79 Mad Max  (1979)

A Mad Max filmek első része már klasszikusnak szamít. Egy igazi kis költségvetésű, apokaliptikus kultfilm Ausztrália eldugott szegleteiből motorosokkal és felturbózott autókkal száguldozó rendőrökkel. Azonban még mindig felfedezhetünk olyan részleteket, háttérinformációkat a filmről, amelyek rejtve maradtak, vagy csak kevesen szúrták ki őket az elmúlt évtizedekben. Elevenítsd fel a filmet a lenti galériánkkal!

1. Nagyon jól ismerték egymást

Steve Bisley ausztrál színész, aki Goose karakterét játssza a filmben Mel Gibson régi ismerőse volt már a forgatás során. Az oka egyszerű, a való életben lakótársak voltak. Mi több, ő volt, aki rávette Gibsont, hogy jelentkezzen a főszerepre.

2. A poszter Max nélkül

A film eredeti poszterén nem Maxet láthatjuk, hanem Steve Bisley-t. A filmben Max sosem visel sisakot, illetve olyan felszerelést, ami a képen látható. Mindemellett a poszteren egy libát ábrázoló matrica is látható a motorkerékpáron.

3. Egy kis tisztelgés Kubrick előtt

George Miller elrejtett néhány utalást Stanley Kubrick munkásságára a filmben. A szemüveg, amit Paul Johnston visel, aki Cundalini karakterét játssza, nyilvánvaló referencia a Lolitára. Ha már referenciáknál tartunk, érdemes megemlíteni, hogy az autókra erősített kamerák és mozgásuk inspirációját olyan filmek szolgáltatták, mint például a Kettős hadművelet.

4. Rock ´n´ roll

A filmben Nightridert gyakran hallhatjuk a rádión keresztül. A mondatok, amik elhangzanak a leggyakrabban a Rocker című szám szövegei az AC/DC-től. Talán magyarázza a dolgot, hogy a banda is Ausztráliából származik.

5. Ritka bőrszerkók

Csak két karakter visel igazi bőrt – Mel Gibson és Steve Bisley. A többi kosztüm csak utánzat és ez látható is, ha az ember odafigyel a képernyőre. Sok nadrág felszakad helyenként, ami annyira nem jellemző a bőrcuccokra.

6. Egy ismerős kórház

A filmben megjelenik a St. George kórház, ami szintén egy főhajtás a rendező részéről, aki a sürgősségin dolgozott, mielőtt betört volna a mozi világába. Max második neve – Rockatansky – a Rokitansky nevű eljárásból származik, amit boncolás során alkalmaznak, amikor eltávolítják a belső szerveket a testből.

7. Egyik filmből a másikba

Hugh Keays-Byrne, aki Toecuttert játssza a Mad Maxben, a halála előtt még egy filmben megjelent, amiben újra belemerült a sivatogos posztapokaliptikus világba – ő alakította Immortan Joe-t a Mad Max: A harag útjaban. Az első részben gyakran változtatott akcentust, hogy ezzel is illusztrálja karaktere őrültségét.

8. Egy nem elhanyagolható tetoválás

A legtöbb bandatagnak egyforma tetoválása van – a Fí a görög ábécéből. Ez az első betűje a „fonias“ görög szónak, ami gyilkost jelent. Érdekes megjegyezni, hogy Tim Burns karaktere nem rendelkezik a tetkóval, csak később jelenik meg a füle alatt, miután megölt egy rendőrtisztet. Ezen kívül a görög betű egyfajta tisztelgés a rendező görög gyökerei előtt.

9. Kié ez a furgon?

A nyitójelentben egy kék furgont láthatunk. Ez a jármű nem másé, mint George Miller rendezőé. A rendőrautók is autentikusak a filmben, egyet kivéve – Max Ford Falconja egy nagyon ritka autó, amit csak 1973 és 1976 között árultak Ausztráliában.

10. Egy váratlan vendég

James McCausland, a Mad Max egyik írója egy rövid szerep erejéig megjelenik a filmben. Egy étterem előtt látható csíkos kötényben.