Ha családi kalandfilmekre terelődik a szó, a mai harmincas generáció joggal asszociál azonnal az 1999-es A múmiára, mely már nem a filmtörténet legnagyobb ásza, de egy nagyon szórakoztató produkció, melyben nagyszerűen keveredtek az akciófilmek, a vígjátékok és bizonyos értelemben a horrorok elemei is. A Brendan Fraser (galériánkban) főszereplésével bemutatott A múmia a hatalmas sikert követően egy folytatást és egy spin-offot is megért, és egy ideig úgy tűnt, hogy Fraser lehet Hollywood következő nagy sztárja. Bár erre végül nem került sor, a színész mindenesetre hálát adhat az életéért, ugyanis kis híján A múmia lett az utolsó filmje. Kult rovatunkban most ennek jártunk utána.

A múmia-trilógia első filmjének hosszú utat kellett bejárnia az ötlettől a mozivászonig. A filmterv már 1992-től folyamatosan terítéken volt Hollywoodban, számos rendező és színész csatlakozott, majd hátrált meg, mire hét év fejlesztés után végre elérkezett a premier ideje.

Azonban a forgatás egyáltalán nem volt egy leányálom a stáb számára. Egészségügyi vészhelyzetek, skorpió csípések és kígyómarások kísérték a munkálatokat, több stábtagot is kórházba kellett szállítani, és bár senki nem sérült meg maradandóan, a legnagyobb túlélőnek mégis a film sztárja, Brendan Fraser bizonyult, akinek nem sokon múlt az élete. Ekkor is bizonyosságot nyert, hogy legyenek bármilyen óvatosak a stábtagok, és tartsanak be minden előírást, a balszerencsét lehetetlen kivédeni.

A jelenet például, melyben a Fraser által alakított Ricket felakasztják, kis híján tragédiába torkollott, ugyanis a színész nyakára szorult a kötél. Mire sikerült őt levágni, már eszméletlen volt, és újra kellett éleszteni. A szóban forgó jelenet szemtanúja volt a film női főszereplője Rachel Weisz is, akit szabályosan traumatizált az élmény.

Amikor egy interjúban megkérdezték a színész, hogy milyen volt átélni a halál ilyen közelségét, nagyon szárazan csak annyit válaszolt: "Nem élveztem, és fájt." Ennél tömörebben valószínűleg össze sem lehetett volna foglalni, de meg is értjük, miért nem engedte bő lére a mondandóját. Valószínűleg legszívesebben az egészet elfelejtette volna.

85 A múmia  (1999)

akció | fantasy | kaland

SkyShowtime (2023.02.14.)

A fáraó kivégezteti Osiris főpapját, Imhotepet, és saját szeretőjét, miután megtudja, hogy egymásba szerettek. Imhotep holtteste egészen 1925-ig békében nyugszik... több»