5 érdekesség, amit nem tudtál a 79 éves Ian McShane-ről

Ma ünnepli születésnapját Ian McShane, melynek kapcsán cikkünkben összegyűjtöttünk a legemlékezetesebb szerepeit, illetve 5 érdekességet, amit szinte biztos nem tudtál róla. 

Ian McShane 1942. szeptember 29-én született Blackburnben. Édesapja a népszerű focista, Harry McShane volt, de ő a sportolói karrier helyett a színészetet választotta, és első filmszerepét már akkor megkapta, amikor a Királyi Színművészeti Akadémia diákja volt. 

1969-ben már Michael Caine oldalán játszott Az angliai csatában, de nagy hatással volt a karrierjére a Lovejoy című brit sorozatban játszott szerepe is. 

Az 1983-as Grace Kelly című életrajzi filmben Monaco hercegének szerepében láthattuk, de sokan kedvelhették meg a Columbo: Nyugodjék békében című krimiben Peter Falk oldalán. 

Ian McShane számtalan alkalommal bizonyította, hogy az akciófilmekben, a vígjátékokban és a komolyabb drámai szerepekben is megállja a helyét, jusson csak eszünkbe a Nine Lives vagy az Apa és fia, a zseniális sorozat szerepeiről nem is beszélve.

A világhírnévre az HBO kultikus westersorozatának, a Deadwoodnak köszönhetően tett szert, melyben egy kemény kezű kocsmáros és üzletemben szerepében láthattuk. Ezt követte A katedrális című sorozat és Feketeszakáll karaktere A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken-ben. 

A 2010-es években a legnagyobb sikereit a John Wick szériának köszönhetően érte el, melynek mindhárom részében ő játszotta Winston szerepét.

Íme, tehát 5 érdekesség a ma születésnapos IanMcShane-ről és pályafutásának 10 legemlékezetesebb szerepe a filmek és a sorozatok világából. 

1. Már több mint 40 éve volt a szakmában, amikor a Deadwoodnak köszönhetően világhírnévre tett szert.

2. A két kedvenc sorozata a Family Guy és A Simpson család, amit azzal indokolt, hogy ezek a szériák azt mutatják be, mi is történik valójában a világban.

3. Fiatal korában apjához hasonlóan ő is focista akart lenni, de végül a színészi pálya mellett tette le a voksát, mivel úgy vélte, nem elég jó a profi sportolói karrierhez.

4. Édesapja, Harry McShane a Manchester United labdarúgó csapat focistája volt.

5. A Királyi Színművészeti Akadémián (RADA) Anthony Hopkins és John Hurt mellett tanulta ki a színészmesterséget.

#10

dráma

A nincstelen Mary Thorne története, aki gazdag nénikéjénél nevelkedik unokatestvérei körében a Greshamsbury Parkban.

#9

83 Szexi dög  (2000)

(2) (6)

dráma | krimi | thriller

A Szexi dög című krimiben Gary, az egykori bűnöző boldogan él spanyolországi birtokán szeretett feleségével, amikor egy nap bekopogtat hozzá Don, az egykori bajtárs. Don egy... több»

#8

western

HBO Max

Az HBO eredeti készítésű sorozatának filmes folytatásában visszatérnek a jól ismert szereplők. A seriff Seth Bullock, a kocsmatulajdonos Al Swaerengen és még sokan mások. A... több»

#7

64 Nine Lives  (2005)

(2)

dráma

Kilenc különböző nő pár kapcsolatát láthatjuk. Mindennapos küzdelmeiket, boldogságukat és csalódásaikat az életben. több»

#6

79 John Wick: 2. felvonás  (2017)

(40) (15)

akció | krimi | thriller

Netflix

John Wick (Keanu Reeves), a visszavonult bérgyilkos sosem nyugszik. Miután a magányos harcos New Yorkot totális csatatérré változtatta, és bosszúhadjárata során egy sereg gyilkost... több»

#5

83 Amerikai istenek  (2017)

(6) (7)

dráma | fantasy | misztikus

Amazon Prime Video

Egy egészen másfajta, új háború forrong a "régi" és "új" istenek között. A félelem, a pénz, a technológia szülte frusztrációk azok a dolgok, amelyek meghatározzák a mai... több»

#4

78 Több, mint sport  (2006)

(4)

dráma | sportfilm

Az igaz történeten alapuló filmdráma középpontjában egy focicsapat áll, melynek tagjai 1970-ben, egy repülőgép-szerencsétlenségben életüket vesztették. Hogyan támadhat fel a... több»

#3

81 John Wick  (2014)

(101) (25)

akció | krimi | thriller

John Wick (Keanu Reeves) nem akar túl sokat, csupán nyugodt életet. Kutyája, sportkocsija, üres és hideg lakása éppen elég komfortot biztosít számára. Azonban egy nyugdíjas... több»

#2

83 A katedrális  (2010)

(4) (5)

dráma | háborús | romantikus | thriller | történelmi

A cselekmény a 12. század Angliájában zajlik. A középpontba egy katedrális építése kerül, amelyért a bencés szerzetesek küzdenek szinte az egész világgal és még saját,... több»

#1

83 Deadwood  (2004)

(3) (5)

dráma | krimi | történelmi | western

HBO Max | SkyShowtime

Deadwood városa Dakota állam egy olyan részén helyezkedik el, mely kívül esik a szövetségi ellenőrzés hatókörén. Az illegálisan épült városban nem érvényesek a... több»