Az iskola világa mindannyiunkhoz közel áll. Életünk egy viszonylag hosszú időszakát töltöttük egy-egy intézmény falai között, osztálytársakkal, tanárokkal összezárva. Kapcsolatokat alakítottunk ki, összefogtunk valamilyen közös ügy érdekében, igyekeztünk megúszni a balhékat, és ha időnk engedte, olykor még tanultunk is. Alkalmazkodtunk a szokásokhoz, részt vettünk az iskolai rendezvényeken, több-kevesebb sikerrel próbáltuk betartani a házirendet. És persze feleltünk, dolgozatot írtunk, később pedig vizsgáztunk.

A közösség mellett meghatározó szerepük volt egykori tanárainknak is. Voltak, akikre komolyan felnéztünk, és máig bennünk él mindaz a bölcsesség, amit a tananyagon kívül kaptunk tőlük. És persze akadtak olyanok is, akik mai szemmel visszatekintve vállalhatatlan módszerekkel próbálták akaratukat ráerőltetni a rájuk bízott tanulókra.

Az alábbi filmek mindegyike egy-egy olyan kis szeletet ragad ki az iskolák által képviselt értékekből, amelyek egy életre meghatározzák egy fiatal sorsát, továbbá felhívja a figyelmet a pedagógusok munkájára és felelősségére is.

#10

64 Rossz tanár  (2011)

(34) (6)

romantikus | vígjáték

HBO Max | TV-ben (TLC, csütörtök 01:33)

Elizabeth Halsey (Cameron Diaz) igazán szemrevaló, de középiskolai tanárnak pocsék, nem mellesleg a legújabb hírek szerint újra facér. Nem is telik bele sok idő, máris kiszemel... több»

Elrettentő példa. Filmként is.
#9

családi | fantasy | kaland

HBO Max | TV-ben (HBO, csütörtök 01:33)

Szülei halála után Harry Potter a Dursley családhoz kerül. Mostohaszülei nem bánnak vele gyengéd kézzel, a lépcső alatti zugban kell laknia, és unokatestvére, Dudley... több»

Az iskola, az iskola. Még a varázslók világában is.
#8

79 Osztály, vigyázz!  (1996)

(5) (9)

krimi | romantikus | vígjáték

A bohókás Richard tanár az édesapja által igazgatott elit középiskolában. Ezt a némileg védett és kiszámítható világot hagyja ott Richard az igazi kihívás kedvéért. Fehér... több»

Bűnügyi vígjáték a felelősséggel és bizalommal való visszaélésről.
#7

NA Pókfoci  (1976)

dráma

Filmio

Az új lakótelepi szakközépiskola névadó ünnepséget tart, ezzel kiváltja a felettes szervek érdeklődését. Az igazgató jutalmat oszt és kap. A diákokkal felmérő dolgozatot... több»

Kényes ügyek elsikálása és bűnbakkeresés magyar módra.
#6

86 Éretlenek  (1980)

(19) (2)

vígjáték

A versailles-i XIV. Lajos Gimnázium minden tanulója megbukott az érettségi vizsgán, ennek ellenére az intézmény igazgatónője nem adja fel. Az új növendékeknek újabbnál újabb... több»

Le kell érettségizni. Bármi áron, bármilyen eszközökkel.
#5

82 Rocksuli  (2003)

(19) (11)

vígjáték | zenés

SkyShowtime

Dewey Finn önfeledten a nézők közé veti magát az egyik koncertjén, de senki nem kapja el. A zenekar kidobja őt, a lakásából is ki akarják tenni a szűrét, ráadásul több havi... több»

A lecsúszott, simlis rockzenész - egy iskolába beférkőzve helyettes tanárként - felfedezi magában a mélyen szunnyadó pedagógust.
#4

90 Anna  (1985)

(4) (12)

családi | dráma

A századfordulón Edward herceg szigetén Matthew Cuthbert és nővére, Marilla úgy döntenek, hogy magukhoz vesznek egy árva fiút segítségnek a farmon, tekintve, hogy ők már... több»

A hazánkban is népszerű kanadai minisorozatban egy árva lányt rabul ejt az iskola világa, amely életét és sorsát örökre megpecsételi.
#3

90 Abigél  (1978)

(10) (4)

dráma

A történet főszereplője Vitay Gina, egy tábornok lánya, akit a II. világháború utolsó esztendejében egy vidéki egyházi leánynevelő intézetben rejtenek el, mert édesapja... több»

A Szabó Magda regénye alapján készült minisorozat izgalmas cselekménye mellett betekintést nyújt a második világháború által sújtott Magyarország egyik leánynevelő intézetének falai közé.
#2

88 Holt költők társasága  (1989)

(51) (17)

dráma

Disney+

A Welton Akadémia tanára egészen rendhagyó módszerekkel kezdi meg a tanítást 1959-ben a konzervatív iskolában. Diákjait arra ösztönzi, hogy ne könyvből akarják megtanulni az... több»

Egy konzervatív szellemiségű akadémián a felvilágosult tanár az élet szeretetére neveli növendékeit.
#1

80 Veszélyes kölykök  (1995)

(4) (4)

dráma | életrajzi

Disney+

Egy tengerészgyalogosból lett tanár megpróbál kapcsolatot teremteni diákjaival egy belvárosi iskolában. több»

A kemény és következetes tanárnő a mélyből próbálja felemelni az élet minden területén bukásra ítélt tanítványait.