Ma ünnepli 47. születésnapját Kate Winslet (átfogó képes összeállításunk az életéről a galériában) színésznő, ezúton is boldog születésnapot neki! A legtöbben természetesen a Titanicból ismerik, ami nem csoda, hisz ez hozta meg neki a világhírnevet. De a legendás hajókatasztrófát romantikus formában tálaló moziklasszikus mellett számtalan más filmben is képes volt emlékezeteset alkotni. Nem csoda, hogy mára már többszörös Golden Globe és BAFTA díjasnak mondhatja magát, illetve az Oscar-szobrocska is ott díszeleg a vitrinjében.

Kate Winslet 1975 októberében látta meg a napvilágot Roger Winslet és Sally Bridges gyermekeként, három testvére van: két nővére és egy fivére. A család, bár nem vetette fel őket a pénz, Kate egész gyerekkorában utazgattak, bejárták egész Franciaországot. A szülők amolyan hippi életet éltek, a család sátorban aludt és még véletlenül sem hagytak ki egy egyetlen fesztivált sem, ami az útjukba került.

Így derült ki az is, hogy az épp csak 11 éves Kate kimondottan jól érzi magát a színpadon, ezért később be is iratkozott egy színi tanodába, hogy elsajátítsa a színészi pálya alapjait.

Első alkalommal tizenkét évesen állt a kamera elé, akkor még csak egy reklámban, majd nem sokkal később megkapta első kisebb szerepeit különféle TV-sorozatokban. Az első mozis szerepét Peter Jackson 1994-es Mennyei teremtmények című drámájában. Ez még nem hozta meg a nagy áttörést (bár máris megnyerte a London Film Critics’ Circle legjobb női főszereplőnek járó díját), de egyértelműen ajtót nyitott a színésznő számára Hollywoodba.

1995-ben szerepelt az Értelem és érzelemben, amiért megkapta első Oscar-jelölését, de ekkor még nem nyerte meg az aranyszobrot, igaz, több más díjat bezsebelt érte. Aztán a nagy áttörést és a világhírnevet az 1997-es Titanic hozta meg neki. Ettől kezdve már nem ő kereste a szerepeket, hanem ő válogatott, hogy mikor mit vállal el vagy mit nem.

Olyan filmekben alakított emlékezetesen, mint az Iris - Egy csodálatos női elme, az Egy makulátlan elme örök ragyogása, a Holiday, a Steve Jobs vagy a Váratlan szépség. Pályafutása során többek közt három BAFTA-díjat, négy Golden Globe-díjat, illetve a 2008-as A felolvasóért egy Oscar-díjat is bezsebelt.

Kate Winslet a hatalmas sikerek ellenére sem szállt el, és bár háromszor is férjhez ment, magánélete mentes a botrányoktól. Meglehetősen visszafogott életet él, saját bevallása szerint előszeretettel használja a tömegközlekedést, amivel olykor egészen meglepi a rajongóit. Emellett aktívan támogatja és képviseli a PETA szervezetet, harcol az állatokon végzett kísérletek ellen. Kate Winslet három gyermek anyja, ezzel kapcsolatban azt is elmondta egyszer egy interjúban, hogy szülés után, ha belenéz a tükörbe, sosem kesereg, hogy milyen az alakja. Nem hisz az ideálokban, ellenben tökéletesen elégedett azzal, amilyen. Úgy fogalmazott, „ez vagyok, a tökéletlen én”.

Hogy melyek Kate Winslet legjobb filmjei (és sorozata), arról rajongói órákig tudnak vitatkozni, mert bőven van miből választani. Most álljon itt a mi top tízes listánk is arról, hogy szerintünk melyek voltak az eddigi legjobbjai!

#10

71 Hegyek között  (2017)

(19) (6)

dráma | romantikus

Disney+

Két idegen a hegyekben túlél egy repülőgép katasztrófát és csak egymásban bízhatnak, hogy biztonságos helyet találjanak, miközben súlyos sérüléseikkel is meg kell... több»

#9

74 Fertőzés  (2011)

(29) (5)

akció | dráma | katasztrófafilm | thriller

Az igazi veszélyt az emberiségre nem a fegyverek jelentik, hanem a természet. Egy családanya visszatérve távol-keleti útjáról rosszul lesz. Kiderül, hogy betegségéért egy olyan... több»

#8

75 Én, Pán Péter  (2004)

(11) (6)

családi | dráma | életrajzi

A színműveiről ismert skót szerző, James M. Barrie (Johnny Depp) szerzői válsága közepén ismerkedik meg a Llewelyn Davies fiúkkal és édesanyjukkal, Sylviával (Kate Winslet),... több»

#7

84 Hamlet  (1996)

(1) (5)

dráma

A Kenneth Branagh rendezésében és főszereplésével készült Shakespeare-dráma hűen követi az eredeti történetet, sőt, még szövegvilága sem tér el az eredetitől. Hamlet dán... több»

#6

74 Steve Jobs  (2015)

(37) (12)

dráma | életrajzi

HBO Max | SkyShowtime

Szenvedélyének és találékonyságának köszönhetően a digitális korszak úttörője lett, azonban a technológiai forradalomra való törekvése nem volt áldozatmentes.... több»

#5

84 Titanic  (1997)

(161) (103)

dráma | katasztrófafilm | romantikus

Disney+

A 20. század kezdetén megépítik a kor legnagyobb tengeri hajóját, a Titanicot. 1912. április 10-én a Titanic elindul Southampton kikötőjéből, hogy két megállással végül... több»

#4

85 Értelem és érzelem  (1995)

(17) (9)

dráma | romantikus

Jane Austen híres regényét idézi fel ez a film, melyben a tizennyolcadik századi Angliában kísérhetjük végig a Dashwood lányok sorsának alakulását. Apjuk halála után nem... több»

#3

dráma | romantikus | sci-fi

HBO Max

Joel és Clementine szakításuk után úgy döntenek, hogy kitöröltetik egymást emlékezetükből. Az eljárást Dr. Howard és csapata végzi el, de a folyamat alatt Joel fokozatosan... több»

#2

87 A felolvasó  (2008)

(26) (16)

dráma | romantikus

Michael (David Kross), a kamaszfiú hirtelen rosszul lesz az utcán. Segítségére siet egy nála jóval idősebb nő, akinek hálául felolvasni jár. A fiú beleszeret a Hannába (Kate... több»

#1

89 Easttowni rejtélyek  (2021)

(30) (4)

dráma | krimi | misztikus

HBO Max

Pennsylvania egyik kisvárosában követhetjük egy nyomozó lépéseit, ahogy helyi gyilkosságokat derít fel, és megpróbálja széthullóban levő életét rendben tartani. A... több»