10 meglepő érdekesség az Idétlen időkig című filmről

Az Idétlen időkig kétségtelenül a kilencvenes évek egyik legjobb komédiája, és most ne álljunk le vitatkozni a magyar szinkron fordítók leleményességéről… Bill Murray és Andie MacDowell remekül működnek a vásznon, miközben Harold Ramis rutinos rendezéséről úgy érezzük, hogy ebben a filmben minden a helyén van. A filmben megjelenő toposzt, vagyis egy nap ismételt átélését azóta számtalanszor filmre vitték már, de egyik próbálkozás sem sikerült ennyire eredetire, könnyedre és szórakoztatóra.

Lássuk is a 10 megígért érdekességet!

1. Az eredeti tervek szerint a főszerepet nem Bill Murray játszotta volna, hanem Tom Hanks, de Harold Ramis, a rendező meggondolta magát, Hanks ugyanis túl kedves a szerephez. Phil Connors szerepére nem csak Tom Hanks-et, de a korszak többi nagy komikus színészét is fontolóra vették, úgy mint Chevy Chase-t, John Travolta-t és Steve Martin-t.

2. Harold Ramis és Bill Murray sokat vitatkoztak a filmről. Ramis vígjátékot akart forgatni, Murray viszont a forgatókönyvben rejlő filozofikus lehetőségeket akarta kiaknázni. A forgatás végére annyira összevesztek, hogy húsz évig nem is beszélgettek. Murray csak akkor kereste fel Ramis-t, amikor halálos kórt diagnosztizáltak nála.

3. Amikor Harold Ramis megpróbálta elmagyarázni Bill Murray-nek a következő jelenetet, Murray mindig félbeszakította, és azt mondta: „rendben, csak azt mond meg, hogy a jó Phil, vagy a rossz Phil!”

4. A filmet valójában nem a Pensylvania-ban található Punxsutawney városában forgatták, hanem Woodstockban, Illinoisban, néhány kilométerre Murray házától.

5. A film forgatókönyvét Friedrich Nietzche Vidám tudomány című könyve ihlette, amelyben egy embernek újra és újra át kell élnie ugyan azt a napot.

6. Nem tisztázott, hogy hány napra került a purgatóriumba Phil Connors, de a filmben 38 napot lehet egyértelműen elkülöníteni. Ramis egyszer azt nyilatkozta, hogy Phil legalább 10 évig élte meg február másodikát.

7. Rita Hanson szerepét először a zenész és zeneszerző Tori Amos-t szánták, de végül a biztosabb sikert jelentő Andie MacDowell játszhatta el Ritát.

8. A film sikerének köszönhetően Punxsutawney nagyon komolyan veszi a városi fesztivált, amelyre azóta többször is ellátogattak a filmben szereplő színészek és a rendező is.

9. A legutolsó jelenetet Harold Ramis huszonöt különböző változatban vette fel. Mindegyik jelenetnek egy kicsit más volt a hangulata. Ezeket végül szavazásra bocsájtott Ramis a munkatársai között, akik végül a legkevésbé szexuális, legszolídabb, ruhás-mosolygós változatot választották.

10. Az eredeti forgatókönyv szerint a film legvégén Rita arra ébredt volna, hogy most ő került az idő csapdájába, újra és újra meg kell élnie február harmadikát.