A remény rabjai – Sosem találnád ki, milyen kevés pénz kellett ahhoz, hogy elkészülhessen a film!

Az 1993-ban megjelent Remény rabjai a premiert követően közel sem keltett akkora feltűnést, mint azt ma gondolnánk. Bár a filmre sokan egy remekműként tekintenek, a film igencsak kiállta az idő próbáját, így napjainkra az utóbbi évtizedek egyik legsikeresebb és megkerülhetetlen alkotássá vált.

Frank Darabont filmje 1994-ben 7 Oscar- és 2 Golden Globe-díj jelölést is magának tudhatott. A rendező még 1987-ben vásárolta meg Stephen King azonos című regényének szerzői jogait, és bár a forgatókönyv mindössze 8 hét alatt elkészül, a munkálatok még 5 évig várattak magukra.

A film története szerint Andy Dufrense-t (Tim Robbins) kettős gyilkosság vádjával életfogytiglani börtönbüntetést kap. Miután megérkezik a fegyházba, szembe kell néznie azzal, hogy odabent teljesen más az élet. Mivel azonban bankárként egészen sok tapasztalatot szerzett az elmúlt évek során, így egész hamar sikerül beilleszkednie és megállnia a lábán, ráadásul arra is törekedni kezd, hogy az elítéltek mindennapjaiba egy kis emberségességet csempésszen.

Szinte alig akad olyan Stephen King sztori, amelyet ne filmesítettek volna már meg, de lássuk be, A remény rabjai sztorija az egyik legnagyobb telitalálat a film alkotói részéről. Ritkábban esik azonban szó arról, hogy King a jogokat mindössze 1000 dollárért adta el Darabontnak. A rendező szó szerint baráti árat fizetett a sztoriét, hiszen King és Darabont akkor már régóta jó barátoknak számítottak, mivel korábban már dolgoztak együtt a The Woman in the Room című filmen.

Kinget elképesztően lenyűgözte a film, így részéről nem is volt kérdés, hogy teljes mértékben Darabontra bízza A remény rabjainak megfilmesítését.

dráma

Andy Dufrense-t, az éles eszű bankárt 1946-ban kettős gyilkosság vádjával életfogytiglani börtönre ítélik. Miután bekerül a büntetés-végrehajtó intézetbe, szembesülnie... több»