Magyar filmsiker: A legjobb film díját húzta be az Oscar-díjas Szabó István

Szabó István legutóbbi rendezése nyerte a Balkán Panoráma Filmfesztiválon a legjobb film díját tegnap este Törökországban. A legjobb színésznő díjával Kerekes Évát tüntette ki a nemzetközi zsűri a filmben nyújtott alakításért.

Az Oscar-díjas Mephisto rendezője, Szabó István hosszú szünet után, világhírű filmjei legfontosabb alkotótársaival, Klaus Maria Brandauerrel, Eperjes Károllyal és Koltai Lajos operatőrrel forgatta legutóbbi mozifilmjét 2018-ban. A Zárójelentést tavaly februárban mutatták be a hazai mozik.

A Zárójelentés főhőse Stephanus professzor, az elismert kardiológus, akit váratlanul nyugdíjaznak. A doktor még nem szeretne elszakadni hivatásától, ezért hazaköltözik a szülőfalujába, ahol körzeti orvosként kezd dolgozni. Itt újra találkozik gyerekkori szerelmével és legjobb barátjával, ám nem feledkezhet bele a múltidézésbe, ugyanis kisstílű, ártalmas politikai csatározásokba keveredik, és saját kárán kénytelen megtanulni, hogy a múlt kísérteteivel csak akkor számolhat le, ha szembenéz velük.

A Szabó István eredeti forgatókönyve alapján készült Zárójelentés producere Sándor Pál, Tőzsér Attila és Pék Csaba volt.

A Balkán Panoráma Filmfesztivált szeptember 27-től október 3-ig tartották 16 ország részvételével, idén 7. alkalommal. A törökországi fesztivált Lakos Nóra Hab című romantikus vígjátéka nyitotta meg.

dráma

Stephanus professzort (Klaus Maria Brandauer) sokként éri, amikor megtudja, hogy nyugdíjba kell vonulnia. Nem szeretné végleg feladni orvosi pályáját, ezért, miután búcsút vesz... több»