Ez a 10 híresség őszintén beszélt arról, hogy bipoláris zavarral küzd

A bipoláris zavar egy olyan rendellenesség, amely révén a beteg egészen szélsőséges hangulatingadozásokat produkál a mélydepressziótól az eufóriáig. Ezek változó időtartamot ölelnek fel, de akár hónapokig is eltarthatnak. Egyes becslések szerint a Föld teljes lakosságának nagyjából 1 százaléka szenved ilyen betegségben. Köztük vannak az alábbi hírességek is, akik nyíltan kiálltak a rajongóik elé és felvállalták betegségüket.

#10
Jean-Claude Van Damme

Jean-Claude Van Damme

szül. 1960. 10. 18. (63 éves)
Sint-Agatha Berchem, Belgium
Jean-Claude Camille François Van Varenberg, ismertebb nevén Jean-Claude Van Damme belga harcművész és akciófilm színész. Kisfiú korában kezdett el karatézni, és szép sikereket ért el: Világ- és Európa-bajnoki címeket szerzett full kontaktban. Amerikába utazott, ahol több alkalmi munka után találkozott Menahem Golannal, a híres... több»
Az akciósztár a 2011-es Behind Closed Doors című brit valóságshow-ban beszélt bipoláris zavaráról. Arról beszélt, hogy tisztában van vele, egyszer imádják, máskor utálják a viselkedése miatt. De megbékélt ezzel, mert extrém bipolárisnak tartja magát, amire gyógyszert is szed. Elárulta, hogy már iskolás korában is tapasztalta a szélsőséges hangulatingadozásokat, amikor reggel verőfényes napsütésben ment iskolába, de számára mégis fekete volt az ég, annyira szomorúnak érezte magát.
#9
Pete Wentz

Pete Wentz

szül. 1979. 06. 05. (44 éves)
Wilmette, Illinois, USA
Pete Wentz 1979. június 5-én született az Illinois állambeli Wilmette községben, az Amerikai Egyesült Államokban. Édesanyja Dale Wentz, édesapja Pete Wentz. Felsfokú tanulmányait a DePaul University-n folytatta, ahol jogot hallgatott. Az első szemeszter után azonban megszakította tanulmányait, és a zenélés felé fordul. Jogi... több»
A Fall Out Boy együttes basszusgitárosa Howard Stern műsorában beszélt a betegségéről. Elmondta, hogy a mániás periódusai alatt döbbenetes magasságokba jutott, de a depressziós periódusban ugyanilyen mélységbe zuhant. És e kettőt egyáltalán nem tudta kontrollálni. Miután terpáiára jelentkezett, sokat javult az állapota, amihez a gyerekei is nagyban hozzájárultak. Hozzátette, retteg attól, hogy egyszer a gyerekei is hasonló diagnózist kaphatnak.
#8
Catherine Zeta-Jones

Catherine Zeta-Jones

szül. 1969. 09. 25. (54 éves)
Swansea, West Glamorgan, Wales, Egyesült Királyság
Catherine Jones 1969. szeptember 25-én született Swanseaben, Walesben, az Egyesült Királyságban, Dai Jones, egy volt cukorkagyár-tulajdonos és Pat Jones varrónő gyermekeként. Két testvére van, David és Lyndon. Catherine a Dumbarton House School falai között tanult, és mivel már gyerekkora óta érdekelte a színjátszás, tánc és az... több»
A színésznő a People magazinnak adott interjújában beszélt a betegségéről. Elmondta, hogy ő maga is azon milliók közé tartozik, akik ebben a mentális rendellenességben szenvednek. Hozzátette, ha csak egyetlen ember is azért fordul szakemberhez segítségért, mert ő felvállalta a betegségét, akkor már megérte az egész.
#7
Kanye West

Kanye West

szül. 1977. 06. 08. (46 éves)
Atlanta, Grúzia, Egyesült Államok
Kanye West egy Grammy-díjas amerikai származású rapper,producer, filmrendező és divattervező. Teljes nevén Kanye Omari West 1977. június 8.-án látta meg a napvilágot Atlantában. Hároméves korában, miután a szülei elváltak, az édesanyjával Chicagóba költöztek, ahol elkezdte tanulmányait. Tízéves korában az édesanyjával... több»
David Letterman műsorában beszélt betegségéről a sztár, aki beszélt a gyógyszeres kezeléséről és az epizódjairól is. Elmondta, hogy a gyógszerek segítenek egy bizonyos lelki állapotot fenntartani, de nélkülük olyan szinten fel tudna pörögni, hogy végül kórházban végezné. A periódusai során olykor egészen szélsőséges paranoia lesz urrá rajta, azt képzeli, hogy mindenki színészkedik körülötte és ellene vannak. A kormány chipet ültet belé, megfigyelik, meg akarjáj ölni.
#6
David Harbour

David Harbour

szül. 1974. 04. 10. (50 éves)
New York City, New York, Amerikai Egyesült Államok
David Harbour 1974. április 10-én született New Yrokban, az Egyesült Államokban. A Byram Hills High School diákja volt olyan későbbi sztárokkal együtt, mint Eyal Podell és Sean Maher. A hanoveri Dartmouth College-n diplomázott dráma és olasz szakon 1997-ben. Színészi pályafutását 1999-ben kezdte Az esőcsináló színpadi... több»
A Big Issue magazinnak adott interjújában mesélt róla, hogy már 26 éves korában intézetbe került egy periódusa végén, ekkor diagnosztizáltak nála bipoláris zavart. Azt is hozzátette, hogy éveken át küzdött a betegséggel, majd egy konkrét trauma után kezdett beszélgetős terápiára járni. Ma már úgy érzi, ezek a terápiák sokkal jobb hatással vannak rá, mint bármilyen gyógyszer, amit felírtak neki. Volt olyan időszak az életében, amikor akár utcára is kerülhetett volna, de a családja végig mögötte állt és átsegítették a legmélyebb periódusokon is.
#5
Demi Lovato

Demi Lovato

szül. 1992. 08. 20. (31 éves)
Albuquerque, New Mexikó, Amerikai Egyesült Államok
Demi Lovato (teljes nevén Demetria Devonne Lovato) 1992. augusztus 20-án született Albuquerque-ben, az Egyesült Államokban. A mexikói és spanyol származású színésznő Texasban nőtt fel. Barátnőjével, Selena Gomezzel szerepeltek először együtt egy gyerekműsorban, a Barney&Friends-ben. 2008-ban testhezálló feladatot kapott, ugyanis... több»
Az énekesnő évekig abban a tudatban volt, hogy egyszerűen depressziós és nem tudta hová tenni a mániás periódusait, amelyekről akkor még azt sem tudta, hogy azok mániás periódusok. Ilyenkor egyetlen éjszaka alatt akár hét dalt is megírt. "Amikor nem tudod, mi történik, miért érzel bizonyos dolgokat, és még nem tudod a válaszokat, az emberek hajlamosak az öngyógyításra, és én is pontosan ezt tettem. Elmentem kezelésre, és hihetetlen orvosokkal dolgozhattam együtt, akik segítettek kideríteni, hogy valójában bipoláris zavarom van. Nagyszerű érzés volt rájönni, hogy semmi bajom sincs. Csak egy mentális betegségem volt."
Egy interjúban mesélte el, hogy egy nap rájött, fél attól, hogy mit fog tenni, ezért inkább kiállt a nyilvánosság elé. Elárulta, hogy a mániás periódusaiban olyan gondolatai voltak, hogy vezetés közben átrántja a kormányt a szembesávba vagy felmegy egy tetőre és egyszerűen leugrik. Hozzátette, rettenetesen utálja, amikor reggel arra ébred, hogy megint depressziós periódusa következik, de úgy áll hozzá, hogy ha ez jön, hát jöjjön!
2020-ban beszélt róla először nyilvánosan, hogy bipoláris zavaral diagnosztizálták. Elárulta, hogy évekig küzdött saját maga elfogadásával. Az érzéseit olykor dalba foglalja, ami segíteni szokott, de évekig nem mert gyógyszeres kezelésre jelentkezni, mert attól félt, hogy attól megváltozna a személyisége és ez a munkásságára is hatással lenne. Miután mégis jelentkezett, már belátta, hogy a kezeléstől tisztábban látja a dolgokat és bár nem múlik el tőle teljesen a szomorúság és depresszió, összességében sokkal jobban érzi magát tőle.
#2
Mariah Carey

Mariah Carey

szül. 1969. 03. 27. (55 éves)
Huntington, New York, Amerikai Egyesült Államok
Mariah Carey 1970. március 27-én született Long Island-en. Ír származású operaénekesnő édesanyja 1960-ban kötött házasságot Alfred Roy Carey-vel, egy afroamerikai-venezuelai származású repülőgépmérnökkel. Számos támadás érte a frigyet, melyből három gyermek született: Mariah volt a legkisebb; bátyja, Morgan 10, Allison... több»
2018-ban a People magazinnak adott interjújában beszélt őszintén arról, hogy hosszú éveken át titkolta az állapotát és végig attól rettegett, hogy valaki mégis leleplezi. Ezt nem bírta tovább és inkább pozitív emberekkel vette körül magát kezelést kapott és újra a művészetére tudott koncentrálni. "Sokáig azt hittem, hogy súlyos alvászavarom van. De ez nem normális álmatlanság volt, és nem feküdtem ébren, bárányokat számolva. Csak dolgoztam és dolgoztam és dolgoztam... ingerlékeny voltam és állandóan attól féltem, hogy cserbenhagyom az embereket. Kiderült, hogy a mánia egy formáját éltem át. Végül egyszerűen falnak ütköztem. Azt hiszem, a depressziós epizódjaimat az jellemezte, hogy nagyon kevés energiám volt. Nagyon magányosnak és szomorúnak éreztem magam - sőt, bűntudatom volt, hogy nem azt tettem, amit a karrierem érdekében tennem kellett volna."
#1
Selena Gomez

Selena Gomez

szül. 1992. 07. 22. (31 éves)
Grand Prairie, Texas, Amerikai Egyesült Államok
Selena Gomez (teljes nevén Selena Maria Gomez) 1992. július 22-én született New York városában. A mexikói származású színész-énekesnő gyermekkorát Grand Prairie-n, Texas államban töltötte. Először a Barney és barátai (2002-2004) című sorozatban tűnt fel, a mozivásznon egy kisebb szerepben a Kémkölykök 3-D - Game Over (2003)... több»
Egy idén megjelent dokumentumfilmben beszélt a népszer énekesnő az élményeiről és félelmeiről: "Mi van, ha újra megtörténik? Mi van, ha legközelebb nem tudok visszajönni? Továbbra is tanulnom kellett erről. Napról napra kellett haladnom." Egy pszichiáter segítségével szinte minden felesleges gyógyszert letett, de kettőt továbbra is szednie kell. Ezek miatt valószínűleg sosem vállalhat majd saját gyermeket, de ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, "ez egy nagyon nagy aktualitása az életemnek, de akárhogy is, meg fogom szülni őket."