Neked melyik a kedvenc Die Hard részed? A legtöbben erre a kérdésre garantáltan az első három rész valamelyikét fogják rávágni, nem is véletlenül. A negyedik még szódával elment kategória volt, az ötödiket meg inkább ne is emlegessük… Az első három film még a ’80-as és ’90-es évek hamisítatlan hangulatú akciófilmje volt, ráadásul a sztorik is kellően eltértek egymástól ahhoz, hogy külön-külön is imádni lehessen őket.

Míg az első részben John McClane egy felhőkarcolóban keveredik bele egy túszdrámába, addig a második részben egy repülőteret elfoglaló terroristákkal kell felvennie a harcot, a harmadikban pedig egy robbantó-bankrablót kerget keresztül a fél városon. De mi most koncentráljunk egy picit a második részre!

A Még drágább az életed egyenes folytatása az első résznek, amelyben John McClane egy évvel később épp a felesége elé érkezik meg a repülőtérre, hiszen az asszony gép leszállni készül. Ám egyszer csak terroristák veszik át az irányítást a repülőtér felett és azt követelik, hogy a kormány engedje szabadon Esperanza tábornokot. John McClane egyedül száll szembe velük, hogy a végén az épp felszálló repülőgépüket felrobbantva arasson győzelmet.

Bár a többség valószínűleg mindegyik részt magyarul nézte, így talán nem is tudják, de John McClane-nek van egy visszatérő beszólása bennük: Yippie ki-yay mo***cker. Ezt mind az öt filmben elsüti valahol, ám a magyar szinkronban általában valami badarságot sikerült fordítani a helyére.

Nos, a káromkodás a ’90-es években sem nagyon fért be a TV-csatornák esti főműsoridejébe, ezért bizony még Amerikában is cenzúrázták a filmet! A Még drágább az életed legvégén hangzik el az ominózus mondat, mielőtt felrobbantja a repülőt, ám ezt a cenzúrában utószinkronizálták (és még csak nem is Bruce Willisszel…). Így született meg a Yippie ki-yay Mr. Falcon verzió… De ki az a Mr. Falcon?!

A filmben a terroristák vezetőjét Stuart ezredesnek hívták, az elvileg ellenük kivonuló kommandósok (akik valójában az ő társaik voltak) vezetőjét pedig Grant őrnagynak. Akit ki akarnak szabadítani, Esperanza tábornok néven fut. De akkor ki az a Mr. Falcon?!

Nos, ezúttal a cenzúra nem is volt olyan bárgyú, mint az esetek döntő többségében. A filmben ugyanis korábban elhangzik egy rádióbeszélgetés a terroristák központja és az Esperanzát szállító repülő között. Itt hallhatjuk, hogy előbbi az Eagles Nest, vagyis Sasfészek kódnevet viseli, utóbbi pedig a Falcon, vagyis Sólyom kódnevet. Szóval innen ered a Mr. Falcon utalás. De persze ettől még az eredeti Yippie ki-yay ezerszer jobban hangzik…