A Föld napja: A legjobb filmek a környezettudatosság fontosságáról

A Föld napja alkalmából 5 olyan filmből készítettünk összeállítást, melynek fókuszában a környezetvédelem és a környezettudatosság áll.

Mit tehetünk a természet védelmében? Nos, már azzal előrébb vagyunk, ha ezt a kérdést nem csak a Föld napján, de minden nap feltesszük magunknak. Számos olyan dolog volt, amit egész évben megtehetünk a szelektív hulladékgyűjtéstől a műanyag zacskók mellőzéséig, és kiváló módja az inspirációnak, ha megnézünk néhány olyan filmet, amelyek középpontjában a környezetvédelem áll. Az olyan bájos animációs filmet is beleértve, mint a WALL·E egészen az olyan vészjósló történetekig, mint a Csillagok között, számos nagyszerű film készült már, amelyek egyszerre hangsúlyozzák ki a természet szépségét és megóvásának jelentőségét.

 

#5

83 Avatar  (2009)

(211) (46)

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Disney+

Egy lebénult katona a Pandora nevű bolygón kap új küldetést, ahol az emberekhez hasonlító, de nyelvükben és kultúrájukban eltérő Na'vik élnek. A gyönyörű és éritetlen... több»

Ez az epikus fantasyfilm egy olyan jövőt mutat be, amelyben a Föld lakói a Pandora bolygóra utaznak, hogy értékes ásványi anyagokat bányásszanak, megzavarva és veszélyeztetve a már ott élők életmódját. Bár akciódús és izgalmas történet, a történet azzal kezdődik, hogy a bolygónk természeti erőforrásai gyakorlatilag kimerültek. James Cameron filmje egy elrettentő történet, amelyből érdemes inspirálódni a természeti erőforrások védelmével kapcsolatban, amíg még van idő.
#4

90 Csillagok között  (2014)

(263) (35)

dráma | kaland | sci-fi

HBO Max | TV-ben (Sport1, csütörtök 01:33)

A Föld órája a végéhez közeledik, az emberiség lassan feléli minden tartalékát. A civilizációnak fel kell készülnie a pusztulásra. Azonban nem mindenki hajlandó belenyugodni... több»

A jövőben a terméskár és a por ellehetetleníti a bolygó élhetőségét. A film egy NASA-pilótát követ, aki egy olyan terven dolgozik, amelynek célja, hogy a Föld lakosságát egy féreglyukon keresztül egy új világba szállítsa. Bár a cselekmény reményteli, ez a történet mégis megmutatja, milyen borús jövő vár ránk, ha a környezet helyrehozhatatlanná válik. Ez a nagyszerű apokaliptikus film megmutatja, milyen kilátások várhatnak a világra, ha az emberek nem vállalnak felelősséget a természet védelmében.
#3

84 Sötét vizeken  (2019)

(24) (12)

dráma | életrajzi | thriller | történelmi

Telekom TVGO | TV-ben (Paramount Channel, csütörtök 01:33)

Robert Bilott sikeres ügyvéd, karrierje során számos pert nyert. Amikor azonban egy gazda kér tőle segítséget, szembesül pályája egyik legnehezebb ügyével. A DuPont hosszú... több»

Ez a jogi thriller hasonlít Erin Brockovich történetéhez, ebben a cselekmény Robert Bilott ügyét követi nyomon a DuPont vegyipari vállalat ellen, miután azok szabályozatlan vegyi anyagokkal szennyeznek be egy várost. Míg az Erin Brockovich egy olyan ember története, aki elsősorban az emberekkel lép kapcsolatba, hogy megnyerje az ügyet, addig Bilott egy olyan ügyvéd, aki nagy áldozatokat hoz azért, hogy behajtsa a számlát vállalatom. Ez a film alkalmas arra, hogy a nézők lássák, milyen iszonyú károkat okozhat a Föld erőforrásainak szennyezése.
#2

dráma | életrajzi

Netflix | TV-ben (Sony Movie Channel, csütörtök 01:33)

Erin (Julia Roberts) három gyermek anyja, és meglehetősen nagy szüksége van a pénzre. Végső elkeseredésében Erin ráveszi Edet (Albert Finney), hogy adjon neki állást az... több»

Julia Roberts egyik legjobb szerepében egy olyan fiatal nőt alakít, aki, miután egy ügyvédi irodában munkát vállal, kapcsolatot fedez fel a talajvízben lévő veszélyes vegyi anyagok és a környékbeli családok megbetegedései között. Ez a felfedezés vezet ahhoz, hogy pert indítson a vállalat ellen, amely a kockázatok ellenére tudatosan a vízbe engedte ezeket a vegyi anyagokat. Az igaz történeten alapuló film elrettentő példaként szolgál a laza erkölcsű vállalatok számára, és megmutatja, milyen károkat okozhatnak a szennyezett környezeti erőforrások.
#1

88 WALL·E  (2008)

(103) (7)

animáció | családi | kaland | sci-fi | szatíra

Disney+

Már többszáz éve, hogy a lakhatatlan Földet elhagyták az emberek, az egész bolygón egy kis robot tevékenykedik csupán, akit valaki bekapcsolava felejtett. WALL-E (Waste Allocation... több»

A Wall-E egy világvége-film, de egyben egy imádnivaló érzelmes történet is. A Pixar filmjében Wall-E egy magányos robot, aki egyedül marad a Földön, amíg Eva le nem száll, hogy megnézze, élhető-e még egyszer a bolygó. Bár vicces és szívmelengető mese, egy olyan világot mutat be, ahol a Földet annyira ellepte a szemét, hogy már nem is élhető. Ez az animációs családi film figyelmeztetésként hat, hogy ha az emberek nem vigyáznak a Földre, akkor a bolygó jövője elég hamar borússá válhat.