Továbbra sem csitulnak az indulatok a 94. Oscar-gálán történtek miatt. Mint ismert, a magát komikusnak nevező Chris Rock ízléstelen poént sütött el Will Smith felesége, Jada Pinkett Smith betegségét illetően, mire a színész kivonult a színpadra és lekevert neki egy pofont. Az eset óta a fél világ kikelt magából a színész ellen.

Az eset után Will Smith nyilvánosan bocsánatot kért a nem megfelelő viselkedéséért mindenkitől, akit megbántott vele. Ezzel együtt önként kilépett az akadémiából is. Az akadémia pedig tíz évre kitiltotta az Oscar-gálákról mind személyesen, mind virtuálisan.

Az incidens után egyre többen adtak hangot véleményüknek, többségükben elítélve Will Smith nyilvános erőszakos viselkedését. Most hozzájuk csatlakozott Harry Lennix is, aki a Variety magazinban megjelent nyílt levelében arra szólította fel színésztársát, hogy adja vissza a legjobb férfi színésznek járó Oscar-díját. Harry Lennix azzal érvelt, hogy ez az egyetlen módja annak, hogy visszaállítsák az Oscar-gála presztízsét, ha Will Smith önként mond le az ott kapott elismeréséről.

Az egyértelmű, hogy az erőszak nem lehet válasz semmilyen szituációra, ugyanakkor érdekes látni, mennyire egyoldalúan reagált Hollywood az egész esetre összességében. Mert az rendben van, hogy Will Smith agresszív reakcióját el kell ítélni. De arról valahogy nem szól a fáma, hogy miből lehet és miből nem lehet büntetlenül viccet csinálni. A jelek szerint tulajdonképpen bárki bármiből poént faraghat és a sértett azt szó nélkül mosolyogva köteles tűrni még akkor is, ha ezzel nyilvánosan megalázzák az illetőt vagy annak szeretteit.