Egy erőteljes új dokumentumfilm Michael J. Fox Parkinson-kórral folytatott évtizedes küzdelmébe enged betekintést, és bemutatja a Vissza a jövőbe sztárjának hatalmas optimizmusát a nehézségek ellenére.

2023.01.22   olvasottság: 36147x   szerző: Ezüstróka  

"A járásom tényleg kiborítja az embereket" - mondja a 61 éves színész egy manhattani utcai séta után arról, hogy milyen nehézségei vannak a járásával - "De ha megsajnálnak, az sosem fog megviselni."

A Still: A Michael J. Fox Movie című filmet pénteken mutatták be a Sundance Filmfesztiválon, és hosszan tartó álló ováció fogadta a filmet és szeretett alanyát, aki az eseményre Utah-ba repült. A színpadon a film után Fox azt mondta: "Ez egy kib*szott csodálatos élet volt".

Az Apple TV+-on még ebben az évben megjelenő Still a fiús és poénos humoráról ismert előadóművész érzelmi hullámvasutazását mutatja be. Mindössze 16 éves volt a kanadai Edmontonban, amikor úgy döntött, hogy otthagyja a középiskolát, és Hollywoodba költözik.Szkeptikus apja engedett, finanszírozta az utazást, és azt mondta neki: "Ha favágó leszel, akár az istenverte erdőben is élhetnél."

Egy sor rosszul fizetett meló és öt év után egy koszos Beverly Hills-i stúdiólakásban - elmondása szerint olyan kevés pénze volt, hogy a Smuckers lekváros csomagok fogyasztására kényszerült - Fox Amerika egyik leghíresebb színésze lett.

A nagy áttörést 21 évesen érte el, amikor Alex P. Keaton szerepét játszotta a Családi kötelékek című sorozatban, ami aztán segített neki megszerezni Marty McFly karakterét a Vissza a jövőbe trilógiában. 1985-ben egy hétig a Vissza a jövőbe és a Az ifjú farkasember című filmjei voltak az első és a második helyen a jegypénztáraknál. Népszerűségének csúcsán volt, az újságok címlapjait díszítette, és a "The Tonight Show" kanapéján ült, de a dolgok hamarosan összeomlottak.

A hírnévről Fox azt mondja: "Én voltam Hollywood hercege", az élettapasztalat azonban jobbra tanította: "Azt hiszed, hogy téglából és kőből van. De nem így van. Papírból és tollakból van. Ez egy illúzió."

Ez soha nem volt nyilvánvalóbb, mint egy 1990-es floridai ivós éjszaka után. Másnaposan ébredt, és észrevette, hogy a kisujja rángatózik. Amikor ez nem javult, 1991-ben végül felkeresett egy neurológust, aki Parkinson-kórt diagnosztizált nála. Megdöbbenve vágott vissza az orvosnak: "Tudja, hogy kivel beszél, ugye? Nekem ezt nem szabadna megkapnom."

Hét évig titkolta a diagnózist, dopamin tablettákat szedett a korai tünetek csillapítására, és a képernyőn mindig a bal kezében hordott kellékeket, hogy elrejtse a remegést. Visszatekintve, az akkori projektjeiről készült felvételekből kiderül, hogy a titok milyen stressznek tette ki őt. A hallgatását az alkohollal kezelte.

"Azért ittam, hogy elhatárolódjak" - mondta Davis Guggenheim rendezőnek - "Határozottan alkoholista voltam. De már 30 éve nem iszom egy kortyot sem".

A Still jeleneteiben Fox egy trénerrel dolgozik, hogy megtanulja az erőfejlesztő és járásstabilizáló stratégiákat. A dokumentumfilm forgatásának hetében több sérülést szenvedett el esések következtében, ami a Parkinson-kór gyakori tünete. Fox eltörte a csontokat a bal arcában, a kezében, a karjában és kificamította a vállát.

"Az önsanyargatás fesztiválja" - viccelődött.

Fox nem szereti, ha az emberek azt mondják neki, hogy "legyen óvatos". "Ennek semmi köze az óvatossághoz" - mondja - "Ez egyszerűen csak történik. Parkinson-kóros leszel és onnantól megbotlasz dolgokban". 

A dokumentumfilm egy pontján a tengerparton ülve Fox megkérdezi fiától: "Úgy érzed, mintha 90 éves apukád lenne? Mert én nem érzem magam öregnek."

A filmben megosztja, hogy a Parkinson-kór "erős fájdalmat" okoz neki, ugyanakkor földhözragadt ellentétként is tekint rá, hogy a rivaldafényben eltöltött évei alatt olyan valaki volt, akit nem ismert meg.

"A Parkinson-kór katasztrófa - ez a valóság" - mondja - "Nem tudsz járni és nem tudsz kimenni a mosdóba - ez a valóság".

Fox karrierje a nyolcvanas és a 2010-es években újraindult, és olyan tévéműsorokban játszott, mint A férjem védelmében és a Félig üres, amelyekben nem próbálta elrejteni a Parkinson-kór tüneteit, és képes volt önmagát adni. 2020-ban visszavonult a színészi pályától, de továbbra is könyveket ír tapasztalatairól, Michael J. Fox Alapítványa pedig élen jár az egyelőre gyógyíthatatlan betegség kutatásának és finanszírozásának növeléséért folytatott küzdelemben.

"Az emberek kifejezik nekem, hogy jobban érzik magukat tőlem, és olyan dolgokat tesznek meg, amelyeket normális esetben nem tennének" - mondja - "Ez nagy felelősség."