3 dolog, amit a Disney az összes rendezőjének megtilt

A Disney név az évtizedek (de inkább már egy évszázad) alatt szétválaszthatatlanul összeforrt a mesékkel és gyerekműsorokkal. Igaz, ahogy a korszakok változtak, úgy változtak a Disney mesék is, így mára eljutottunk az igazán modern megvalósítással készült animációs filmekig. És az utóbbi évekre jellemző élőszereplős újrázásokról akkor még nem is beszéltünk. Disney rendezőnek lenni kiváltságos dolog. De van három dolog, amit a stúdió szerződésben tilt meg a rendezőinek!

Erről a 2016-os Elliott, a sárkány rendezője, David Lowery beszélt korábban az Ain’t It Cool News-nak adott interjúban. Elmondta, hogy a stúdió vezetői három dolgot tiltanak, és ezeket nagyon komolyan is veszik. Három dolog van, ami egyetlen újonnan készülő Disney mesében vagy filmben sem szerepelhet. Azért csak az újonnan készülőkről van szó, mert bizony a három tiltás közül néhány a régebbi mesékben fel-felbukkant.

Az első és egyben legfiatalabb szabály a dohányzás tiltása. Erről 2015-ben határoztak, ettől kezdve nem szerepelhet dohányzás a filmjeikben. Ez alól kizárólag akkor lehet kivételt tenni, ha a dohányzás ábrázolása elengedhetetlenül szükséges a történelmi hitelességhez. Valóban egy viszonylag friss szabályról van szó, hiszen számos régi Disney mesében láthatunk cigarettázó karaktert: a Pinokkióban, az Aladdinban, a Herkulesben, nem beszélve a 101 kiskutya Szörnyellájáról.

Jóval régebbi szabály, hogy a filmekben nem döfhetnek le senkit. Ennek eredete nem ismert, viszont nagyon valószínű, hogy 1989-ig nyúlhat vissza. Ekkor mutatták be A kis hableányt, amelynek a végén bizony elég brutális halált hal Ursula, a gonosz. Épp végzetes csapásra készül Ariellel szemben, amikor a herceg egy hajót nekikormányoz a szörnyetegnek, és annak törött árboca valósággal felnyársalja. Ráadásnak még a villám is belé csap, szóval elég csúf halált hal, ami vélhetően túl sok gyereknek okozhatott álmatlan éjszakákat.

Végül, de nem utolsósorban a feltehetően legősibb szabály: a lefejezés. Bizony a Disney filmekben senki sem veszítheti el a fejét, és erre soha nem is volt példa egyetlen mesében sem. Tény, hogy az Alice csodaországban egyik jelenetében épp ezzel fenyegetik meg a lányt, de természetesen nem kerül sor a dologra.

via legacy.aintitcool