Az év nagy durranása (vagy bukása, majd kiderül) lehet Eddie Murphy új vígjátéka, az Amerikába jöttem 2. Az első rész több, mint harminc évvel ezelőtt jelent meg, de máig hatalmas népszerűségnek örvend, a színész egyik legjobb mozijának tartják. Éppen ezért válthatott ki vegyes érzéseket a rajongókból, amikor kiderült, hogy készül a folytatás. De miért is kellett erre egyáltalán bő három évtizedet várni?

Erről Eddie Murphy és a film egy másik főszereplője, Arsenio Hall beszélt egy interjúban. Mindkét színész egy picit más oldalról közelített meg a folytatást. Míg Eddie Murphy a történetre fókuszált, addig Arsenio Hall a rajongói elvárásokról mesélt.

Eddie Murphy, aki mindkét filmben Akeem herceget alakítja, abban látja a bő harminc éves várakozás okát, hogy valójában eleve nem is gondolkoztak folytatásban. Amikor 1988-ban elkészült az Amerikába jöttem, azt egy kerek egésznek tartották, amit nem is akartak tovább folytatni. Ám akkor még ők sem gondolták, hogy a film ilyen hosszú időn keresztül fennmarad, hogy igazi kultfilmmé növi ki magát az évek során.

Így telt el sok-sok év: a film a köztudatban maradt, rendszeresen játsszák a különböző TV-csatornák, a rajongók pedig beszélnek róla. Eddie Murphy fejében pedig néhány évvel ezelőtt megszületett a folytatás ötlete, pontosabban az, hogy miről is kellene szólnia a filmnek. De még ettől kezdve is nagyjából négy évbe telt, mire minden részlet a helyére kerüljön és a folytatás elkészülhessen.

Ugyanakkor Arsenio Hall arról beszélt, hogy kezdettől fogva hatalmas nyomást helyeztek rájuk a rajongók. Mivel az első részt milliók imádják, nagyon nem mindegy, hogy milyen folytatást készítenek hozzá. Elmondása szerint számtalanszor előfordult, hogy a rajongók odamentek hozzájuk és kérték őket, ne szúrják el a kedvencüket egy gyenge folytatással. Így ők csakis akkor vágtak bele annak elkészítésébe, amikor úgy érezték, hogy az tökéletes lesz.