89 Ragyogás  (1980)

Őrült filmes összeesküvés-elméletekkel tele van a padlás, és szinte minden nap hordunk fel újabbakat is. Ezek között vannak egészen elgondolkodtató teóriák is, amelyeknek akár még lehetne is némi valóságalapja. De akadnak köztük olyanok is, ami tényleg csak értetlen fejrázást vált ki az emberekből. Hogy az alábbi rajongói konspirációs teória melyik kategóriába esik, döntsétek el ti!

1980-ban került a mozikba minden idők egyik legjobb horrorfilmje, amely ezer okból is különösen érdekes alkotás. A Ragyogás Stephen King azonos című regényét dolgozza fel, amelytől azonban több ponton is eltér. Érdekesség, hogy a legendás író utálja a filmet, aminek többször is hangot adott már, sőt, még saját TV-film forgatókönyvet is írt inkább.

De visszatérve a konspirációs teóriára. A Ragyogást rendező Stanley Kubrick egy rajongói elmélet szerint aktív részese volt a világ talán legnagyobb átverésének, vagyis a Holdra szállásnak. Mert ugye tudjuk, hogy még ma is rengetegen vannak, akik szerint az egész nem több egy ügyesen megrendezett és megszervezett átverésnél. Ugyanezen arcok szerint a Holdon felvett jelenetek egy stúdióban készültek, a rendezőjük pedig nem más volt, mint Stanley Kubrick.

És, hogy ennek mi köze van a Ragyogáshoz? Nos, az elmélet szerint a rendező titkon ebben vallotta be, hogy valóban ő rendezte a Holdra szállást. És erre utaló nyomokkal és bizonyítékokkal tele is pakolta a filmet!

Az egyik első bizonyíték, hogy a filmben megváltoztatták a kísértetjárta szoba számát. A regényben még 217-es szoba volt, viszont a filmben már 237, ami állítólag a Föld és a Hold akkoriban átlagosnak tartott távolságára utal, ami 237 ezer mérföld (mára tudjuk, hogy ennél valamivel több, 238 900 mérföld). A második nyom az ijesztő ikrek megjelenése, ugyanis a regényben eredetileg egyetlen gyermek szerepel. Az ikrekkel a NASA Gemini projektjére utalhat a rendező.

De, ha mindez még nem volna elég kézenfekvő bizonyíték, a legegyértelműbb ott virít a mozivásznon: Danny pulóverén ugyanis egy Apollo 11 feliratú rakéta látható…