műveleti vezetőjével. Fred Thompson hihető komolyságot és tekintélyt vitt Ed Trudeau szerepébe, hiszen a való világban elismert ügyvéd és politikus volt. Az 1970-es években az amerikai szenátus tanácsadója volt a Richard Nixon elnök Watergate-botrányban való részvételének kivizsgálása során, majd ő képviselte a Tennessee állambeli szabadlábra helyezési bizottság elnökét, Marie Ragghianti-t, amikor az egy korrupciós botrányt kirobbantva jogtalan elbocsátásért perelt. A "Marie" című, Ragghiantiról szóló 1990-es filmben Thompson saját magát játszotta, és kipróbálta a színészetet, valamint később Arthur Branch kerületi ügyészt alakította a Law & Order című sorozatban, amikor éppen nem az amerikai szenátusban szolgált vagy nem indult az elnökválasztáson. A Deadline szerint Thompson 2015 novemberében halt meg Nashville-ben, miután a rák egy fajtája, a limfóma újra kiújult. A színész, ügyvéd és politikus 73 éves volt.
Dr. Hasseldorf, egykori túsztárgyaló és a témáról szóló könyv szerzője nem tűnik fel a Die Hardban egy percnél tovább, de mély benyomást tesz. A KFLW Channel 5 riportere, Gail Wallens által készített interjúban a "Túsz terrorista, terrorista túsz" című könyv szerzője megpróbálja elmagyarázni, hogy min mehetnek keresztül Hans Gruber foglyai, és hogy még az is előfordulhat, hogy szimpatizálnak a terroristákkal, ami a Stockholm-szindróma klasszikus példája, amit ő furcsa módon félreérthetően Helsinki-szindrómának nevez. George Christy megjelenése a bolondos Dr. Hasseldorf szerepében egy cameo-szerepnek felel meg, és ez egy a sok ilyen alakítás közül a színésztől, aki a The Hollywood Reporter nagyhatású és népszerű rovatvezetőjeként volt ismert a filmiparban. Christy a '80-as, '90-es és 2000-es években filmek tucatjaiban tűnt fel, általában riportert, őrt, portást, bolti vásárlót vagy saját magát alakította. A The Hollywood Reporter szerint, ahol Christy a "The Great Life" című pletykarovatot írta, amíg 2001-ben több etikai botrány közepette le nem mondott (azzal vádolták, hogy illegálisan egészségügyi juttatásokat kapott, valamint ajándékokat és szívességeket pozitív tudósításokért cserébe), az újságíró és színész 2020 augusztusában szívelégtelenségben halt meg a Providence Saint John's Health Centerben, a kaliforniai Santa Monicában, 2020 augusztusában. Christy 93 éves volt.

Mary Ellen Trainor

szül. 1952. 07. 08. - elhunyt 2015. 05. 20.
San Francisco, Kalifornia - Montecito, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok
Mary Ellen Trainor amerikai színésznő 1952. Július 8-án született San Franciscóban, Californiában. Iskoláit szülővárosában végezte el, majd a San Diego-i Állami Egyetemen tanult újságírást. Az egyetem után tanult szakmájában dolgozott. Karrierje igazán 1983-ban indult be. Trainor pályafutását a KSDO rádióállomáson kezdte meg... több»
Gail Wallens televíziós újságíró a Die Hard című filmben sokat magyarázza és próbálja értelmezni a Nakatomi Plazában zajló abszurd és ijesztő eseményeket a KFLW 5-ös csatorna nézőinek. A film nézői Gailtől megtudják, hogy a felelős rosszfiút Hans Grubernek hívják, és hogy korábban egy terrorista szervezet tagja volt, amíg meg nem alapította saját szélsőséges csoportját, mielőtt interjút készít Dr. Hasseldorf pszichológussal arról, hogyan alakulhat a patthelyzet. Mary Ellen Trainor mindenhol ott volt az 1980-as évek legnépszerűbb és legmaradandóbb filmjében. A Die Hardban és a Halálos fegyver-filmekben a Los Angeles-i rendőrség pszichiátereként, Dr. Stephanie Woods személyi pszichiátereként végzett munkája mellett feltűnt a Kincsvadászokban is (Mikey Walsh édesanyjaként). Trainor gyakran dolgozott együtt akkori férjével, Robert Zemeckis filmrendezővel, akinek filmjeiben, így a Forrest Gumpban is szerepelt. 2015 májusában Trainor otthonában, a kaliforniai Montecitóban halt meg. Barátja, a Lucasfilm akkori elnöke, Kathleen Kennedy jelentette, hogy a színész hasnyálmirigyrákban szenvedett, és a betegség szövődményei miatt halt meg. Trainor 62 éves volt.
Mitchell kapitány a Los Angeles-i rendőrség egyik legjobb zsaruja, aki az elsők között érkezik a helyszínre egy kommandós csapattal, hogy meghiúsítsa a Hans Gruber vezette támadást és a Nakatomi Plaza elfoglalását. Mitchell az, aki utasítja a kommandósokat, hogy törjenek be, hogy szabaddá tegyék az utat a rendőrök számára a túszok kiszabadításához, és amikor ez a terv kudarcot vall, egy páncélozott autót küld be, amelyet páncéltörő fegyverek robbantanak fel. Egy akcióba lendülő rendfenntartó tisztviselőt alakítani a veterán színész, Matt Landers számára szinte a kötelességei közé tartozott. A Legacy szerint az 1970-es években sokat dolgozott az Egyesült Államok északkeleti részén található és turnézó színházi produkciókban, többek között a "Grease" és a "Working" Broadway-produkciókban, utóbbival Drama Desk-díjra jelölték. A '80-as években Landers a filmszakmában helyezkedett el, és a"Die Hard mellett a '80-as évek legmeghatározóbb filmjeiben kapott kisebb szerepeket, többek között a 48 órában és a Flashdance-ben is játszott. Landers 2015 márciusában halt meg lánya Los Angeles-i otthonában, néhány évvel azután, hogy rákot diagnosztizáltak nála. A karakterszínész 62 éves volt.
A terrorista sejt vezetőjénél is nyugtalanítóbb figura Hans Gruber csatlósa, James. A fickó egyenesen úgy lövöldöz egy rakétavetővel, mintha ez olyan dolog lenne, amit az emberek általában csinálnak. James azonban egyike azoknak a gonosztevőknek, akiket John McClane kezei által ér utol a végzet, amikor a rendőr emlékezetes módon rajtaüt egy rakás C4-es robbanóanyaggal, amit egy liftaknán keresztül dobnak le pont arra az emeletre, ahol a bűnöző tartózkodik. Wilhelm von Homburg színész félelmetes James szerepében a Die Hardban, de még félelmetesebb, mint Vigo, a Kárpátaljai a Szellemirtók II-ben, a szerep, amelyről valószínűleg a legjobban ismert a karrierje során. A Németországban született és nevelkedett von Homburg valódi neve Norbert Grupe, és apját követve a családi vállalkozásba, a bokszba kezdett, ahol a közönség által előszeretettel gyűlölt gonosztevőként pozicionálta magát, akit egyszer "a német Muhammad Ali"-nak neveztek. Von Homburgnál prosztatarákot diagnosztizáltak, és 2004 márciusában, miután a betegség a gerincéről átterjedt az agyába, meghalt. A színész, bokszoló és birkózó 63 éves volt.

Alexander Godunov

szül. 1949. 11. 28. - elhunyt 1995. 05. 18.
Szahalin, Oroszország
Alexander Borisovich Godunov 1949. november 28-án született az oroszországi Szahalinban. Orosz-amerikai balett-táncos és filmszínész volt. Godunov 1958-ban kezdte el balettvizsgáit Rigában, ugyanabban az osztályban, mint Mikhail Baryshnikov. 1971-ben csatlakozott a Bolshoi Baletthez, tanárai közé tartozott Aleksey Yermolayev. 1973-ban... több»
Hans Gruber egy gonosz, gonosz ember, akinek terve van, de a piszkos munka nagy részét a bandájára bízza. Főhadnagya és legmegbízhatóbb szövetségese Karl Vreski, aki a Nakatomi Plaza elleni rajtaütéshez szükséges alkalmi erőszak és pusztítás nagy részét végzi. Karl az, aki leszedi a biztonsági őrök első sorát, elvágja a telefonvonalakat, és megkezdi a John McClane utáni kíméletlen keresést. Jóval azelőtt, hogy filmszínész lett volna, Alexander Godunov a Szovjetunió egyik legjobb balett-táncosa volt, aki az 1970-es években a nagyra becsült Bolsoj Balettel lépett fel. Amikor társulata New Yorkba látogatott egy előadássorozatra, Godunov disszidált kommunista hazájából, politikai menedékjogot kért és kapott az Egyesült Államokban - írja a New York Times. Az Egyesült Államokban a színészet felé fordult, főként mellékszerepeket vállalt. 1995 májusában a Deseret News szerint Godunov maradványait a házi ápolója találta meg nyugat-hollywoodi otthonában, miután két hete nem hallott a színészről. Szóvivője, Evelyn Shriver azt mondta, hogy Godunov az alkoholizmus következményei miatt halt meg. A férfi 45 éves volt.

Alan Rickman

szül. 1946. 02. 21. - elhunyt 2016. 01. 14.
Hammersmith, London, Egyesült Királyság - London, Egyesült Királyság
Alan Sidney Patrick Rickman 1946. február 21-én született Hammersmith-ben, Londonban, az Egyesült Királyságban. Édesapja, Bernard Rickman gyári munkás volt, míg édesanyja, Margaret Doreen Rose a családot látta el. Alannek van egy bátyja, David, egy öccse, Michael, és egy húga, Sheila. Rickman 8 éves volt, amikor édesapja... több»
Hans Gruber határozottan nagyon rossz ember, aki egy olyan terv vezetője, amelynek célja, hogy 640 millió dollár értékű kötvényeket lopjon el a Nakatomi Plazából egy rablás során, amely magában foglalja az ingatlanok megsemmisítését, ártatlan túszok ejtését és bárki megölését, aki az útjukba kerül. Gruber annyira szélsőséges, hogy kidobták a Volksfrei, egy veszélyes német szélsőséges szervezetből. De mégis annyira szerethető - sőt, az egyik legemlékezetesebb filmes gonosztevő - a poénjaival, a csípős beszédmódjával és a mindenek felett álló érzékenységével. A karakter az őt alakító színész miatt olyan összetett és lenyűgöző, mint amilyen: Alan Rickman az 1970-es években az angol Royal Shakespeare Company neves társulatával lépett fel, de az áttörést jelentő filmszerepet csak 1988-ban, 41 évesen, a Die Hard című filmben kapta meg - írja a BBC. Rickman hamar megtalálta a helyét Hollywoodban, ahol bonyolult és karizmatikus gonosztevőket és elégedetlenkedőket játszott, például Nottingham seriffjét a Robin Hood: A tolvajok fejedelme című filmben, Turpin bírót a Sweeney Toddban, a megcsaló férjet az Igazából szerelemben és Piton professzort a Harry Potter-saga mind a nyolc részében. 2016 januárjában a The Guardian arról számolt be, hogy Rickman Londonban, számos barátja és családtagja jelenlétében elhunyt. Rickmannél valamikor korábban rákot diagnosztizáltak, de a betegség hírét titokban tartotta. 69 éves volt.  

James Shigeta

szül. 1933. 06. 17. - elhunyt 2014. 07. 28.
Honolulu, Hawaii, Egyesült Államok
James Saburo Shigeta Honolulu-n született Oahu-n Hawaii-n 1929.június 17-ben. 1947-ben érettségizett a Theodore Roosevelt President High School-on, majd a New York University-n tanult drámát. Ezután a Reserve Officers Training Corps-ban képezték ki és szolgált a United States Marine Corps-ban a koreai háborúban. Két és fél év szolgálat... több»
Joe Takagi a mozgatórugója a Die Hardban zajló akciók nagy részének. A Nakatomi Corporation csúcsvezetőjeként a vadonatúj Nakatomi Plazában tart céges karácsonyi partit, amely éppen zajlik, amikor Hans Gruber és banditái elfoglalják az épületet, hogy milliós kötvénylopási tervük részeként felhívják a figyelmet a Takagi cégében uralkodó kapzsiságra és hazugságokra. Miután nem hajlandó átadni a kódokat, amelyekkel kinyitható a páncélterem, amelyben az van, amit Hans keres, a gazember fejbe lövi. A hawaii születésű James Shigeta a Los Angeles Times szerint nagyot lépett előre az ázsiai származású amerikai színészek között. Az 1960-as évek elején elnyerte a legjobb új sztárnak járó Golden Globe-ot, egy évvel később pedig főszerepet játszott a "Flower Drum Song" című sikeres broadway-musical filmadaptációjában, ami az ázsiai-amerikai férfiak egyik első főszerepe volt. Shigeta nem volt hajlandó elvállalni olyan szerepeket, amelyeket megalázónak vagy közhelyesnek talált, és vendég- és visszatérő szerepek hosszú sorát gyűjtötte össze tévéjátékokban. Shigeta sógornője szerint a színész 2012-ben agyvérzést kapott, és a következő két évben egészségügyi problémákkal küzdött. 2014 júliusában, 85 éves korában halt meg egy Beverly Hills-i idősek otthonában.

Paul Gleason

szül. 1939. 05. 04. - elhunyt 2006. 05. 27.
Jersey City, New Jersey, Egyesült Államok
Paul Xavier Gleason Jersey City-ben született New Jersey államban 1939.május 4-én. Anyja Eleanor Doe, ápolónő, apja George L. Gleason, restaurátor. Miami-ban nőtt fel. A North Miami Senior High School-on érettségizett. Tizenhat éves korában elment otthonról és egy ideig strandokon aludt, majd baseballozni kezdett. A Florida State... több»
A terrorista Hans Gruber és tucatnyi csatlósa mellett a Die Hard másodlagos gonosztevője Dwayne T. Robinson, a Los Angeles-i rendőrség helyettes vezetője. Látszólag a jófiúk oldalán áll John McClane-nel, de gyorsan a helyszínre érkezik a Nakatomi Plázában kialakult helyzethez, és azonnal átveszi az irányítást és őrjítő hozzá nem értését arroganciával próbálja leplezni... McClane-nek át kell dolgoznia magát Robinson is, hogy megmentse a helyzetet. Dwayne T. Robinson pontosan az a fajta karakter volt, akit Paul Gleason mesterien alakított. Gleason több '80-as évekbeli filmben is játszott önelégült és undok bunkó hatósági figurát, többek között Vernon igazgatóhelyettest a Nulladik órában (The Breakfast club) Gleason lánya, Shannon Gleason-Grossman szerint (a Chicago Tribune-on keresztül) a színész mesotheliomában szenvedett, ami az azbeszt belégzésével összefüggő tüdőrák egyik fajtája. Gleason 2006 májusában, 67 éves korában halt meg a kaliforniai Burbankben található Providence Saint Joseph Medical Centerben.