Antiszemitizmussal vádolják Emma Watsont, az ENSZ izraeli nagykövete is reagált

Számos híresség mellett Susan Sarandon és Mark Ruffalo is aláírta az antiszemitizmussal vádolt Emma Watsont támogató levelet. 

2022.01.14   olvasottság: 52884x   szerző: hp  

Múlt héten vádolták meg antiszemitizmussal Emma Watsont, de a botrány csak most kapott igazán lángra. Az eset azzal kezdődött, hogy a Harry Potter franchise Hermionejeként ismert színésznő az Instagramon közzétett egy képet, amely egy palesztinbarát tüntetésen készült, és melyen a "szolidaritás egy ige" feliratú transzparens is látható. A képhez egy idézetet is mellékelt a szolidaritás jelentéséről Sara Ahmed interszekcionális feministától.

A poszt komoly visszhangot váltott ki izraeli tisztviselők részéről, közéjük tartozik Danny Danon, Benjamin Netanjahu kormányának volt tudományos minisztere és az ENSZ korábbi izraeli nagykövete, aki azt mondta: "Tíz pont a Griffendéltől, amiért antiszemita vagy."

Izrael jelenlegi ENSZ-nagykövete, Gilad Erdan így kommentálta az ügyet: "A Harry Potterben talán működik a fikció, de a valóságban nem működik. Ha így lenne, akkor a varázslóvilágban használt varázslatokkal ki lehetne küszöbölni a Hamász (amely elnyomja a nőket és Izrael megsemmisítésére törekszik) és a Palesztin Hatóság (amely támogatja a terrort) gonoszságát."

Az Artists for Palestine UK, a "palesztin jogokért összefogó" kulturális hálózat által szervezett levelet több mint 40 neves személy, köztük Gael García Bernal, Jim Jarmusch, Maxine Peake, Viggo Mortensen és Steve Coogan is aláírta: "Csatlakozunk Emma Watsonhoz, hogy támogassuk azt az egyszerű kijelentést, miszerint "a szolidaritás ige", beleértve a nemzetközi jog szerinti emberi jogaikért küzdő palesztinokkal való érdemi szolidaritást."

"Felismerjük az alapvető hatalmi egyensúlyhiányt Izrael, a megszálló hatalom és a palesztinok, a katonai megszállás és apartheid rendszerében élő palesztinok között. Kiállunk a folyamatos izraeli kísérletek ellen, amelyek arra irányulnak, hogy palesztin családokat erőszakkal kitelepítsenek otthonaikból a kelet-jeruzsálemi Sheikh Jarrah, Silwan és a megszállt palesztin területeken."

A művészek hozzátették, hogy elítélik a rasszizmus minden formáját, beleértve az antiszemitizmust és az iszlamofóbiát is.