53 Napszállta  (2018)

Az Oscar-díjra nevező bizottság döntése értelmében Magyarországot a 2018. évi „legjobb idegennyelvű film” kategóriában Nemes Jeles László NAPSZÁLLTA című filmje képviseli.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövőre 91. alkalommal átadandó Oscar-díjakra az idegennyelvű film kategóriában minden ország nevezhet egy filmet azok közül, amelyeket 2017. október 1 - 2018. szeptember 30. között mutatnak be hazai moziforgalmazásban.

A magyar nevezettről döntő testületben a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai – Havas Ágnes Filmalap vezérigazgató, Hegedűs Bálint forgatókönyvíró, Kálmán András forgalmazási szakember, Kovács András Bálint egyetemi oktató és Andy Vajna kormánybiztos – mellett Deák Kristóf, az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilm rendezője és Szabó Gábor operatőr vett részt.

Napszállta a hétvégén a Velencei Filmfesztiválon szállt versenybe, de meghívást kapott a Brit Filmintézet által szervezett Londoni Filmfesztiválra, valamint hamarosan az amerikai közönség előtt is bemutatkozik a Torontói Nemzetküzi Filmfesztiválon. A film forgalmazási jogait több mint hetven országban vásárolták meg. 

A Napszállta szeptember 27-től látható a hazai mozikban.

(mnf.hu)