A Good Will Hunting kétségtelenül a kilencvenes évek egyik legjobb filmje, aminek számos oka van, többek közt a parádés szereposztás. Ennek a filmnek köszönheti a rendező, Gus Van Sant az igazi hírnevet, korábban csak alacsony költségvetésű filmeket rendezett. Kétségtelen, hogy Matt Damon és Ben Affleck is sokat köszönhet a filmnek, hiszen ezt megelőzően nem kaptak komolyabb szerepet Hollywoodban, ráadásul ők írták a film forgatókönyvét is, amit Oscar-díjjal is jutalmaztak. De nem csak a forgatókönyvért járó aranyszobrocskát sikerült begyűjteniük, a számos jelölésből még egyet sikerült díjra váltani, ugyanis Robin Williams megkapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat.

Lássuk hát a megígért 10 érdekességet!

1. KÉT NARRATÍVA

Az eredeti forgatókönyvből két filmet is lehetett volna forgatni, jobban mondva „szinte”, ugyanis a történetnek több különböző narratívája is létezett. Az egyik egy dráma egy matekzseniről, ez került megvalósításra, a másik egy akció-komédia lett volna egy matekzseniről, akit mindenáron alkalmazni akar a CIA.

2. A FORGATÓKÖNYV ÁTÍRÁSA

A stúdió rengetegszer kérte meg Ben Afflecket és Matt Damont arra, hogy írják át a forgatókönyvet. Egy idő után az volt az érzésük, hogy senki sem olvassa el a munkájukat, ezért kieszeltek egy vicces tesztet. Az egyik változatba beleírtak egy bekezdésnyi hosszú homoszexuális jelenetet Sean és Will között. A dolog mindenféle reakció nélkül maradt.

3. EZÉRT FORGATTAK TORONTÓBAN

A filmet nagyrészt Bostonban forgatták, de néhány jelenetet Torontóban vettek fel, itt ugyanis olcsóbban kijöttek, és fel tudták használni az utcaképet is.

4. ROBIN WILLIAMS-EMLÉKMŰ

A bostoni Public Gardenben található padot Robin Williams halála után a színész emlékművévé avatták.

5. MEL GIBSON

Egy ideig úgy volt, hogy a filmet Mel Gibson fogja rendezni.

6. A RENDEZŐ LEGNAGYOBB SIKERE

A filmet végül Gus Van Sant rendezte, aki tizenötödször ült a rendezői székbe. Érdekesség, hogy az ezt megelőző 14 film együtt produkált akkora bevételt, mint a Good Will Hunting.

7. CHUCKIE HALÁLA

Gus Van Sant azt szerette volna, ha Chuckie (Ben Affleck) meghal a film végén, de sem Ben Affleck sem Matt Damon nem támogatták az ötletet.

8. WILL IS 'TÚLÉLTE'

Ellenben a forgatókönyv egy korábbi változata szerint Will (Matt Damon) meghalt volna a film végén.

9. A BEFEJEZÉS

Az a befejezés, amit a filmben láthatunk, Terrence Malick ötlete volt, aki egy vacsora keretei közt találkozott az írópárossal. Affleck és Damon számos ötletet kapott a legendás rendezőtől, amik közül néhányat meg is fogadtak, többek azt, hogy mi legyen a filmjük befejezése.

10. ROBIN WILLIAMS VÁLASZTÁSA

Robin Williams maga választotta ki azt a bárt, ahol Sean inni szokott.

dráma | romantikus

Will Hunting (Matt Damon) Dél-Boston munkásnegyedében él. Keményen dolgozik, amikor éppen nem valamelyik bárban iszik vagy nem kerül valami bajba. Soha nem tanult egyetemen, de... több»