Megkérdezték a mesterséges intelligenciát, melyik minden idők 10 legjobb sorozata, itt a válasza

Az elmúlt néhány évben a mesterséges intelligencia gyors fejlődésének lehettünk tanúi, ami azt is eredményezte, hogy a mesterséges intelligencia kritikus kereskedelmi eszközzé vált.

Ma már az AI-algoritmusokat adathalmazok elemzésére használják, hogy meghatározzák, mely tévéműsorokat ajánlják kedvenc streaming szolgáltatásaink.Vajon a mesterséges intelligencia szerint melyek lehetnek minden idők legjobb tévéműsorai?

Egy általánosan elérhető mesterséges intelligencia szöveggenerátor segítségével pontosan ezt a kérdést tették fel. Az eredmény egy top 10-es lista lett, amely az összes adaton alapul, amit a világhálóról ki tudott bányászni.

Úgy tűnik, hogy a kritikáktól és a felhasználói értékelésektől kezdve a nézettségi szokásokon és a közönség körében aratott népszerűségén át egészen a műsorok örökségéig és kulturális hatásáig mindent felhasznált. De ez több mint egy puszta szórakozás, mert a válaszait vizsgálva talán betekintést nyerhetünk mind az M.I.-be, mind önmagunkba, hiszen a mesterséges intelligencia gyakran annak a tükörképe, amit mi adtunk hozzá a világhoz.

Persze lehet, hogy a legjobb tévéműsorok kiválasztását jobb, ha valódi emberi kritikusokra és rajongókra bízzuk, akik kreativitást és ihletet tudnak mutatni a választásaikban. De talán a saját, a mesterséges intelligenciáról alkotott előítéletünket is megkérdőjelezi majd egy adatvezérelt "best of" lista.

Vagy talán végül úgy találjuk, hogy a rendszer ugyanazokat a műsorokat választotta ki, amelyekben amúgy is egyetértünk, és ebben az esetben a hasznos eszköznek bizonyulhat.

 

#10

95 Maffiózók  (1999)

(26) (7)

dráma | krimi

HBO Max

A maffiavezér, Anthony Soprano kénytelen pszichiáterhez fordulni, akinek beszámol magánéletének egyes aspektusairól, azonban vannak dolgok, melyekről nem beszélhet. Diszkréten... több»

A maffia-alapú bűnügyi drámák a legjobb történetek közé tartoznak a filmvásznon, a "Sebhelyesarcútól" a "Keresztapáig". A televízióban azonban a gengszter-sagák soha nem voltak olyan jók, mint a "Sopranos", egy olyan sorozat, amelyhez talán soha nem fogható a puszta zsigeri drámaiság tekintetében. Az 1999-től az HBO-n sugárzott sorozat középpontjában Tony Soprano áll, aki a ranglétrán felemelkedve az olasz maffia New Jersey-i részlegének főnökévé válik. De emellett elkötelezett családapa, férj és apa is, és ez a konfliktus a kegyetlen bűnöző és a szerető családfő között a sorozat középpontjában áll.   A sorozat főszereplője a veterán színész és a New Jersey-i születésű James Gandolfini volt Tony szerepében, akit a sorozat minden évadában Emmy-díjra jelöltek az alakításáért, és háromszor el is nyerte a díjat. A sorozatot minden idők egyik legvitatottabb sorozatfináléja zárta, és a kritikusok és a rajongók még évtizedek múltán is tisztelik.   Az L.A. Times 2000-ben "a legjobb oknak nevezte, hogy tévékészülékkel rendelkezzen", a Sopranók a televíziós drámák vitathatatlan királya volt, és hat évada alatt 112 Emmy-jelölést szerzett. Igazi televíziós legenda, 2022-ben még a Rolling Stone minden idők legjobb tévésorozatainak listáját is vezette, és az MI általi kiválasztása talán éppen azt bizonyítja, hogy a mesterséges intelligencia okosabb, mint azt gondolnánk.
#9

90 A hivatal  (2005)

(7) (41)

szatíra | vígjáték

Netflix | HBO Max

Az áldokumnetumfilm-sorozat egy irodaszereket forgalmazó cég mindennapjaiban enged bepillantást. Főszereplői a mindenkinél mindent jobban tudó főnök, az eminenes helyettese, a... több»

Az egyetlen remake, amelyet mesterséges intelligenciánk választott, a "The Office" valójában egyfajta munkahelyi szitkomként indult Nagy-Britanniában, Ricky Gervais és Stephen Merchant komikusok ötletgazdájaként. Ám míg az eredeti az unalmas élet hétköznapjait gúnyolta ki - a megszokott angol szellemességgel, nihilizmussal és a borzongató őrültséggel -, addig az amerikai unokatestvér, a Simpson család egykori írója, Greg Daniels valami egészen mást csinált belőle.    Bár a sorozat megtartotta az eredeti mockumentary stílusát, összetéveszthetetlenül amerikai humorérzékkel rendelkezett, és a történetek inkább a sorozat különböző irodai szerencsétleneinek őrült, túlzó bohóckodásaira épültek. A Dunder Mifflin, egy fiktív papírvállalat regionális központjában, a pennsylvaniai Scrantonban játszódik, és a "The Office" a különc alkalmazottak élete körül forog. Ide tartozik az állandóan túlhajtott, bumfordi menedzser, Michael Scott (Steve Carell), az értékesítő és irodai tréfamester, Jim (John Krasinski), a szelíd, de szerethető recepciós, Pam (Jenna Fischer), valamint az igazgató bolondos és csodálatos asszisztense, Dwight (Rainn Wilson).   Az ikonikus, különcökből álló szereplőgárdával és az egyedi stílussal, amely a televíziós vígjátékok színvonalát emelte, a "The Office"-t és annak összetéveszthetetlen báját gyakran utánozták, de soha nem másolták le. A 2005-ben először sugárzott "The Office" kilenc évadon át futott, és segített átformálni a műfajt, újraértelmezve, hogy milyen lehet egy hálózati sitcom. Amikor a mesterséges intelligencia felismerte, hogy a sorozat abszurd humora, a tökéletes szereposztás és a vállalati kultúra borotvaéles szatírája volt az, ami együttesen minden idők vitathatatlanul legjobb sitcomjává tette.
#8

dráma

Don Draper egy vezető reklámirodánál dolgozik a 60-as években, és még riválisai is elismerik, hogy ő a legjobb a szakmában. A férfi új megbízást kap: tegye vonzóbbá és... több»

Ki gondolta volna, hogy egy reklámügynökségben játszódó sorozat a televíziózás történetének egyik legjobb sorozata lesz? Ráadásul nem is csak egy gazember mesterséges intelligencia furcsa választása. Nem, a kritikusok és a nézők azóta áradoztak a "Mad Men"-ről, hogy először adásba került, és megismertette a nézőket Don Draper (Jon Hamm) nyájas vagányságával, aki a Sterling Cooper kreatív igazgatója, egy kis reklámcég kreatív igazgatója az 1960-as évek New Yorkjában. Bár egy Gary Cooper vagy Cary Grant mintájára tűnik, a daliás Draper mélyen hibás ember, nős apa, aki sosem habozik udvarolni a körülötte lévő nőknek. A sorozat során azonban az is kiderül, hogy sötét titkot rejteget, amely, ha lelepleződik, azzal fenyeget, hogy tönkreteszi mindazt, amit felépített.   A "Mad Men" azonban nem csak Draperről szól, és éppúgy a körülötte élők személyes és szakmai életére összpontosít, mint a bonyolult reklámszakemberre. Ide tartozik Draper fiatal titkárnője, Peggy Olson (Elisabeth Moss), az irodavezető, Joan Holloway (Christina Hendricks), a nyafogó üzletkötő, Pete Campbell (Vincent Kartheiser) és az arrogáns társalapító, Roger Sterling (John Slattery).   A sorozat hét éve alatt a "Mad Men" a kritikusok kedvence volt, és 16 Emmy-díjat kapott, köztük a legjobb dráma, a legjobb forgatókönyv és a legjobb rendezés díját, ráadásul a sorozat számos sztárja is részesült benne. Az elismerések sokaságával új mércét állított fel a kábeles drámák között, és kevésbé ismert szereplőit szupersztárokká tette.
#7

89 Jóbarátok  (1994)

(96) (40)

romantikus | vígjáték

HBO Max | TV-ben (RTL II, csütörtök 01:33)

Minden idők egyik legnépszerűbb szituációs komédiája hat, húszas éveiben járó fiatal mindennapjait követi nyomon. Főszereplői az elkényezetett Rachel, a tisztaságmániás... több»

Míg a "Seinfeld" új utat nyitott, mint egy szitkom, amely egy csapat furcsa New York-i haverról szól, addig a "Jóbarátok" ezt az alapötletet vette át, és futott vele. A kissé fiatalabb, huszonéves szinglikből álló szereplőgárdával a sorozat inkább Ross, Chandler, Phoebe, Rachel, Joey és Monica kapcsolataira koncentrál, és nagyobb hangsúlyt fektet a romantikus gyarlóságaikra. A szívhez szólóbb, sőt időnként egyenesen szentimentálisabb "Jóbarátok" elkerüli az X-generációs előd cinizmusát a vidám, könnyed és felszabadult ezredfordulós komédia javára, ami segített neki abban, hogy a kilencvenes évek végén és a kétezres években egy fiatalabb generáció szívét is meghódítsa.   A többnyire újoncokból álló együttes elindította David Schwimmer, Matthew Perry, Jennifer Aniston, Lisa Kudrow és Matt LeBlanc karrierjét. "A Jóbarátok nagyrészt a Ross és Rachel közötti akarom-akarom-akarom románcnak köszönhetően vált rendkívül népszerűvé, míg Chandler szarkazmusa saját, közkeletű lexikonná vált. A sorozat szinte páratlan népszerűségnek örvendett egész futása alatt, és olyannyira sikeres volt, hogy a sorozat sztárjai epizódonként egymillió dollárt kaptak. A Jóbarátok még most, közel két évtizeddel a befejezése után is majdnem olyan népszerű, mint fénykorában volt, és a streaming varázsának köszönhetően új közönség fedezte fel.   De mindazzal, amit a "Jóbarátokról" mondtak, a mesterséges intelligencia nem sokat tud hozzátenni. De megemlíti a kortalan humorát és a szívfájdalmakról, barátságról, karrierválságokról és családi problémákról szóló történeteit is, amelyekkel nagyjából mindenki azonosulni tud, függetlenül attól, hogy milyen generációhoz tartozik.  
#6

92 Totál szívás  (2008)

(83) (24)

dráma | krimi | thriller

Netflix

Walter, a középiskolai kémiatanár épp 50. születésnapját ünnepelné, amikor megtudja, hogy tüdőrákban szenved, és mivel a betegsége már a végső stádiumban jár, alig egy... több»

A kritikusok által elismert "Breaking Bad"-et 2008-ban az egykori "X-akták" írója, Vince Gilligan hozta létre. A sorozat azonban nem egy kísérteties természetfeletti procedúra, hanem egy sivár dráma Walter White-ról, egy középiskolai természettudományi tanárról, akinél halálos tüdőrákot diagnosztizálnak. Kétségbeesésében White összeáll a helyi drogdílerrel, Jesse Pinkmannel (Aaron Paul), hogy összegyűjtse a családja jövőjének biztosításához szükséges pénzt. Ám ahogy White-ot felemészti a bűnözés, egyre mélyebbre és mélyebbre csúszik egy sötét erkölcsi gödörbe, és végül kegyetlen drogbáróvá és hidegvérű gyilkossá válik.   A "Malcolm a középen"-ből ismert Bryan Cranston főszereplésével a "Breaking Bad" minden idők egyik legmegragadóbb drámája, amely öt lenyűgöző évadon keresztül tartotta a nézőket a székük szélén. A magával ragadó és néha egyenesen komor sorozat futása alatt 16 Emmy-díjat nyert, és egy hasonlóan merész spin-offot, a "Better Call Saul"-t hozta létre, amely a furcsa, erkölcsileg kétes erkölcsű ügyvédről szól, aki segítette White-ot a bűntetteiben.   A "Breaking Bad" egy olyan erőmű, amelyről az A.I. segítőnk szerint széles körben elismerték az erkölcs vizsgálatát. Bár az öröksége még csak most formálódik, a sorozatot máris elismerték (a mesterséges intelligencia és az emberi kritikusok ), mint az egyik kulcsfontosságú sorozatot, amely segített bevezetni a presztízs televíziózás új korszakát.
#5

93 The Twilight Zone  (1959)

(2) (2)

fantasy | horror | misztikus | sci-fi | thriller

Az Alkonyzóna volt az első igazi sci-fi sorozat Amerikában. Sikere egyediségének volt köszönhető. Főhősei hétköznapi emberek, akik különös helyzetekbe keverednek, melyből... több»

Az 1950-es és 60-as években a televíziós antológiák voltak a napirenden, az olyan "játszóház" stílusú műsorok, mint az "Alfred Hitchcock Presents" és a "Goodyear Theatre" csak két figyelemre méltó példa. 1959-ben azonban egy minden korábbihoz hasonló sorozat került képernyőre, amely örökre megváltoztatta a televíziózást. A Rod Serling író által létrehozott és vezetett "The Twilight Zone" egy heti antológia volt, amely szinte minden műfajból vegyített történeteket. Serling, valamint olyan elismert szerzők, mint Richard Matheson és Charles Beaumont történeteivel a sorozat a televíziózás történetének leghíresebb sci-fi történetei közé tartozott.   A több mint 150 részből álló, öt évadon keresztül sugárzott "The Twilight Zone" a képzeletet felülmúló bizarr történetekről ismert, amelyeket általában egy észbontó csavarral és általában egy erkölcsi tanulsággal fejeztek be. A társadalmi kérdésekkel és tabutémákkal, például a rasszizmussal és az atomháborúval szembesülő sorozat gyorsan háttérbe szorította kortársait, és kötelező tévéműsor lett. Számos utánzat követte, de egyik sem tudta felvenni a versenyt Serling alkotásával. A televíziózásra gyakorolt hatása mérhetetlen volt, és egy hosszú ideje futó franchise-t indított el, amely több felújítást és még egy játékfilmes adaptációt is tartalmaz.   A korszakában úttörőnek számító mesterséges intelligencia sorozatválasztónk kiemelte, hogy a sorozat mély filozófiai témákat boncolgatott, és hogy előkészítette az utat az olyan későbbi sorozatok számára, mint a "The Outer Limits" és a "Black Mirror". Még a sorozat kitörölhetetlen nyomát is megjegyezte a popkultúrában, megjegyezve a számtalan paródiát és szeretetteljes utalást olyan nagyszerű társaiban, mint a "The Simpsons" és a "Seinfeld".
#4

86 A Simpson család  (1989)

(38) (83)

animáció | politikai | szatíra | vígjáték

Disney+ | TV-ben (Humor+, csütörtök 01:33)

A Simpson család rendkívül mulatságos hétköznapjait bemutató rajzfilmsorozat immáron 25 éve fut a világ televíziós csatornáin. Főszereplői az atomerőműben dolgozó, bugyuta... több»

"A Simpson család 1989-ben debütált, és egy átlagos amerikai családot követ. Az 1990-es években kulturális jelenséggé és merchandising óriássá vált, és azóta a televíziózás történetének leghosszabb ideig futó forgatókönyvsorozatává vált. A sorozatot azonban már a kezdetekben sem ígérték hosszú távú sikerre, sőt, némileg ellentmondásos volt durva nyelvezete és éles történetei miatt, amelyek ma már talán szelídnek tűnnek, de még az Egyesült Államok elnökét is felbosszantották.   De néhány évvel a debütálása után a Simpson család az egyik legnagyobb tévésorozat lett. A Simpson-klán a középkorú Homertől a lázadó fiatal Barton át a makacs Marge-ig, az agyafúrt Lisáig és a cumizó Maggie-ig továbbra is hisztériát vált ki a nézőkből. De nem csak a családról volt szó, hiszen Springfield tágabb világát olyan különc karakterek népesítették be, akik maguk is kulturális ikonokká váltak.   És nem csak mi ismerjük el a Simpson család nagyszerűségét, hanem A.I. is. A gépi tanulása szerint a sorozat azért tudott több mint három évtizedet kibírni, mert képes volt továbbra is elsőrangú nevetéseket szolgáltatni, és a változó időkhöz alkalmazkodni a sokféle történetével, amelyek középpontjában a sokféle, bolondos karakterek sokszínű szereplője állt És mi nem is vitatkozunk, mert a frissesség megőrzése valóban a siker egyik kulcsa volt. A páratlan kreativitásnak köszönhetően minden egyes generációval új rajongókat vonzott, mivel továbbra is releváns és vicces. A 36. évaddal meghosszabbított sorozat majdnem olyan idős, mint maga Homer.
#3

92 Trónok harca  (2011)

(177) (33)

akció | dráma | fantasy | kaland | romantikus

HBO Max

A Trónok harca George R.R. Martin nemzetközi sikerű, A tűz és jég dala című regényciklusának adaptációja, melyben a nagyhatalmú családok élet-halál harcot vívnak Westeros... több»

Ha a televíziós kard és varázslatról van szó, a nagyok listája nem túl hosszú. Valójában a "Xena: Harcos hercegnő" volt vitathatatlanul a legjobb és legemlékezetesebb, mielőtt 2011-ben megjelent a "Trónok harca". Ezúttal azonban nem egy könnyed kaland lenne, hanem egy pazarul gyártott, drámai saga, amely olyan kiterjedt, mint bármelyik nagy költségvetésű mozifilm. Az elismert szerző, George R. R. Martin high fantasy regénysorozatán alapuló sorozat a kitalált Westeros birodalomban játszódik, ahol több rivális családi ház küzd az irányításért, miután egy ősi gonosz újra felbukkan.   A "Trónok harca" kezdetben a "Gyűrűk ura" öregfiúja, Sean Bean által vezetett all-star szereplőgárdát a jövőben olyan sztárok alkotják, mint Maisie Williams, Emilia Clarke, Sophie Turner, Kit Harington, Pedro Pascal és Bella Ramsey. A körömrágó feszültséggel, shakespeare-i szintű intrikákkal és kiszámíthatatlan fordulatokkal teli sorozat hamar a televízió egyik legmenőbb sorozatává vált. Grafikus szexszel, erőszakkal és megrázó történetekkel sokkolta a közönséget, amely hétről hétre, nyolc évadon keresztül hagyta a nézők állát a földön.   A mesterséges intelligencia a sorozat hosszú életét és sikerét a magas gyártási értéknek, a buja operatőri munkának és a magával ragadó fantasy környezetnek tulajdonította, és a sorozatnak tulajdonította a fantasy népszerűsítését a televízióban, köszönhetően a többdimenziós karakterek ügyes keverékének, amely a műfaj hétköznapibb karikatúráit meggyőző, rétegzett figurákká változtatta. Együttesen a "Trónok harca"-t egy grandiózus eposznak bélyegezték, amely rávilágít a politikai ambíciók emberi árára.
#2

85 Drót  (2002)

(17) (11)

dráma | krimi | thriller

HBO Max | TV-ben (HBO 3, csütörtök 01:33)

A Drót minden idők egyik legnépszerűbb televíziós produkciója. A történet egy baltimore-i kábítószeres gyilkossági nyomozást göngyölít fel, mindkét fél, a rendőrség és... több»

Ha hibátlan televíziózásról van szó, sok néző és kritikus az HBO mérföldkőnek számító bűnügyi drámájára, "A drótra" fog rámutatni. A David Simon által alkotott sorozat keményen közelíti meg a műfajt, kemény történetekkel, gyakran unszimpatikus karakterekkel, akik elmosják a jó és a rossz közötti határt. A kifogástalanul megírt és briliánsan kidolgozott sorozat egy baltimore-i rendőrökből álló osztagot követ, akiket egy lehallgatási munkacsoporthoz gyűjtenek össze, amelynek feladata a helyi kábítószer-kereskedők felszámolása.   A hat éven át öt évadon át futó, magával ragadó sorozatban a "The Wire" olyan színészeket vonultat fel, mint Lance Reddick, Dominic West, Michael K. Williams, Sonja Sohn, Idris Elba, Wendell Pierce és Michael B. Jordan első visszatérő szerepében. A "The Wire" egy olyan sorozat, amely legalább annyira elgondolkodtató, mint amennyire izgalmas, és arra kényszeríti a nézőket, hogy felülvizsgálják a régóta vallott nézeteket. Az elismerés ellenére azonban a "Drót" futása alatt ritkán kapott elismerést, mindössze két Emmy-díjra jelölték, pedig ma már kevesen kételkednének abban - beleértve a mi A.I. tanácsadónkat is -, hogy minden idők legnagyobb sorozatai között van a helye.   Ami pedig azt illeti, hogy mesterséges intelligenciánk miért tette fel a listájára, az összetett és árnyalt történeteit emelte ki, amelyeket olyan gazdag, sokszínű karakterek népesítettek be, mint a konfliktusokkal küzdő Daniels kapitány, az erőszakos, de becsületes Omar és az erkölcsileg megkérdőjelezhető McNulty nyomozó. Kiemelte, hogy a sorozat képes érzékenyen kezelni a valós társadalmi problémákat, beleértve a hajléktalanságot, a kábítószer elleni háborút, a rendőri brutalitást és a rendszerszintű egyenlőtlenséget; mind olyan szilárd okok, amelyeket a kritikai kritikák is alátámasztanak.
#1

82 Seinfeld  (1989)

(3) (6)

vígjáték

Netflix

A nagysikerű, szókimondó komédia főszereplői Jerry Seinfeld és barátai, George, Elaine valamint Kramer. A sorozatban a New Yorkban élő felnőttek mulatságos hétköznapjaiban... több»

Ha nem is a valaha volt legjobb sitcom, a "Seinfeld" talán a legnagyobb hatású. A sorozat kilenc évadon keresztül gyakorlatilag minden későbbi sorozat alapját megteremtette, mivel a korábbi sitcomok bevált formuláit a feje tetejére állította. A sztárkomikus Jerry Seinfeldről elnevezett és Larry David által készített sorozat négy New York-i - Jerry, Elaine, George és Kramer - mindennapjai körül forog, akik ma már ugyanolyan ikonikusak, mint John, Paul, George és Ringo.   A "Seinfeld" felelős az olyan kifejezések beillesztéséért közös kulturális nyelvünkbe, mint a "nem kapsz levest" és a "bla-bla-bla-bla", valamint azért, hogy a kitalált ünnep, a Festivus bekerült a korszellembe, és már a közösségi média létezése előtt is mém-értékű volt. Kevés máshoz hasonlóan hódította meg a rajongók szívét azzal, hogy szembeszállt a sablonos konvenciókkal, és az unalmas, cinikus szomszédok életére fókuszálva bizonyította a régi mondást: "Azért vicces, mert igaz". A sorozat ma is egy olyan vígjáték-klasszikus, amely kiállta az idők próbáját.   Amikor azonban megkérdeztük, hogy miért marad az egyik legjobb sorozat minden időkben, a mesterséges intelligencia egyetértett. Mind az ikonikus karaktereit, mind a műfaji szempontból elsöprő koncepcióját említette, amely úttörő szerepet játszott a "show about nothing"-ban. A mesterséges intelligencia magasan képzett számítógépes agya felismerte, hogy a sorozat képes volt valahogyan összefűzni a hétköznapi élet alacsony tétű problémái körül forgó, vicces cselekményeket, legyen szó akár a parkolóhely kereséséről, akár az asztalra várakozással járó frusztrációról egy népszerű étteremben.