A Pixar sok-sok éve az egyik legnépszerűbb stúdió, amely nem csak a gyerekeknek készítők animációs filmeket. A Pixar ugyanis előszeretettel nyúl komolyabb témákhoz is, amelyek inkább a felnőtteket gondolkodtatják el. Mindezt természetesen mókás kalandokba csomagolva. Következő filmjük sem lóg majd ki ebből a sorból.

Idén karácsonykor debütálhat a Pixar újdonsága, a Lelki ismeretek. A történet főhőse Joe Gardner, aki egyszerű énektanárként dolgozik egy gimnáziumban. Ám egy nap nagy lehetőséget kap: valóra válthatja az álmát azzal, hogy a város legjobb jazz klubjában zenélhet.

Csakhogy az élet keresztbe húzza a számításait egy balesettel, amelynek következtében egy misztikus helyre kerül. Oda, ahol a lelkek a földi élet előtt eldöntik, kik és milyen emberek szeretnének lenni. Itt Joe találkozik egy fiatal lélekkel, akit csak 22-nek hívnak. 22 nagyon szkeptikus a földi élet értelmével szemben, így Joe-ra vár a feladat, hogy meggyőzze, igenis van értelme az egésznek.

Ezzel a Pixar ismét olyan témákat feszeget, mint a halál vagy a szeretteink elvesztése. Ez már nem az első alkalom, elég csak a 2017-es Coco mozira gondolni, amelyben egy fiatal fiú kerül át a túlvilágra, ahol kiderül, hogy az elhunyt szeretteink lelke tovább létezhet, de csakis addig, amíg az élők világában emlékeznek rájuk.

A Lelki ismeretek várhatóan hasonló érzelmi hullámvasút lesz, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy vajon a születésünk előtt is létezett-e már a lelkünk. Illetve egyáltalán mi is az a lélek, honnan jött és mi a célja. A filmet rendező Pete Docter egy interjúban arról beszélt, hogy az ötletet a saját gyerekei adták. Amíg ugyanis egyedül volt, nem nagyon foglalkoztatta önmaga eredete. De ahogy nézte felnőni a gyerekeit, elkezdte furdalni a kíváncsiság, hogy ezek az új személyiségek honnan eredhetnek.