84 Airplane!  (1980)

Közel negyven éve annak, hogy a mozikba került Jim AbrahamsDavid Zucker és Jerry Zucker filmje, az Airplane!, amely a mai napig a katasztrófafilm-paródiák alfa és ómegája. Ha visszatekintünk a hetvenes évek filmtermésére talán időszerűnek is látszott az Airplane! megjelenése, hiszen a Universal a hetvenes években négy repülőgépes katasztrófafilmet is a piacra dobott: az Airport (1970), Airport 1975 (1974), Airport '77 (1977) és végezetül az Airport '79 - Concorde (1979).

Szó sincs elütésről a stúdió csakugyan ennyi azonos című filmmel állt elő, amikor pedig a Zucker fivérek beharangozták az Airplane! készületeit, az Universalnál azt gondolták a fenti filmek egyikéből készítenek paródiafilmet. Ennél nagyobbat azonban nem is tévedhetek volna.

A Zucker fivérek és Abrahams karrierjüket Los Angelesben kezdték, a Kentucky Fried Theater társulattal, amelyek előadásai során egészestés- és reklámfilmek jeleneteit figurázták ki. Így bukkantak rá az 1957-es Útolsó órára, amely hogy-hogy nem egy repülőgépes katasztrófafilm volt. Az Utolsó óra története szerint egy repülőút során a gép pilótái és néhány utasa ételmérgezést kapnak, így egy volt második világháborús pilótára hárul a feladat, hogy biztonságban letegye a repülőt.

Ismerős történet? A Zucker fivérek és Abrahams ugyanis nem egyszerű paródiafilmet készítettek. A trió ugyanis megvásárolta az Utolsó óra teljes jogait, így az Airplane! gyakorlatilag az 1957-es film teljes rebootja, persze nem kevés egyedi humorral megfűszerezve. Az Airplane! készítői ráadásul több jelenetben annyira hűek maradtak az eredeti anyaghoz, hogy, a film több dialógusa, jelenete és beállítása egy az egyben megegyezik az eredeti produkcióval.

Talán sokaknak Leslie Nielsen és Lloyd Bridges alakítása miatt maradt emlékezetes a film, a szereposztással kapcsolatban, azonban olyan nevek is felmerültek az előkészületek során, mint Sigourney Weaver és David Letterman.