Jack Nicholson már a ’80-as években is Hollywood egyik legnagyobb sztárjának számított, mára pedig az élő legenda címet is simán kioszthatjuk neki. A színész sajnos már jó tíz éve nem aktív, de volt időszak, amikor Hollywood legkeresettebbje volt. És egyben a legjobban fizetett színész is.

Amikor a ’80-as évek végén aláírta szerződését a Warner Bros képviselőivel, még talán maga sem sejtette, hogy megütötte a főnyereményt. Pedig a Denevérember gonosza, Joker eljátszása elképesztő bevételt hozott számára.

A Warner már akkor őt akarta Joker szerepére, amikor még szinte semmi sem volt biztos a filmmel kapcsolatban, beleértve a rendező személyét is. Éppen ezért Jack Nicholson abszolút nyerő pozícióban ülhetett le tárgyalni és nagyjából bármit is kért, azt meg is kapta. Így történhetett, hogy a forgatásokat az ő menetrendjéhez igazították. A színésznek lehetősége volt kedvenc kosárlabda-csapata, a Los Angeles Lakers összes hazai meccsére elmenni. A forgatási napokon pedig rengeteg pihenőidőt kapott, a felvételeket is az ő tempójában készítették.

De persze mindez semmi ahhoz képest, amilyen pénzekről szó volt. Joker szerepéért alapból 6 millió dollárt kapott, ami 1989-ben igen szép gázsinak számított. Ám a szerződésbe belefoglalták, hogy amennyiben a film sikeres lesz, akkor a bevételekből is részesül, és ez volt az igazi jackpot a számára. Mert nem csak a mozis bevételekből részesült, de a filmhez kapcsolódó további reklámbevételekből is.

A Denevérember a maga 35 millió dolláros költségével végül világszerte nem kevesebb, mint 411 millió dollárt hozott a konyhára. Ennek egy részét kapta meg Jack Nicholson is, ami – bár hivatalos adat természetesen nincs, csupán szóbeszéd – 90 millió dollár körüli összeget jelentett. Hogy mekkora pénz is volt ez akkoriban? Átszámolva a mai árfolyamra, nagyjából 194 millió dollárnak felelne meg. Egyetlen szerepért.

Ha kíváncsi vagy néhány ritkán látott fotóra a film forgatásáról és Jack Nicholson Jokeréről, lapozd át a galériánkat!

akció | kaland | szatíra

Bruce Wayne kettős életet él. Nappal egy milliomos playboy szerepét játssza, éjszaka pedig a bűntől szennyezett Gotham igazságosztó lovagja. A Denevérember kilétére mindenki... több»