2020.10.24   szerző: csd   hozzászólások: 0
Saját lista készítése

A magyar filmművészet egyik meghatározó témája az 1956-os forradalom, nem véletlen, hogy számos alkotás született róla, amelyek különböző módon közelítenek ehhez az eseményhez.

10+1 film, amelyekkel megemlékezhetsz '56-ról

Alábbi összeállításunkban olyan alkotásokat válogattunk össze, amelyek segítenek közelebb kerülni ‘56 szellemiségéhez, Gothár Péter, Mészáros Márta, Kósa Ferenc, Szomjas György, Fábri Zoltán, Gárdos Péter, hogy csupán néhányat említsünk azon rendezők közül, akik metsző és egyben emberközeli képet alkottak filmjeikkel a forradalomról.

Nem is szeretnénk tovább szaporítani a szót, kellemes böngészést és jó filmezést kívánunk!

 

#11

60 Tízezer nap  (1967)

dráma

A Széles család történetén keresztül megismerhetjük a magyarországi parasztság sorsát a huszadik század második felében, ahogy a kiszolgáltatottság, a nélkülözés és a... több»

#10

dráma | életrajzi

Ebben a filmben a rendezőnő folytatja Juli életének történetét.Juli elköltözött Magdától, szövőgyári munkásnő, Jánoséknál lakik. Magda azonban eltávolíttatja a... több»

#9

NA A Nap utcai fiúk  (2007)

dráma | játékfilm

A történet 1956. október 23-án kezdődik és 1956. november 4-én ér véget. Juli (Gáspár Kata) Totyával (Czecző Sándor) jár, de Gábort (Bárnai Péter) is szereti, hármójuk... több»

#8

dráma

A film olyan témához nyúl, amely eddig szinte teljesen feldolgozatlan Magyarországon.Vajon hogyan él ma egy besúgó? És vajon mit kezd valaki azzal, hogy a legjobb barátja... több»

#7

73 Nagy Imre naplója  (2004)

dráma | történelmi

Nagy Imre élettörténete a XX. századi történelem alaptörténete. Ő volt az első kommunista vezető, aki egy nemzeti forradalom - az '56-os - jelképe, miniszterelnöke, aki... több»

#6

dráma | háborús | romantikus

1956. Magyarország csupán egy kis csatlósállam a szovjet blokkban, de nagyhatalom is: vízilabda-válogatottja verhetetlen. A pólós srácok a vasfüggöny mögött is az élet... több»

#5

93 Eldorádó  (1988)

dráma

Bereményi Géza önéletrajzi ihletésű, Európa-díjas alkotása felvázolja az író-rendező generációját, és ezen belül az unoka szemszögéből 1956 őszének gyermekkori... több»

#4

73 Megáll az idő  (1982)

dráma

A film kezdete az 56-os forradalmat idézi. Köves és Bodor egy éjszaka elássák fegyvereiket. Köves elmenekül az országból, hátrahagyva feleségét és két fiát, Gábort és... több»

#3

100 Húsz óra  (1965)

dráma

Egy kis magyar faluba riporter érkezik, összesen 20 órát tölt el ott. Látogatásának célja, hogy felidézze az elmúlt 20 év történéseit. A visszaemlékezések során négy... több»

#2

77 Szamárköhögés  (1987)

dráma | vígjáték

Az 1956-os forradalom hihetetlen izgalmat hoz a gyermekek életébe. Nem kell iskolába járniuk, a felnőttek pedig megőrülnek: az apa megpofoz valakit, pizsamában táncol és levelet... több»

#1

dráma | háborús | thriller

A történet 1956 decemberében játszódik, miután a szovjet hadsereg véresen elnyomta a népfelkelést. A 16 éves Dániel úgy dönt, hogy nyugatra emigrál, hogy meglátogassa... több»