A 2018-as Oscar-jelölések legnagyobb vesztesei

Bár a mezőny nagy részében érvényesült a papírforma, bőven akadt meglepetés a 2018 Oscar-jelöltjeinek mezőnyében.

Hiába tarolt A víz érintése, jelölték Oscarra Gary Oldmant és Frances McDormandot, az Oscar-jelöltek névsorát böngészve bőven találunk olyan hiányzó neveket, akikkel kapcsolatban pár hete még biztosra vettük volna, hogy helyük lesz a listán.

Kezdjük a sort   James Francoval (The Disaster Artist), aki körül a hetekben pattant ki a szexuális zaklatási botrány a Twitteren. Bár Franco elnyerte a Golden Globe-ot, Oscarra idén nem lesz esélye, és ebben egész biztosan nagy szerepet játszottak az elmúlt hetek történései. A színész, akit legutóbb a 127 óra-ban nyújtott alakításáért jelöltek valószínű évekig cipelni fogja az ügy terhét.

Hiába rajongtak érte a kritikusok, nyerte el a People's Choice Awardot és a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál díját, Martin McDonagh-t a Három óriásplakát Ebbing határában című filmjéért végül nem jelölték a legjobb rendező díjára. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ha megnézzük, kik és milyen filmekkel képviseltetik magukat az ötös listán, nehezen tudnánk választani, ki helyett fért volna be McDonagh.

A pazar fesztiválszereplés után a legtöbbek számára nem is volt kérdés, hogy a Szólíts a neveden lesz az idei év Holdfénye. A hamarosan a hazai mozikba is érkező filmet végül 4 kategóriában jelölték Oscarra, de Luca Guadagnino már nem fért be a legjobb rendezők közé, ami 44 fesztiváldíj után kissé meglepő.

Itt érdemes is megállnunk egy percre, ugyanis a Szólíts a neveden kapcsán a legjobb női mellékszereplő kategóriában Timothee Chalamet is begyűjtötte a maga jelölését, ellentétben Armie Hammerrel, aki pályafutásának legerősebb alakítását nyújtotta ugyanezek kategória férfi szekciójában. Chalamet és Hammer összhangja sokat hozzátett a filmhez, éppen ezért hiányoljuk a listáról a színészt.

Ha az Amerikai Filmakadémiának vannak kedvenc színészei, a legtöbben úgy vélnék, hogy Tom Hanks is köztük van. A kétszeres Oscar-díjas színészt azonban 'mindössze' ötször jelölték pályafutás során, és bár A Pentagon titkaiban nyújtott alakítását sem érheti negatív kritika, ezúttal kimaradt a szórásból. Ha már itt tartunk, a legjobb színész kategóriában utoljára 17 éve, a Számkivetett kapcsán kapott jelölést.