90 Ragyogás  (1980)

Ha május 4. a Star Wars napja, akkor május 23. a Ragyogásé. Ugyanis pontosan negyven évvel ezelőtt ezen a napon debütált a mozikban Stanley Kubrick mára a legnagyobb klasszikusok közé került horrorfilmje. Ám négy évtizeddel ezelőtt még messze nem volt ennyire biztos, hogy végül ekkora kultfilmmé válik, ugyanis a kritikusok nem bántak vele kesztyűs kézzel.

A Ragyogás története a Torrance családról szól, akik télre elvállalják az Overlook Hotel felügyeletét, ami azt jelenti, hogy hármuknak hónapokra el kell zárkózniuk a civilizációtól a hegyi szállodában. Jack Torrance épp írói válsággal küzd, a lehetőségtől pedig azt reméli, hogy új ihletet meríthet belőle. Végül azonban a dolgok hátborzongató fordulatot vesznek, mivel fiúkat látomások kezdik gyötörni, Jack is kezd becsavarodni, felesége pedig csak tehetetlenül nézi a család őrületbe fordulását.

A film alapját Stephen King azonos című regénye adta, és közismert, hogy a legendás író cseppet sem volt elragadtatva a filmadaptációtól (amit még a Ready Player One filmváltozatában is kulcsmozzanatként használtak fel). De nem ő volt az egyetlen, aki éles kritikával illette Stanley Kubrick munkáját. Rengeteg korabeli kritikát lehet olvasni, amelyek erősen lehúzták a filmet. Érdekes módon voltak, akik egyedül Jack Nicholson színészi játékát emelték ki pozitívumként, míg mások őt is leszólták. A feleségét alakító Shelley Duvall is kapott hideget-meleget, mivel a kritikusok szerint a könyvben leírt melegszívű anyát a filmben egy hisztérikává korcsosították. Emellett sokan a hátborzongatónak szánt jeleneteket egyszerűen csak Stanley Kubrick öncélú, és cseppet sem hiteles ijesztgetéseinek titulálták.

A Ragyogás ezzel rámutatott arra is, hogy a kritikusok néha iszonyúan félrenéznek dolgokat. Ezt bizonyítja az is, hogy a mindössze tíz moziban bemutatott horror az első négy napon 626 ezer dollár bevételt hozott, ami átszámolva ma nagyjából 2 millió dolláros nyitást jelentene. A filmet pedig mára a legnagyobb horroralkotások között tartják számon.