10 meglepő érdekesség a Száll a kakukk fészkére című filmről

Ken Kesey 1962-ben kiadott nagy sikerű regényét Miloš Forman vitte filmre 1975-ben. Az adaptáció hat Golden Globe díjat és öt Ocsar-díjat zsebelt be. Vitán felül áll, hogy ez minden idők egyik legjobb filmje, így hát éppen ideje volt, hogy bekerüljön a Kult-kedd rovatába is. A Száll a kakukk fészkére azon kevés filmek közé tartozik, aminek nagyon is jól sikerült a filmes adaptációja. Ehhez nagyban hozzájárult Jack Nicholson géniusza, aki mellett több igazi sztár, és egy igazi orvos is szerepet kapott. Ken Kesey története nagyon erős, igazán érdekessé az teszi, hogy részben megtörtént események ihlették, a szerző ugyanis egy ideig elmegyógyintézetben dolgozott éjszakai őrként. Kasey ez idő alatt meghatározó élményekkel gazdagodott, éjszaka ugyanis gyakran beszélgetett a páciensekkel, nemritkán valamilyen drog hatása alatt. A később LSD betyárként elhíresült író bizony már a hatvanas évek előtt kacérkodott a drogokkal, de ez már egy másik történet…

Lássuk a filmet illető érdekességeket!

1. A regény megfilmesítésének ötlete először Kirk Douglas fejéből pattant ki, aki írt is egy levelet Miloš Forman-nak 1963-ban, amiben felhívta a rendező figyelmét a regényre. Természetesen a szocialista Csehszlovákiában a regény beszerezhetetlen volt, Douglas ezért megígérte, hogy küld postán egy példányt. A csomagot el is küldte, de a vámon fennakadt a küldemény, nem engedték be az országba a hírhedt író művét. Forman azt hitte, hogy Douglas elfelejtette a dolgot, Douglas pedig azt hitte Forman arra sem vette a fáradtságot, hogy válaszoljon a regénnyel kapcsolatban. A félreértés csak jó tíz évvel később tisztázódott, amikor Forman Kirk Douglas fiával, Michael Douglas-szel nekikezdett a forgatás

előkészítésének. Michael Douglas egyébként a film producere volt.

2.Randle McMurphy szerepére több színész neve is szóba került. Kirk Douglas már túl öreg volt a szerepre, de mielőtt a végleges választás Jack Nicholson-ra esett volna, felmerült Gene Hackman, Marlon Brando és Forman személyes kedvencéneka neve is, Burt Reynolds-nak.

3. A filmben látható főorvos, Dr. John Spivey valójában tényleg orvos volt, a forgatás helyszínéül szolgáló elmegyógyintézet egyik főorvosa Dr. Dean Brooks kapta a szerepet. Ez volt Dr. Dean egyetlen filmes szerepe. A producerek ötlete volt az orvos szerepét egy igazi orvosnak adni. Dr. Dean nagyon élvezte a forgatást, számos helyszínt és eszközt biztosított, sőt néhány páciensét felkérte a filmben való statisztálásra.

4. A filmben beteget alakító színészek a forgatás teljes ideje alatt az elmegyógyintézetben laktak, ott ettek ott aludtak és ott ébredtek minden reggel, sőt, még a terápiákon is részt kellett venniük, mintha ők is bolondok lennének.

5. Miloš Forman több jelenetet is titokban forgatott. Miközben a színészek részt vettek az elmegyógyintézet napi rutinjában, Forman feltűnés nélkül elkezdett forgatni. Számos vágókép származik ezekből a felvételekből.

6. Danny DeVito az elmegyógyintézetbe töltött hosszú idő alatt megalkotott egy képzeletbeli barátot, akivel éjszakánként szokott beszélgetni. A színészt nagyon megviselte, hogy jövendőbeli feleségétől elzárva kell élnie, ezért megalkotott egy fiktív személyt, akivel gondolatait megoszthatta. Amikor a színész észbe kapott, megrémült, és konzultált Dr. Dean Brooks-szal, a forgatáson részt vevő pszichiáterrel. Dr. Dean válasza az volt, hogy nincsen semmi gond, mindaddig, amíg DeVito tisztában van azzal, hogy az a személy csak a képzeletében létezik.

7. Louise Fletcher játéka megváltoztatta Ratched nővér személyiségét. A regényben Ratched maga a gonosz, a munkájától meghasonlott nő, aki gonoszkodik a betegekkel. Ehhez képest a filmben Ratched csupán a gonoszság eszköze, ő maga azt hiszi, hogy munkájával csak segít a betegeken, holott valójában szenvedést okoz nekik az intézet szabályainak szigorú követésével.

8. Mivel Louise Fletcher karaktere minden szempontból ellenszenves volt a betegek számára, nem is igazán alakult ki közötte és férfi színésztársai között gördülékeny kapcsolat, hiszen a betegek hetekig a szerepükben éltek. Egyik este aztán egy közösségi beszélgetés során Fletcher úgy döntött, hogy változtat a kialakult hangulaton. A beszélgetés során alsóneműre vetkőzött, hogy a férfiak lássák: a nővéri ruha alatt ő csak egy nő, egy igazi nő.

9. A filmből több jelenet is kimaradt, és kis híjján a halászós jelenet sem készült el, ám végül Saul Zaentz-nek sikerült meggyőzni Formant, hogy egyszerűen ezt nem lehet kihagyni a történetből. Egyébként az egész filmet kronológikus sorrendben vették filmre, kivéve ezt az egyet, amit utólag forgattak le a vágás előtt.

10. 41 év után ez volt az első film, amelyik megnyerte a Big Five-ot, vagyis a "Nagy Ötöst" az Oscar gálán. Ez azt jelenti, hogy a film bezsebelte a legjobb filmért, legjobb rendezésért, legjobb férfi szerepért, legjobb női szerepért és a legjobb forgatókönyvért járó arany szobrot. Hasonló sikereket ezt megelőzően az Ez történt egy éjszaka (1934) ért el.