Patricia Highsmith 1955-ben jelentette meg az öt kötetből álló regényfolyamának első részét, A tehetséges Mr. Ripley-t. A kötet francia filmváltozata 1960-ban meg is jelent, közel 40 évvel később pedig elkészült az újrafeldolgozás, amely még nagyobb sikernek örvendett, mint a korábbi változat.

A történet szerint a fiatal, tehetséges és nem utolsó sorban feltörekvő Tom Ripley (Matt Damon) egy különös megbízás kap egy New York-i hajómágnástól. Olaszországba kell utaznia, hogy megkeresse és hazahozza a család legfiatalabb tagját, Dickie-t (Jude Law), aki bohém életvitelével lassan eltékozolja teljes vagyonát. Tom számára azonban az utazás sokkal nagyobb kalandot tartogat, mint azt gondolta volna.

Anthony Minghella filmjén a mai napig nem fogott az idő vasfoga. Úgy tűnik, hogy Highsmith regényfolyam annyira élő maradt a mai napig, hogy a legfrissebb hírek szerint a közeljövőben elkészülhet a teljes történet sorozatváltozata. A széria szkriptjén pedig nem más, mint a Schindler listájának forgatókönyvírója Steven Zaillian dolgozik majd.

A tehetséges Mr. Ripley annak idején 5 Oscar- és 5 Golden Globe-díj jelölést tudhatott magáénak. Az alapanyag tehát adott, így szinte biztosra vehető, hogy a sorozatváltozat sem okoz majd csalódást a film rajongóinak.