Tony Stark nyitotta meg az utat a Marvel moziverzum sikere felé, és az ő hősi halálával zárult le a harmadik fázis. E két esemény között húsz szuperhős-mozi készült, amelyek jó részében a Robert Downey Jr. által alakított kőgazdag géniusz is felbukkant. Nem csoda hát, hogy ő lett a MCU egyik legnépszerűbb figurája, éppen ezért tátongó űrt hagyott maga után a Bosszúállók: Végjátékkal.

A színész saját jelenleg legújabb filmje, a Dolittle kampányával van elfoglalva, ami azt jelenti, hogy megannyi sajtótájékoztatón és közönségtalálkozón van jelenése. És ezeken rendre nem ússza meg, hogy Vasemberről faggassák. Pontosabban arról, hogy lát-e rá esélyt, hogy valaha is visszatérjen Tony Stark és Vasember szerepébe. Erre korábban úgy reagált, hogy „számára a háború véget ért”, amivel erősen azt sugallta, hogy számára végérvényesen lezárult életének e szakasza.

Ugyanakkor az egyik legutóbbi interjújában már sokkal árnyaltabban fogalmazott lényegében ugyanerre a kérdésre: „Bármi megtörténhet. Ami engem illet, egyelőre szögre akasztottam a stukkert és jó is ez így.” E nyilatkozata bizony rengeteg rajongóban ébresztett új reményt, hogy egyszer újra láthatjuk őt Tony Stark szerepében. De hogyan lehetne ezt megoldani?

Az egyik legkézenfekvőbb megoldást mindjárt a következő Marvel mozi, a Fekete Özvegy kínálná. Ez ugyanis időben az Amerika Kapitány: Polgárháború és a Bosszúállók: Végtelen háború között játszódik, amikor még Tony Stark is élt, így nyugodtan szerepelhetne benne. Más kérdés, hogy a színész állítása szerint még csak egy cameo erejéig sem bukkan majd fel a májusban debütáló filmben.

Egy másik teória szerint a multiverzum adhatja a megoldást. Ezzel egyelőre még nem foglalkoztak a filmekben, viszont a 2021-ben érkező Doctor Strange az őrület multiverzumában pontosan ezt fogja boncolgatni. Viszont a 2021-es visszatérés talán még túl korai lenne.

Akár visszatér, akár nem, Robert Downey Jr. végérvényesen összeforrt Tony Stark karakterével a rajongók szemében. De elég jó színész ahhoz, hogy a következő években ki tudjon lépni ebből a skatulyából. A Dolittle-lel mindjárt meg is kezdheti ezt.