A szegénysorból a világ csúcsára: Stephen King 75 éves, íme, a 10 kedvenc adaptációnk!

1947. szeptember 21-én, vagyis pontosan 75 évvel ezelőtt született a világ talán legnépszerűbb és leghíresebb ma is aktív horror írója, Stephen King – ezúton is boldog születésnapot neki! Több tucat regényt és novellát köszönhetünk neki, amelyek zöméből filmek is készültek, melyik jobb, melyik rosszabb minőségben. De nélküle ma nem lenne Pennywise, nem lennének langolierek, nem lenne Cujo, Carrie és Christine sem. És persze a setét torony sem mondanak senkinek semmit.

Stephen King meglehetősen szegény családba született, ráadásul két éves korában apja el is hagyta őket, így ettől kezdve anyjának egymaga kellett fenntartani magát és két gyermekét. A fiatal Stephent olyannyira lenyűgözték a gyermekként látott fantasy és sci-fi TV-műsorok, hogy nagyjából amint megtanult írni és olvasni, már el is kezdett saját történeteket kitalálni és papírra vetni.

Lelkesedése csak még tovább erősödött, amikor tiniként rábukkant egy dobozra, amelyben édesapja vázlatos történetei porosodtak. Ez saját bevallása szerint is komoly hatással volt rá. Olyannyira jól ment neki az írás, hogy első történeteit már 19 éves korában publikálták, persze ekkor még csak egy kisebb újság hasábjain.

Bár az írás volt a legkedvesebb időtöltése, az egyetem elvégzése után (ahol egyébként feleségét és gyermeki anyját is megismerte) tanárként és mosodai kisegítőként vállalt állást. Éveken keresztül nagyon nehéz körülmények között éltek, az írás ekkor még messze nem volt olyan kifizetődő számára mint napjainkban.

Végül a nagy áttörést 1973 hozta meg neki, ekkor vásárolta meg a Doubleday kiadó a Carrie jogait akkoriban rekordnak számító összegért. Pedig nem sokon múlt, hogy a Carrie sose készüljön el, mivel Stephen King nem volt elégedett az első változattal és kidobta azt. Csak a feleségének köszönhető, hogy végül befejezte.

A Carrie hatalmas sikert aratott és ez megalapozta Stephen King későbbi karrierjét. Ekkor hagyott fel a tanári pályával is ettől kezdve már csak az írásra koncentrált. A következő években megjelent második nagy regénye, A ragyogás, amit a következő évtizedekben olyan további bestsellerek követtek mint A rémkoppantók, a Sorvadj el!, az Állattemető, a Cujo, az Az vagy a Christine. És akkor még nem említettük a Dolorest, a Tortúrát, a Halálsoront, A remény rabjait vagy a Stephen King egész életművét meghatározó A Setét Torony sorozatot.

Stephen King regényeiből számtalan TV-film és mozi is született. Ezek egy része nagyjából említésre sem méltó, de vannak köztük igazi gyöngyszemek is. Érdekesség, hogy az egyik, ha nem a leghíresebb Stephen King filmet, a Ragyogást, az író egyenesen utálja, mivel véleménye szerint Stanley Kubrick alkotása köszönőviszonyban sincs azzal, amit ő papírra vetett.

Hogy nekünk melyek a kedvenc Stephen King adaptációink? Íme.

#10

69 Cujo  (1983)

(10) (23)

horror | thriller

A helyszín egy álmos új-angliai kisváros, ahogy ezt már Stephen King-től megszokhattuk. De váratlanul beüt a ménkő: a garázsmester százkilós, s addig barátságos bernáthegyije... több»

#9

74 Stephen King: Az  (1990)

(31) (27)

dráma | horror | misztikus | thriller

1957. októbere. A gonosz felébred, és Derry, a maine-i kisváros soha többé nem lesz ugyanaz, mint előtte. Hét gyermek elképzelhetetlen borzalommal néz szembe, amely sokféle... több»

#8

68 A holtsáv  (1983)

(9) (19)

dráma | horror | sci-fi | thriller

Johnny Smith a csaknem végzetes karambol után évekig feküdt kómában. Amikor magához tér, nemcsak körülötte változott meg minden, ő maga is megváltozott: különös, látnoki... több»

#7

69 Az - 2. fejezet  (2019)

(36) (22)

horror

A Vesztesek Klubja tisztában van vele, hogy hiába sikerült legyűrniük a hátborzongató Pennywise bohócot, az ördögi lényt nem lehet megsemmisíteni. A klub tagjai időközben... több»

#6

77 Carrie  (1976)

(13) (38)

horror

Carrie egyszerű, gátlásos iskolás lánynak tűnik, akit azonban otthon és az iskolában is temérdek megaláztatás ér. Osztálytársai folyton gúnyolják és bántják, mélyen... több»

#5

86 Dolores Claiborne  (1995)

(7) (4)

dráma | krimi | misztikus | thriller

Dolores Claiborne kemény munkával, házvezetőnőként keresi a kenyerét. Lánya, Selena, akit Dolores 15 éve nem látott, egy New York-i magazinnál dolgozik újságíróként. Egy... több»

#4

87 Állj mellém!  (1986)

(22) (6)

dráma | kaland

Egy oregoni kisvárosban négy kiskamasz elválaszthatatlan barát. Mindent együtt csinálnak, akár jó, akár rossz dologról van szó, és minden helyzetben kiállnak egymásért, sőt:... több»

#3

fantasy | horror | vígjáték

A film három rémsztoriból áll. Az első, az Indiánbosszú egy poros kisváros boltocskájában játszódik, ami előtt egy fából faragott törzsfőnök álldogál. Mikor az indiánok... több»

#2

89 Ragyogás  (1980)

(79) (22)

dráma | horror

HBO Max | TV-ben (Cinemax, csütörtök 01:33)

Jack Torrance (Jack Nicholson) író elvállal egy nyugalmasnak ígérkező munkát: családjával télire az Overloook Hotelbe költözik, hogy ellássa az épület gondnoki teendőit. Az... több»

#1

93 Halálsoron  (1999)

(207) (30)

dráma | fantasy | krimi | misztikus

A film a harmincas években játszódik egy halálraítélteket őrző börtönben. Itt szolgál Paul Edgecomb főfegyőr, akinek megváltozik az élete, amikor bekerül hozzájuk John... több»